ANNONSE
Annonse

Drømmer om å avslutte fotballkarrieren i Oslo vest

BRENNHET FOTBALLSPILLER: Morten Thorsby (21), oppvokst på Gråkammen på hovedstadens vestkant, har vekket stor oppmerksomhet i Nederland og Norge denne høsten. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Morten Thorsby (21) håper å ikle seg Lyn-drakten igjen. Samtidig hyller han moderklubben Heming, for betydningen idrettslaget har hatt på hans vei mot å bli et europeisk stjerneskudd i fotballsammenheng.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2017 kl 09:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

DRAMMEN: Med et fast håndtrykk og vinnende smil hilser 21-åringen Akersposten velkommen til et eksklusivt intervju i lobbyen på et hotell i Drammen.

Vi treffer ham på bakgrunn av Heerenveen-spillerens dominans i den nederlandske Æresdivisjonen denne høsten.

Men til tross for å være brennhet unggutt i Fotball-Europa om dagen, passer Thorsby på å hylle kapitlene han skrev på lag med Heming, Lyn og Stabæk i barne- og ungdomsårene.

- Heming ser jeg på som en breddeklubb, det var der jeg la hele fundamentet mitt. Jeg tenker at fra tiden du starter med idrett og begynner på barneskolen som seksåring til du er 13 år, er en viktig periode. Mange bevegelsesmønstre setter seg i kroppen, som du kan få stor nytte av senere. Det er gullperioden når du lærer deg veldig mye, og da var jeg så heldig å få være i et trygt og fint idrettsmiljø på Heming, sier Thorsby.

Lyn-entusiast

Én av det norske U21-landslagets største stjerner legger imidlertid ikke skjul på det er den gamle kjærligheten til de røde, blåe og hvite fargene i Lyn-land, som gjør at han i fremtiden tror på et comeback for Thomas André Ødegaards menn.

- Jeg har mye fint å si om Heming, men da jeg spilte der gikk jeg på Lyn-kamper og var ivrig supporter. Jeg begynte på NTG-U i Bærum i ungdomsskolealder før NTG, som var på den tiden Lyn/NTG bestod. Det innebar et tett samarbeid med Lyn, men jeg har også veldig mange gode minner fra Stabæk-tiden, sier Thorsby, som fint lever med at lagkompisen Martin Ødegaard kaprer de største og fleste overskriftene.

Det tette kameratskapet drister Akersposten til å spørre, med entusiasme i stemmen, om ikke Heerenveens offensive, norske duo en dag kan avslutte karrierene i Oslo vest.

- Det hadde vært morsomt! Jeg vil i hvert fall personlig prøve å ende karrieren i Lyn. Det er jo et lite mål å komme tilbake når klubben igjen er i Eliteserien. Vi får se om det skjer.

Saken fortsetter under bildet.

KOMPISER PÅ OG UTENFOR BANEN: Morten Thorsby spiller til daglig med medieyndlingen Martin Ødegaard (18) i Heerenveen. Foto: Pål Magnus Tømmervold


- Hvor realistisk er det med spill for et norsk lag i fremtiden?

- Jeg har kontrakt med Heerenveen i to år til. Jeg tenker foreløpig at jeg håper å forbli ute, men på sikt er det ikke utenkelig å skulle spille for en norsk klubb igjen.

- Hva synes du om oppstyret rundt Martin?

- Jeg forstår at det er blitt sånn, men vet ikke om det er - og har vært - bra. Men han har løst det på et vis som er så bra som det er mulig å løse det.

- Kan andre fotballspillere bli misunnelig på oppmerksomheten?

- Nei, det blir i hvert fall ikke jeg.

- Hvor gode kan dere bli?

- Jeg håper vi kan bli gode, det er målet. Hvor gode gjenstår å se, og er avhengig av hvor flinke vi er til å utvikle oss. Jeg har stor tro på at vi begge kan nå lenger enn det vi har gjort, svarer Morten.

Sjelden vestkant-eksport

Den tidligere landslagsprofilen Dan Eggen (47) spiret i sin aktive tid, som stoppergigant, på Hemingbanen. Men siden har spillere fra Akerspostens nedslagsfelt slitt med å skrive nye eventyr på fotballens høyeste nivå.

Brennaktuelle Thorsby fra Gråkammen, som var elev ved Slemdal skole, er imidlertid den nye stjernen som skinner klarest på fotballhimmelen over våre sportsinteresserte bydeler.

I dag bor Mortens familie på Vettakollen, der foreldrene jobber med gründervirksomhet.

- Jeg har masse minner og fine øyeblikk fra Hemingbanen. Det hender seg at jeg mimrer tilbake: Jeg føler jeg bodde på Hemingbanen i oppveksten, jeg var der hele tiden! Jeg har også vært med på anleggets utvikling, fra det var grusbaner til det ble kunstgressbaner. I dag er anlegget blitt fantastisk flott.

- Kan folk se deg på Hemingbanen den dag i dag?

- Det kan de så absolutt. Når jeg er hjemme på sommeren er jeg veldig mye der, sier 21-åringen – og legger til at han følger gamleklubben med stor interesse.

- Jeg er ganske tett med mange av gutta på Hemings seniorlag, det er jo barndomskompisene mine som jeg spilte med tidligere. Denne sesongen har vært veldig bra, og det virker som om de har det gøy. Jeg tror de kan få til et opprykk i nærmeste fremtid, sier Morten, etter at Heming var fire poeng fra opprykk i årets 4.divisjonsavdeling.

Saken fortsetter under bildet.

JORDNÆR OG PROFESJONELL: Morten Thorsby (21) mimrer støtt og stadig tilbake til tiden fra fotballbanene i Oslo vest. Derfor utelukker ikke 21-åringen et fremtidig spill for den gamle favorittklubben, Lyn. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Hyller Heming-tiden

Morten bruker deretter allsidigheten til å forklare noe av grunnen til hvorfor han allerede har nådd langt i fotballuniverset.

- Jeg kjørte alpint, gikk langrenn og spilte fotball for Heming, og drev også med løping. I Ready spilte jeg dessuten bandy. Allsidigheten gir en veldig fin grunnmur for videre toppidrett: Alt som går fra grunnformen til for eksempel allsidige bevegelsesmønstre og koordinasjon. Det har du utrolig mye igjen for, sier Thorsby.

Han forteller idrettsbakgrunnen blir «oppfattet som uvant for folk nedover Europa», men at hans historie viser at det er mulig å konkurrere mot tidlig håndplukkede talenter.

- Det er nok mange som har vært vesentlig mer spesialisert tidligere. Jeg har nok trent like mye, men på flere forskjellige ting.

- Hvor bevisst er du rollen som forbilde?

- Jeg tror ikke du har noe valg, du er jo et forbilde. Gjennom de tingene jeg gjør, håper jeg å være et godt forbilde. Det jeg gjør må jeg kunne stå inne for.

- Hva savner du mest med Oslo vest?

- Jeg tror vi alle er veldig glad for å ha et sted å komme hjem til, uansett hvor du kommer fra, der du har barndomsvenner og familie.

- Hva gjør du når du er hjemme på Vettakollen?

- Jeg er veldig glad for å være med familien og venner, og går gjerne en tur i marka for å koble av. Det er egentlig det viktigste.

- Hvis du ikke var fotballspiller, hva hadde du gjort da?

- Det er godt mulig jeg har holdt på med en annen idrett. Jeg tror nok jeg ville ha holdt på med et eller annet fysisk, jeg er veldig glad i det.

- Hva har vært den største opplevelsen i nederlandsk fotball?

- Godt spørsmål. Jeg har mange øyeblikk. Det er klart at det i starten som 18-åring var en stor opplevelse da jeg kom fra Stabæk og plutselig spilte foran 30 000 mennesker. Jeg har fortsatt morsomme øyeblikk, som å score to mål og bli matchvinner (scoret to mål i seriepremieren mot Groningen, og gjentok bedriften to runder senere mot Den Haag journ.anm).

- Hvordan er det egentlig å spille ukentlig for tusenvis av tilskuere?

- Vår stadion er nesten full hver gang, det vil si mellom 20- og 25 000 fans. Det er klart at jeg blir vant til det også, samtidig som du ikke blir det. Det gir en veldig morsom følelse.

- Hva er drømmen og hva er realistiske mål, når det gjelder fremtiden på fotballbanen?

- Det er vanskelig å vite. Målet er å bli enda bedre, og da tror jeg det er mulig å nå enda lenger. Det hadde derfor vært morsomt å komme til en topp 4-liga (England, Tyskland, Spania eller Italia journ.anm), sier Thorsby.

LES OGSÅ: Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten


LES OGSÅ:
Røa-spilleren Gabrielle (19) har fått modelltilbud etter Instagram-innlegg

LES OGSÅ: «Nå kommer de fleste talentene fra Oslo vest»

LES OGSÅ: Fostres fremtidens Ronaldo i Oslo vest?

LES OGSÅ: 2 100 treningstimer, 600 individuelle økter, 170 en til en-samtaler


LES OGSÅ:
Fra løkkefotball på Hemingbanen til de råeste opplevelsene på verdenskjente stadioner

LES OGSÅ: Landslagsløper påkjørt - sjåføren stakk av

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.