Klubben som til slutt fant sin plass

Frank Aubert og Vibeke Gisholt ser tilbake 110 år – og frem til feiring lørdag 16. september. Foto: Fredrik Eckhoff

Vestre Akers Skiklub er slett ikke bare for skiløpere. Faktisk er klubben som har flyttet litt på seg gjennom 110 år, mye, mye mer. Lørdag feires jubileet med aktiviteter og moro på Voksen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.09.2017 kl 09:53

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Voksen fleridrettshall

VOKSEN: Litt i skyggen av de store naboene, Røa IL, Njård, Heming, Ready og Ullern IF lever Vestre Akers Skiklub i aller beste velgående, med base i fleridrettshallen på Voksen.

Der møter vi primus motor og leder gjennom mange år, Frank Aubert, til en prat. Nå er han klubbens anleggsansvarlig. I flere perioder har han vært leder av klubben. Den første lederperioden startet i 1965, da han var 25 år.

Aubert sysler for tiden med boken om klubbens første 110 år, og han kan fortelle om en klubb som har endret seg både i fokus og rent geografisk siden oppstarten i 1907.

– Klubben ble startet opp på Vinderen skole i 1907, blant annet av ansatte ved Gaustad sykehus og flere andre lokale mennesker, sier han. De første årene hadde klubben rundt 100 medlemmer, et tall som vokste til rundt 300 frem mot 2. verdenskrig. Det var ski og sykkel som var fokuset i starten. Fotball kom også tidlig, men det forsvant ut av klubben igjen i en periode.

– 1930- og 40-årene var glansdager for klubben, sier Aubert, som forteller om Sverre Kristiansen, som ble norgesmester i kombinert så tidlig som i 1818 og 1819. Einar Judén ble kongepokalvinner i kombinert i 1930, mens Leiv Slagtern ble norgesmester på 17 kilometer i 1940.

– Han kom fra Slagternplassen, like ved Nordmarkskapellet. Klubben hadde mange medlemmer som bodde i marka på den tiden, sier Aubert.

En klubb for motstandsfolk

Etternavnet Aubert ringer en bjelle for de fleste som kjenner sin krigshistorie, særlig Røa-folk. Franks onkel, Kristian Aubert, var aktiv i Vestre Akers Skiklub og formann i klubben da krigen startet. Han og flere andre av klubbens medlemmer, blant annet flere av hans brødre, var aktive motstandsfolk.

Kristian Aubert ble tatt til fange av tyskerne, og han ble torturert i hjel, uten å røpe noe informasjon, forteller historien.

Men Vestre Akers Skiklub levde videre, og Frank Aubert legger ut om Astrid Hansen som ble juniornorgesmester i orientering i 1967, og om Egil Nordseth, som hevdet seg i kombinert med plass på VM-laget i 1970 og med tredjeplass i NM som beste resultat.

Snuoperasjonen

Fremdeles hadde klubben et nedslagsfelt som strakk seg i store deler av dagens Vestre Aker, fra Gaustad i øst til Røa i vest, i konkurranse med en rekke sterkt voksende klubber.

Da Hovseter-området vokste frem på 70-tallet, valgte Vestre Akers Skiklub å satse annerledes.

– Vi hadde fremdeles mange medlemmer for eksempel på Ris og Vinderen, men det var mange eldre, som ikke lenger var så aktive. Rundt 1980 valgte vi å foreta en snuoperasjon, hvor vi satset sterkt på Hovseter-området. De var ingen naturlige klubber i området der, sier Aubert.

Klubben ble tilbudt kontorlokale fra flere av borettslagene og endte opp hos Orebakken. En hoppbakke ble etablert midt på 80-tallet i skråningen ned mot Hovseterdalen, en bakke som man kan se tydelige spor av i dag, men som ikke har vært i drift på mange år.

Større enn noen gang

– Hovseter ble en lykke for oss, det ble starten på en blomstringstid, sier Aubert. I dag er klubbens medlemmer mest fra Voksen, Hovseter og deler av Holmenkollåsen. Klubbens medlemstall ligger på rundt 1000, og klubben har aldri vært større.

Fotball er den største avdelingen, og ellers har klubben badminton, langrenn, volleyball, innebandy og orientering.

Foruten den flotte fleridrettshallen rett ved Voksen skole, disponerer klubben to fotballbaner, Voksen grus og Voksen kunstgress. Og hoppbakken i Hovseterdalen naturligvis, men den er altså ikke i bruk.

– Der har noen bygd en hytte inne i ovarrennet, smiler Aubert, uten at han antakelig er 100 prosent fornøyd med det…

– Det er skikkelig stygt! sier han.

– Også har vi en hytte på Krokskogen, som vi kjøpte i 1967. Det var på den tiden ikke så mange hadde hytte å reise til, så den var veldig populær, sier han. – Men den brukes fremdeles og har plass til rundt 20 overnattende. Innlagt vann, strøm og moderne kjøkken har den også.

Aubert har tro på at Vestre Akers Skiklub går en lys fremtid i møte, som en viktig klubb i nærmiljøet.

– Jeg syns det er en positiv utvikling. Det blir større tilskudd til idretten. Det legges til rette for idrett, sier han.

Skal feire og vise seg frem

Både Aubert og klubbens administrasjonssjef Vibeke Gisholt gleder seg stort til lørdag 16. september. Da skal de 110 årene feires på Voksen med åpen dag for alle interesserte. Det skjer mellom klokken 12 og 16.

Her kan særlig barna få prøve både det ene og det andre, og det blir underholning og aktiviteter. Barna kan for eksempel få prøve seg på rulleski, hinderløype, allidrett med poster og andre konkurranser.

Den store rosinen i pølsa kommer klokken 14, når Fagerli brothers, verdensmestere i fotballtriksing, skal ha oppvisning inne i hallen.

Det er bare å møte opp ved Voksen fleridrettshall lørdag.

LES OGSÅ: Skiforeningen inviterer store og små til Kollen søndag

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse