«Jeg fryktet at jeg ikke skulle få oppleve 20-årene»

Stian Grastveit er langrennsløperen som aldri syntes han var god nok. Nå har han snudd opp ned på innstillingen – og forteller andre om det, blant annet i et svært personlig innlegg på Langrenn.com. Foto: Sverre R. Glomnes

– Jeg satt med en følelse av å være verdiløs, sier Heming-gutten Stian Grastveit (22).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2017 kl 13:37

Akersposten
Akersposten Media

HOLMENKOLLEN: Langrennsløperen har skrevet et åpenhjertig innlegg som er publisert på Langrenn.com. Her forteller han om livet som ungt og ambisiøst langrennstalent, en gutt som skulle nå toppen, men som ikke helt klarte å innfri egnes og andres forventninger.

I innlegget skriver han om hvordan han vokste opp med å se stjerner som Frode Estil og Marit Bjørgen herje i skisporet, og hans brennende ønske om å opplevde det samme.

«Men selv om jeg har hatt dette ønsket, nærmest fra jeg fikk mitt første skipar under beina, så har jeg ikke alltid klart å jobbe like dedikert mot å oppfylle ønsket,» skriver Stian, som er vokst opp i Egersund. De siste fire årene har han representert Heming, og han bor på Holmenkollen, like ved skianlegget.

Tunge følelser

«…foruten tunge treningstimer og skuffende konkurranser har jeg vært igjennom et årelangt mareritt med et forvrengt selvbilde og en følelse av å aldri være bra nok. Mine ungdomsår var preget av en følelse av å aldri leve opp til verken egne eller andres forventninger.»

Heming-gutten skriver også at han levde med en konstant frykt for at mennesker rundt ham skulle mene at noe han gjorde ikke var bra nok il tross for at han i realiteten lyktes i stor grad med det hen drev med.

«Likevel satt jeg i flere år med en følelse av å være verdiløs.»

Stian skriver om hvordan han gjennom hele ungdomstiden ikke aksepterte å være dårligere enn noen andre.

«Dette resulterte i at jeg alltid hadde en unnskyldning på lur. Jeg hadde alltid en unnskyldning for å droppe en samling. Jeg hadde alltid en unnskyldning for å gjennomføre kortere, lettere økter. Og jeg hadde alltid en unnskyldning for å droppe de siste dragene på intervalløkter. Alle unnskyldningene ble brukt med samme intensjon. Intensjonen var å slippe å vise de rundt meg det jeg visste så inderlig godt med meg selv - jeg er ikke god nok.»

Nær bristepunktet

«Etter mange år fylt med unnskyldninger, negativitet og selvkritiske tanker nærmet jeg meg et bristepunkt. Målet jeg hadde om å leve i dette marerittet til jeg ble voksen, virket nå urealistisk. Jeg begynte å frykte utfallet av mitt eget mareritt dersom jeg ikke satte i verk noen drastiske endringer. Jeg fryktet at jeg ikke skulle få oppleve 20-årene. Jeg skjønte at noe måtte endres. Det var ikke en beslutning som ble tatt over natta, og det var ikke bare å si «skjerp deg» så ordnet alt seg.»

I løpet av årene på videregående klarte Stian å snu hverdagen sin. Han begynte å akseptere at han ikke var best, men mer enn god nok. Han gjennomførte alle treningsøktene, uansett om han havnet langt bak, og da begynte også resultatene å bedre seg.

«Jeg har gått fra å være en som bare drømte om KM-medaljer, til å besitte et tosifret antall selv. Jeg har gått fra å være nr. 170 i Hovedlandsrennet, til å kjempe blant de 10 beste i min årgang. Mest av alt fordi jeg har vunnet kampen mot mine egne, destruktive tanker.», skriver Stian, som er veldig fornøyd med livet som Heming-gutt.

«Her har jeg fått utvikle meg videre sammen med utrolig dyktige trenere og fremgangsrike utøvere,» skriver han.

Hjelper andre med sin historie

Til Akersposten forteller 22-åringen at han nå reiser rundt og holder foredrag ved siden av skisatsingen i Heming.

– Det startet med at jeg holde et foredrag om motivasjon hjemme i Egersund. Jeg tenkte at jeg kunne lage en mer personlig vinkling på foredraget, sier han. Siden har han reist rundt med foredraget «Når bra ikke er bra nok». Han ønsker å hjelpe andre gjennom å fortelle sin historie.

Les hele innlegget hans på Langrenn.com her

LES OGSÅ: Heming-gutten Morten Thorsby drømmer om å avslutte karrieren i Lyn

Butikk på Vinderen runder 30

De lever et hundeliv – og digger det!

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse