- Om du gjennomfører, «mår du jævlig bra!»

STOR DELTAGELSE: Om lag 2 000 råskaller kaster seg lørdag ut i den beinharde løypen på Tryvann. FOTO: Tough Viking

Nordens mest brutale hinderløp inntar Tryvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.06.2017 kl 14:27

Akersposten
Akersposten Media

TRYVANN: - Dette er mer enn en vanlig idrettskonkurranse. Alt er veldig stort og spektakulært, det er kult! Hindrene er konstruert for å gi deltakerne en maksimal utfordring. Om du gjennomfører, «mår du jævlig bra!» sier David Klint, arrangementsansvarlig i Tough Viking.

De våte og beinharde kilometerne, med mengder av store sperringer, er designet av spesialister fra marinen- og består blant annet av forsering av ild, is, 10 000 volt strøm, leire, og amerikanske fotballag. Personer med hjerteproblemer blir derfor frarådet å delta ...

- Det er et hardt løp - jeg vil derfor si det er bra for selvfølelsen. Du blir ganske opprømt av å passere målstreken, når du vet hva det har kostet, sier Klint.

Mange tøffinger på startstreken

Gründeren av det populære konseptet forteller til Akersposten.no at konkurransen samler om lag 2 000 råskaller i Oslo vest lørdag.

- Vi kjører konkurranser i hele Norden, Russland og Frankrike, med årlig cirka 30 000 deltagere, sier Klint - og legger til at den store populariteten skyldes arrangementets annerledes-faktor.

- Tidligere var maraton det tøffeste du kunne gjennomføre, men nå kan du konkurrere i «Tough Viking» med dine venner - og samtidig få mange heftige bilder. Dessuten er det et påkostet arrangement med bra hinder. Alt skal være litt større og «premium», sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

TØFT HINDER: Å skulle passere et amerikansk fotballag er én av utfordringene i den knallharde løypen. FOTO: Tough Viking

Den entusiastiske gründeren forteller at majoriteten av deltagerne ikke bryr seg om sluttiden, men at det er selve opplevelsen som gjelder. De beste bruker i underkant av én time på å ta seg gjennom brutalitetene.

- For «tough vikings»

Hvem som helst er angivelig å se i konkurransen: bestekompisen din, vennegjenger, treningsstudioer og diverse firmaer. Løypen er nesten 10 kilometer, med start og mål på Tryvann.

Syv av ti deltagere er menn, som betyr at det er relativt mange kvinner på startstreken. Gjennomsnittsalderen er henholdsvis 28 og 25 år.

- Alle som vil være en «tough viking» er med! sier «race director» med latter i stemmen.

Antallet skader er heller ikke flere enn hva det er i andre løp, skal vi tro arrangementsansvarlig.

- Dette på tross av at dette er et terrengløp, der det løpes mellom steiner og røtter. Oftest er det strekkskader som gjelder, i verste fall diverse beinbrudd. Men vi har masse førstehjelp på plass.

- Skiller Oslo seg ut på noe vis?

- Jeg vil si Oslo er det tøffeste løpet, i og med det er «Tough Viking Mountain Edition», med til sammen 700 høydemeter på 10 kilometer. Det er nesten er som en ekspedisjon.

- Hva blir sett på som det tøffeste hinderet?

- For mange er det blitt det vi kaller «Atlas stones». Her er guttene nødt til å løfte en 80 kilos stein opp på et oljefat, jentene 60 kilo. Det er det jo ikke alle som klarer, sier Klint - og legger til at du kan stå over dette, og heller ta en strafferunde, som du kan gjøre ved alle hinder.

Psykisk og fysisk krevende

Noe overraskende blir ikke forseringen av ild sagt for å være altfor krevende, dog spektakulært. Å løpe gjennom 10 000 volt strøm blir heller ikke beskrevet som det vondeste, men:

- Strøm er ubehagelig, og følelsen du har på forhånd ... Det er vel derfor alle er så glade når de kommer i mål. Deltagerne gruer seg jo til det siste hinderet gjennom hele løpet, forteller svensken oppglødd.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

VEKKER FØLELSESREGISTERET: Konseptet Tough Viking fenger utvilsomt på hovedstadens vestkant. FOTO: Tough Viking

Det er omtrent 120 funksjonærer i sving for å avvikle det råe løpet lørdag. 90 av disse er fra idrettsklubber og foreninger i Norge.

- Vi forsøker å holde ting så lokalt som mulig og støtte disse idrettslagene. Vi synes Tryvann er et utfordrende sted, med et heftig område for start og målgang. Det er også taktisk klokt å arrangere det i et skianlegg. Dessuten kan deltagerne ta seg dit med Ruters kollektivtilbud, avslutter arrangementssjefen.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: Toppbloggeren «Pilotfrue»: - Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre
LES OGSÅ:
Fitnesskongen Joachim (31): Nei, det er ikke for sent å gjøre noe med sommerkroppen 2017!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse