«Vålerenga var det desidert beste alternativet»

SUKSESSDUO: Det intense samarbeidet mellom radarparet Alexander Bendiksen (t.v) og Felix Myhre sørget ikke bare for at sistnevnte skrev kontrakt med Vålerenga, men også for treningsopphold i diverse storklubber og at stortalentet ble utnevnt til kaptein på aldersbestemte landslag. FOTO: Ullern Fotball

Alexander Bendiksen (33) utviklet Ullern-gutten Felix Myhre (17) til å bli VIF-spiller før den ambisiøse treneren leverte UEFA A-lisens-oppgave og ble kronet med toppkarakter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.03.2017 kl 11:06

Akersposten
Akersposten Media

ULLERN: 2 100 treningstimer, 600 individuelle økter og 170 en til en-samtaler over en treårsperiode. Den slags innsats blir det eliteseriespiller og trenerlisens av.

- Jeg hadde jobbet tett med Felix, og én av oppgavene vi kunne skrive om var temaet læring. Da passet denne besvarelsen meg utmerket, sier Alexander Bendiksen etter å ha høstet de beste tilbakemeldingene i lys av sensuren.

UEFA A-lisens er Europas nest høyeste trenerutdanning. Som krav for å komme inn på kurset krever fotballforbundet en spillerbakgrunn på relativt høyt nivå og god trenerpraksis på respektabelt utviklingsnivå og/eller høyt seniornivå.

Tradisjonelt sett er det mellom 200-300 søkere hvert år. Nåløyet er derfor trangt å komme gjennom. En viktig del av arbeidet er en individuell, skriftlig oppgave for trenerne.

Fikk frem stortalent

Ullern-Bendiksen forklarer i sin studie hvordan han jobbet med den ferske Vålerenga-spilleren Felix Myhre, både på og utenfor banen, før stortalentet fikk tildelt drakt nummer 23 i Oslo øst.

Selv dataspill er blitt brukt i spillerutviklingen. Hensikten var å komme nærmere midtbanespillerens store mål, om det så bare var med én promille.

- Vi snakker ikke om en som skal bli eliteseriespiller, men en som har mål om å bli profesjonell fotballspiller på det høyeste nivået. En utøver i verdensklasse. Vi har lett etter de minste ting som kunne bidra, sier Alexander.

Han legger imidlertid ikke skjul på at læregutten Felix ikke var noen utpreget barnestjerne.

- Da han kom til Ullern i 2012 fra Vestre Aker var han ingen ener. Jeg så derimot at Felix hadde gode basisferdigheter, solid fysikk og ikke minst foreldre som la alt til rette for at han skulle lykkes. Vi trente hver dag, enten det var 17.mai, julaften eller nyttårsaften, sier Alexander.

Voldsom progresjon

I oppgaven kan du blant annet lese at Felix ikke ble sett på som dyktig nok til å være deltaker på et utviklingsprogram i Oslo i 2010.

Derimot skulle det tette samarbeidet mellom spillerutvikler og elev etter hvert lede til en gedigen fremgang på fotballarenaen.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

GAMMEL STJERNESPILLER: Felix Myhre har fått gode råd på veien mot en lysende fotballkarrière fra det tidligere nederlandske rivjernet, Aaron Winter. FOTO: Ullern Fotball

Det intense arbeidet fikk blant andre belgiske Mechelen, tyske Freiburg og velkjente Ajax til å sjekke ut nordmannen.

- Vi har trent sammen hver dag i tre år, ofte flere ganger om dagen, for å utvikle alle aspekter knyttet til spillet hans, skriver Alexander i oppgaven – og understreker overfor Akersposten.no hvor mentalt sterk Felix er.

- Han er en spesiell fyr, og jeg kan helt ærlig si at jeg aldri har møtt et menneske med hans unike mentalitet. Han gir f… i alt rundt seg og fokuserer bare på å bli bedre. Ingenting ser ut til å påvirke ham. Det har lært meg mye, og gitt mye moro, sier Alexander, med mastergrad i idrettspsykologi og coaching.

- Det er blitt sagt mye bra om ham. Jeg har sett ham minimalt, men sånn det prates om ham, får man litt Sander Berge-følelse. Han er en spiller som kanskje kan ta et sånt steg, sier TV-kommentator Kenneth Fredheim til VG bare noen dager før seriestart.

Om så VIF-Felix’ store mål er en dag å bli verdensklassespiller, har Bendiksen tilsynelatende beina godt plantet på norsk jord hva angår sin fotballdrøm.

- Det er vel å trene Brann en dag, for å være ærlig. Men jeg kommer nok til å være en god stund i Ullern, sier mannen fra Sunnfjord som nå har vært i Oslo vest-klubben i ti år. Halvparten av dem som heltidsansatt spillerutvikler.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

FERSKE VÅLERENGA-LAGKAMERATER: Felix Myhre og den tidligere Bundesliga-proffen Moa Abdellaoue. FOTO: Fredrik Eckhoff

Mental coaching

Kontakten med Felix er ivaretatt, og duoen prater fortsatt ukentlig sammen om den mentale biten ved idretten. Inneværende vinter har Myhre for øvrig slitt med et tretthetsbrudd i ryggen og kyssesyken.

- Hvor tror du læregutten Felix er om ti år?

- Så lenge han holder seg skadefri, tror jeg han spiller på det øverste nivået, sier Bendiksen, som slår fast at Felix tok det riktige steget ved å skrive under for Vålerenga foran denne sesongen.

- Vårt felles mål var at han skulle gå rett til en utenlandsk klubb, men VIF var nok det desidert beste alternativet i Norge. Ny stadion, ny trener og positivitet rundt klubben gjør at han nå får vært med på en opptur, avslutter spillerutvikleren.

LES OGSÅ:

Felix: – Jeg vil prestere enda bedre enn jeg gjorde før skaden

Stjerneduo er Ullern-trenerens forbilder

"Norsk" storlag finsiktet Felix

- Ullern har gjort en kjempejobb

Felix (17) klar for Vålerenga

Fostres fremtidens Ronaldo i Oslo vest?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse