Her hadde norsk fotball sin første gullalder

Her hadde norsk fotball sin første gullalder

Gressbanen hadde naturlig gress som den andre banen i Norge. Her ble det i mange år spilt landskamper, ikke minst med seirer over både Sverige og Danmark. Slik ser banen ut nå, med mistenkelig jevn gressvekst... Foto: Fredrik Eckhoff

I noen år, for nesten 100 år siden, var Gressbanen Norges landslagsarena i fotball. – Her har vi slått Sverige og Danmark, sier fotballekspert Øyvind Steen Jensen, som har skrevet boken Bronselaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.11.2016 kl 10:16

GRESSBANEN: Øyvind Steen Jensen har skrevet mange bøker om fotball. Boken om Bronselaget – som vant bronse under sommer-OL i Berlin i 1936 – forteller først og fremst dette lagets historie. Imidlertid tar Øyvind Steen Jensen leseren med til starten da Norge spilte sin første landskamp i 1908. Dessuten forteller han om de første årene med landslagsfotball. Det ble mange nederlag.

Nr. to med gress

Da Gressbanen ble åpnet I 1918, var den Norges andre fotballbane med gressdekke. Den første var Stavanger Stadion. En av iniativtagerne til å få anlagt Gressbanen, var Mercantile-spilleren Mathias “Macken” Aas, som i 1908 spilte på Norges første landslag. Han var far til den kjente Aftenposten-tegneren, nå avdøde Ulf Aas.

Se bildet større

Fotballekspert og forfatter Øyvind Steen Jensen. Foto: Privat

Gressbanen-tomten var eid av skipsreder Olaf Ditlev-Simonsen og han var engasjert i idrettslaget Ready, der sønnene var med. Ditlev-Simonsen bygget for egen regning en vei fra Slemdal til Gressbanen, i tillegg til vann- og kloakkledninger. Så var alt klart.

Den første kampen på Gressbanen ble spilt i 1918 mellom det svenske laget AIK og et bylag fra Oslo. I slutten av 1920-årene sto Ullevaal Stadion ferdig, og denne ble da Norges nye landslagsarena.

Gullalder på Gressbanen

I 1918 og 1919 gikk Norge inn i en meget sterk periode.

– Faktisk så sterk at noen har valgt å kalle den for norsk landslagsfotballs aller første gullalder. Det var en svært kort gullalder. Verdens korteste, rett ut sagt. Den varte i et drøyt år, forteller Øyvind Steen Jensen, som sier resultatene var oppsiktvekkende gode.

Først ble Sverige slått med 4-3 på Gressbanen 29. juni 1919. Dette var Norges første hjemmekamp på gress. Kampen ble spilt i et øsende regnvær.

– Gunnar Andersen fra Lyn rundet som første norske spiller sin landskamp nummer 25. Kaare Engebretsen fra Mercantile var i upåklagelig scoringsform i denne perioden og lagde to av målene, forteller Jensen.

Seier over Danmark

Den 31. august samme år spilte Norge uavgjort 1-1 mot Nederland – også denne gang på Gressbanen.

– Engebretsen fra Mercantile hadde tegnet seg i målprotokollen igjen. Den 14. september vinner Norge sin aller første borteseier, og da uten knussel: Sverige blir banket med 5-1 i Göteborg, etter at den ustoppelige Engebretsen hadde scoret ikke mindre enn tre av målene.

En uke etterpå, den 21. september 1919, spilles det en ny kamp på Gressbanen: Norge vinner 3-2 over Danmark.

– Denne første gullalderen kulminerer den 29. august 1920 i Antwerpen, der Norge slår England med 3-1 i de olympiske leker. Nordmennene var ikke levnet rare sjansene etter å ha trukket mektige England i første runde, men anført av en strålende opplagt Gunnar Andersen gikk laget respektløst til verks og fikk tidlig et overtak i kampen, sier han.

– Einar «Jeja» Gundersen fra Odd ga Norge ledelsen. England kom tilbake og utlignet etter en halvtime, men nordmennene fortsatte å spille offensivt. I begynnelsen av 2. omgang fikk de lønn for strevet, «Jeja» var frempå igjen og la på til 2-1. Kort tid etterpå økte Einar Wilhelms fra Fredrikstad til 3-1. Deretter innledet engelskmennene det rene stormløpet mot det norske målet, men nordmennene pakket seg sammen i eget forsvar og red stormen av. En av de største sensasjonene til da i den olympiske fotballhistorien var et faktum, forteller Steen Jensen.

Deretter tapte Norge for Tsjekkoslovakia og Italia, og dermed var det eventyret slutt. Det ble ingen ny gullalder før OL i Berlin i 1936.


LES OGSÅ: Ingen mindreårige flyktninger til MontebelloBydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne dødeTo tyver hoppet i Hoffselven– Helt Fleksnes på HovseterIngen respekterer fartsgrensenDu følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!