ANNONSE
Annonse

Fra løkkefotball på Hemingbanen til de råeste opplevelsene på verdenskjente stadioner

TIDLIGERE PROFFSTJERNE: Dan Eggen (innfelt) gikk gradene fra Hemingbanen og Oslo vest til store europeiske ligaer. Foto: Fredrik Eckhoff og Norges fotballforbund

Den tidligere landslagsprofilen Dan Eggen (47) spiret som stoppergigant i Oslo vest. Men hvorfor sliter spillere fra Akerspostens nedslagsfelt med å skrive nye eventyr på fotballens høyeste nivå?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.07.2017 kl 16:19

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Aftenposten vil i en serie artikler finne ut om det er vits å vokse opp i Oslo og omegn, dersom du skal bli en fotballspiller av betydning.

Avisens svar ble en kåring av de 50 beste mannlige spillerne fra området. Vurderingene er basert på prestasjonene etter 1. juli 2016.

I oversikten finner vi kun to navn fra bydelene Vestre Aker og Ullern: Heerenveen-spilleren Morten Thorsby (21) fra Heming og Lillestrøm-angriperen Erling Knudtzon (29) fra Ullern.

Oslo vest-alibiene er henholdsvis nummer 11 og 33 på avisens liste, som toppes av den velkjente Bournemouth-spissen Joshua King (25) fra Romsås.

Hva må til?

Vi ønsker derfor å finne ut hvorfor det er så krevende for spillere fra Akerspostens nedslagsfelt, med 80 000 innbyggere, å nå toppen innen herrefotball.

Den tidligere stopperstjernen Dan Eggen har imidlertid vist at det er mulig å ta steget fra Heming-land og Ready-banen til å skulle vinne kamper på selveste Santiago Bernabeu i Madrid og Nou Camp i Barcelona.

47-åringen, som blant annet har spilt for Alaves og Celta Vigo i Spanias gjeveste selskap, jobber i dag for Norges fotballforbund som seksjonsleder for trenerutdanning.

- Men hvorfor sliter andre med å lykkes som deg?, spør vi den tidligere landslagsspilleren.

- Vet du hva? Jeg har vanskelig for å forklare det. Oslo vest er tydeligvis kraftig underrepresentert i den aktuelle forsamlingen. Klubbmessig ser det ikke ut som om det er noe i veien med tilbudet. Det er jo mange flotte klubber i området. Men det er jo et langt stykke fra det å ha et godt tilbud til at man er ordentlig god i en eliteserieklubb eller på aller øverste nivå, som 24-åring eller hva de nå måtte være.

- Hvorfor har de lyktes på Holmlia, og ikke i våre bydeler med å få frem spillere på høyt nivå?

- Jeg har problemer med å skulle si én ting som gjør det, men jeg kan peke på noen faktorer: Kanskje det ligger noe i den ekstra dedikasjonen som kreves. På Holmlia blir det snakket om at det er folk på kunstgressbanene døgnet rundt. Er tilfellene de samme for eksempel på Røa, Ullern og Heming?, spør Eggen, som i dag bor på Ekeberg på den andre siden av byen.

Spillere slutter for tidlig

Mannen med 25 landskamper i tidsrommet 1993-2001, forklarer også at det langt på vei blir en kamp mot klokken, når det gjelder å skulle markere seg i tide.

- Etter hvert som du når en viss alder blir du karakterisert som ordentlig spennende, eller ikke. Hvis ikke, da har du ikke noen motivasjon for å fortsette en tung satsing mot å bli best mulig. Da er du ikke tilstrekkelig oppmuntret av nærmiljøet,
sier Eggen - og legger til at dette er en dynamikk som er omdiskutert her til lands.

- Er du god nok som 16-, 17-, eller 18-åring blir du med helt inn. Om du ikke er det, er du ferdig. Vi vet jo at du fortsatt har fem-seks år før du når forløpet for når du har utspilt alt, forklarer han.

Eggen spilte i sin tid tre år for Ready på norsk fotballs fjerde nivå før det allsidige vestkanttalentet dro til Danmark for å gå på skole som 20-åring. Frem til han var 12 år var han Heming-gutt før han ble Lyn-spiller til og med førsteåret på videregående.

- Hvorfor lyktes du, og ikke dine jevnaldringer?

- Det er tilfeldig, men jeg hadde iveren etter å spille og trene veldig mye. Jeg var flink til noen ting, som jeg hadde lett for. Min styrke på typenivå var på midstopperplass, med tanke på timing og hodespill. En annen avgjørende ting var at den daglige refleksjonen over hvordan jeg skulle bli bedre, og hvordan bli like god og rask som de andre, sier Eggen.

- Hva er dine beste råd til ambisiøse spillere i Oslo vest?

- Det er veldig ukomplisert: Det er lang vei og lang tid frem, og det handler om å opprettholde lysten og iveren om det skulle gå opp og ned. Den indre driven er egentlig den eneste gode variabelen her, sier Eggen.

- Radikale forandringer

47-åringen, som er én av få spillere som har spilt for det norske A-landslaget uten noen gang å ha spilt på det øverste nivået i Norge, mener talentutviklingen har forandret seg radikalt sammenlignet med hans tid som unggutt på løkka.

Akersposten har tidligere fortalt om begeistringen Ullern har fått for satsingen på fotballinteresserte barnehagebarn helt nede i nede i fireårsalderen.

- I dagens barne- og ungdomsfotball er det et kvantesprang fra de regimene jeg trente under. Da var vi en gjeng på 12-13 gutter, et lag og en trener. Det var flinke folk, men nå er det jo mye mer iscenesatt med satsingslag, kretslag og systematikk i arbeidet, sier Eggen.

Solide muligheter på Oslos vestkant

Den engasjerte eks-proffen forteller han har bitt seg merke i at det finnes gode utviklingsmiljøer i klubber som Ullern, Heming og Ready. Samtidig beskriver han nåløyet for å slå gjennom som svært trangt.

- Dette fordi det er så mange som får et godt tilbud. Det var det ikke på min tid. Da var det mer opp til den enkelte. Det har også skjedd mye på anleggssiden med kunstgressbaner. Så får vi i miljøene rundt være oppmerksomme på om spillerne har eierskap til egen utvikling, avslutter Eggen.

LES OGSÅ: Stjerneduo er Ullern-trenerens forbilder

LES OGSÅ: : - Ullern har gjort en kjempejobb

LES OGSÅ: Felix (17) klar for Vålerenga

LES OGSÅ: Fostres fremtidens Ronaldo i Oslo vest?

LES OGSÅ: 2 100 treningstimer, 600 individuelle økter og 170 en til en-samtaler

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse