Heming-jenta Hedvig (21) må bla opp 100 000 i jakten på OL-medaljer

OL-HÅP: Hedvig Wessel satser hardt på å etablere seg som én av verdens beste kulekjørere. FOTO: Privat

Skiakrobaten Hedvig Wessel kan på en god dag sørge for at «Ja, vi elsker» runger under olympiaden i Sør-Korea kommende vinter. Men veien frem til å skulle realisere alle freestyleutøveres store drøm koster kroner, og forplikter allsidighet

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.08.2017 kl 13:26

Akersposten
Akersposten Media

RØA/VINDEREN: - For at jeg skal kunne satse på kulekjøring, har jeg en ganske stor egenandel som jeg må betale til Skiforbundet. For å kunne dekke den, og reise som jeg gjør, er jeg avhengig av sponsorer. Jeg sitter derfor ikke igjen med mye overskudd, sier Hedvig Wessel til Akersposten idet hun er på vei til en treningssamling på Folgefonna.

Etter det Akersposten erfarer er egenandelen denne sesongen på 100 000 kroner. Det er en dobling av hva den var for to år siden. Da svarte Skiforbundets informasjonsmedarbeider Claes-Tommy Herland følgende på spørsmål fra VG om egenandelen bare gjelder for kulekjørerne:

– Kulerådet i freestylekomiteen fastsetter satser for opplegget. Det er andre praksiser i andre disipliner og grener. Det er generelt utfordrende å finansiere de mindre grenene hos oss.

Hektisk hverdag

Den relativt korte sommerferien har Hedvig brukt til trening, venner og det hun beskriver som morsomheter. Senest i juni var hun i Park City i USA og trente vannhopp med landslaget, etter at forrige skisesong ble avsluttet i mai.

Kommende vinters verdenscup avvikles i Finland, Kina, Canada, USA og Japan. Ingen av dem i Norge.

Egenandelen for å være en del av landslaget finansieres av Heming-jentas hovedsponsor, BackeGruppen. Derimot har hun også avtaler med kjente merkevarer som Douchebags og Peak Performance.

Samarbeidet opplever hun som stor stas. For om du tar en titt i de sosiale mediene, er det ikke uvanlig at Hedvigs ansikt dukker opp.

- Å være et sponsorobjekt er en naturlig del av det jeg holder på med. Jeg prøver å bruke det jeg har på det jeg mener er viktig: Å bli god på ski! sier den ambisiøse jenta.

Ta en titt på Hedvigs Instagram-profil her.

Hyllet av norsk OL-vinner

– Ei jente med kjempetalent som er klin gærn, sa Kari Traa om Hedvig i 2011. 11 år gammel ble for øvrig dagens 21-åring tatt ut til Kari Traas kulekjøringsprosjekt for jenter: Kari Traas Skilag.

Det ga Hedvig et puff bak da det gjaldt skiglede. Hun syntes nemlig alpint var for seriøst og firkantet.

21-åringen passer imidlertid på å hylle moderklubben og nærmiljøet for hvordan Oslo vest påvirket henne til å bli toppidrettsutøver.

- Da jeg var liten var jeg i Tryvann flere ganger i uken, fra jeg var tre til femten år. Heming har på sin side betydd mye for satsingen min: Først gikk jeg langrenn før jeg begynte på Heming Adrenalin, som gjorde at jeg startet med freestyle som 11-åring. Jeg er veldig stolt av å representere klubben, sier Hedvig som i dag bor på Frogner med familien, etter ha vokst opp på Vinderen.

- Der gikk jeg på skole før jeg begynte på Ris og Wang. Det beste med Vinderen er at det er kort avstand til å skulle stå på ski, og i nær avstand til Oslo sentrum. Det er et veldig koselig og lite travelt sted, sier Hedvig.

Deler gode ski-tips

Når det unge OL-håpet blir bedt om å gi foreldre de beste rådene til å få barna til å lykkes innen idrett, deler hun velvillig noen inspirerende tanker.

- Jeg tror det er viktig at foreldre er med og leker ute og utfordrer barna. Lek på ski har i hvert fall betydd mye for meg. Mitt tips er å gjøre masse på forskjellig på ski, som å bygge hopp og være aktiv på allsidig vis. Selv var jeg aktiv innen langrenn, slalåm og turn, men jeg har vel prøvd det meste, også seiling, forklarer Hedvig – og legger til at hun fortsatt forsøker ivareta allsidigheten.

-Jeg driver med frikjøring, som gir meg veldig mye. Det er på mange måter en ny kjærlighet for meg, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Se bildet større

MÅ BETALE EGENANDEL FOR LANDSLAGSPLASS: Hedvig Wessel er avhengig av sponsorer for å kunne satse på kulekjøring. FOTO: Privat

Hun var Norges yngste deltaker i Sotsji-OL for snart fire år siden. Uten at det medførte særlig oppmerksomhet. Nå er blikket rettet mot vinterens store mål: de olympiske vinterlekene i Pyeongchang i februar. Karrierebeste så langt er 3.plass fra World Cup i Moskva i fjorårets sesong.

- Målet med OL er først og fremst å ha det gøy, og prestere så bra jeg kan. Drømmen er å ta medalje, sier Hedvig.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: «Pappa kjørte meg til skolen i Audi'en, sykt flaut. Audi'en liksom»

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse