– Ikke umulig at vi er Norges yngste seniorlag

Røa Krutt er 16-åringene som nå blir stammen i Røas herrelag. Til våren blir det altså spill i femtedivisjon herrer og G19 for Røa-guttene.

Røas A-lag i fotball har gått nedenom og hjem de siste par sesongene. Nå står en stor gjeng med ivrige og talentfulle 16-åringene klare til å ta over stafettpinnen. Drømmen er å spille Røa oppover i divisjonene igjen.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

RØA: Røas A-lag for herrer har de siste sesongene fra en tilværelse i toppen av tredjedivisjon bare for to sesonger siden tid nedrykk til femtedivisjon. Laget har bestått av mange innflyttere, blant annet studenter som mer eller mindre tilfeldig har endt opp i Røa.

Gutter med krutt

Samtidig har klubben en årgang gutter (født 2001), som er den beste årgangen på lenge i klubben. Gjengen går under det kraftfulle navnet Røa Krutt, og 16-åringene har ikke bare vist de kan spille god fotball, de er også en imponerende mange. Hele 25 gutter av samme årgang er med, noe som er litt uvanlig så langt opp i aldersklassene.

– Vi har faktisk vokst i antall, fra 13-14 gutter til 25 de fire siste årene, sier Henrik Mathisen, som har trent denne gjengen helt fra starten i 7-8-årsalderen.

– Hvordan her dere klart å gjøre gruppen større? Går det ikke oftest den andre veien? Hva har dere gjort riktig?

– Vi har det nok ganske moro, og man lærer best når man har det moro. Er man stresset, engstelig og redd, da lærer man dårligere, og det er nok av måter å bli stresset på når man ønsker å vinne fotballkamper, sier Mathisen.

Sportslig suksess

16-årngene har imponert sportslig i flere år. For eksempel gikk de til topps høsten 2016 i Odd Elite Cup i Skien, og i sommer var de en hårsbredd fra å vinne Norway Cup for 16-åringer. Det ble tap på golden goal i finalen.

Røa Krutt har stilt med to lag i år, ett i første- og ett i andredivisjon i G16. Det ble en ganske klar seier i 1 divisjon, og i 2 divisjon kom laget tre poeng bak serievinneren.

Norges yngste A-lag?

Kombinasjonen av et herrelag som ligger med brukket rygg og en stor gjeng lokale 16-åringer som trener hardt og gjerne vil utvikle seg videre som fotballspillere, gjør at Røa IL nå har bestemt at 2001-årgangen neste sesong skal utgjøre stammen i førstelaget i femtedivisjon. Samtidig skal de ha ett lag i G19-serien.

– To av seniorspillerne kommer til å være med videre. Det er Kjetil Elfing og Sindre Burheim Johnsrud, som begge 28 år, sier Mathisen.

Ellers blir det altså en gjeng med 16- og 17-åringer som våren 2018 kommer til å utgjøre herrelaget til Røa, noe Mathisen tror er ganske unikt i norsk fotball.

– Det er ikke umulig at vi er Norges yngste seniorlag til neste år, sier han.

Satsing med ny trener

Med ambisiøse planer for neste år, har Røa IL nå styrket støtteapparatet. Inn har kommet Ole Tobias Mehn-Andersen, som har sin bakgrunn blant annet fra utviklingsavdelingen i Strømsgodset. Hva tror han om hva som møter unge Røa-spillere som skal spille voksenfotball til våren?

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Fra v: Ole Tobias Mehn-Andersen, Henrik Mathisen og Stein Ellingsen, tre av fire som er med i trenerteamet bak Røa Krutt og den nye satsingen på Røas herrelag. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det blir mer voksenfotball, mer fokus på dødballer og fysikk. Det blir sikkert et stort sprik på kvaliteten på de beste og dårligste lagene i divisjonen, sier han. Å spille i femtedivisjon krever nok større stabilitet i forhold til prestasjoner. Det blir litt mer voksent og fysisk, og det blir viktig å kunne foreta litt mer kynisk valg, sier den nye treneren, som kommer til å inngå i trenerteamet sammen med Henrik Mathisen, Håvard Gram og keepertrener Stein Ellingsen som også er sportssjef i fotballavdelingen.

– Det er jo på grunn av denne satsingen jeg er hentet inn, og jeg har tanker om hvordan dette skal gjøres på en god måte, sier Mehn-Andersen, som skryter av måten 16-åringene har lært fotball på, med Henrik Mathisen i spissen.

– Vi har et unik samhold i en stor gruppe og har gode forutsetninger for å skape en god prestasjonskultur, sier han.

Klar filosofi

– Hva kjennetegner treningsfilosofien og spillestilen deres, Mathisen?

– Vi setter spillestilen og måten vi spiller på, aller øverst. Det er aldri resultatet som er viktigst. Vi skal vinne kampen med vårt spill, eller vi skal tape kampen med vårt spill. Hvis vi taper en kamp, gjør det mindre vondt når vi kan si at vi fikk til spillet vårt, sier Mathisen.

Og dette spillet går i korte trekk ut på: – Vi klarerer ballen aldri. Vi skall spille oss ut bakfra. Vi skal forsøke å kontrollere kampene, sier Mathisen. – Vi har stort sett 60-70 prosent ballinnehav i kampene vi spiller, og man finner naturligvis unntak, men det er ofte lurt å ha ballen mye. Hittil har vi jobbet mye med basisferdigheter og kollektivt offensivt spill, nå vil vi nok arbeide mer med rollespesifikk utvikling, og spesielt våre spisser og midtstoppere kommer til å merke det.

Han legger først og fremst vekt på at Røa IL skal utvikle fotballspillere, og i 2001-gjengen hans er det mange spillere som har kommet langt.

– Flere av gutta sier at de skal kunne leve av fotballen. De satser på å få fotballen som yrke, sier treneren.

– Og du tror de har muligheten til det?

– Alle disse gutta har muligheten hvis de trener nok. Vi har noen spillere som er langt fremme, som trener mye, og som tør å si det, sier han.

– Det mest fruktbare er å tenke utvikling, og det er det som skaper resultater. Resultatene er sluttproduktet, og det har ingen hensikt å snakke om det et år i forveien, sier Mathisen

Trenger flere spillere

For at det skal være mulig å stille med et slagkraftig lag i G19-serien også, trengs det noen flere spillere i gruppen, gjerne spillere som er 18-20 år.

– Det fins en del spillere i Oslo som går ut av juniorfotballen og ikke får et A-lagstilbud i klubben sin. De kan få en mulighet hos oss, sier han.

Forholdene ligger til rette

– Hva med fasilitetene på Røa nå? Er det godt tilrettelagt for satsingen?

– Det eneste vi trenger, er fotballer og grønt gress. Så skal vi klare å utvikle fotballspillere, sier Mehn-Andersen. – Nå har vi jo undervarme på banen og grønt gress hele tiden. Og så har vi en hall, så dette blir bra.

Trenerne legger ikke skjul på at det koster penger å satse på opptil fire organiserte treninger i uken, i tillegg til kamper og reiser.

– Vi har litt inntekter gjennom sponsing og litt gjennom dugnadsaktivitet. Vi har også en ivrig foreldregruppe. Foreldre er rett og slett dødsviktig. De er veldig ivrige, sier Mathisen.

De engasjerte fotballederne har mange tanker om hvordan Røa-ungdommen best mulig skal formes og styres i en sunn og riktig retning.

– Det er uansett mange ulike veier til målet, og ikke alle ønsker å bli proffspillere. Men det er jo heller ikke grunnen til at alle driver idrett. Det vi driver med her, er også en god forberedelse på voksenlivet, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Røa Krutt slo tippeligaklubber i Odd Cup

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse