ANNONSE
Annonse

– Det er klart jeg blir litt lei meg

Banesjef i Oslo Golfklubb, John Riiber, kunne tirsdag formiddag konstatere at det ikke er helt klart for spill på Bogstad. Men under snøen skal det ikke være så verst! Foto: Fredrik Eckhoff

Det sier banesjefen på Bogstad, John Riiber, om da han tirsdag morgen kunne konstatere at snøen hadde lagt seg på golfbanen – igjen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2017 kl 14:22

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BOGSTAD: Vinteren i Norge er tøff og slett ikke ideell for dem som prøver å lage golfbaner av god kvalitet. Det er en kjensgjerning. Men i år har vinteren virkelig skapt ekstra mange grå hår på hodene til dem som prøver etter beste evne å skape så gode spilleforhold som mulig på Norges beste bane.

For bare noen dager siden var det sommervarme, og golffolket klødde i fingrene etter å spille. De aller fleste banene er åpne – og har vært det en stund, men på landets mest kjente og beste har sesongstarten latt vente på seg. Det har simpelthen vært for korte perioder med varmt vær, og hvert forsøk på tidlig sommer har blitt svart med temperaturen tilbake til nullpunktet.

Det er bare tre uker siden forrige tilbakeslag, da det kom 10-15 centimeter snø i slutten av april, og tirsdag morgen var det altså hvitt igjen.

Banesjefen ble lei seg

Akerspostens utsendte lurte på hvordan de takler det faktum at vinteren ikke vil gi seg, til tross for at det faktisk bare er seks uker til solen står på sitt høyeste i sommer (!).

– Vel, det er et sjokk for gresset. Det kan gå helt fint, men hvis snøen blir liggende i et par dager, kan vi få sykdom på plantene, sier banesjefen i Oslo Golfklubb på Bogstad. Han leder en gjeng på rundt 20 ansatte, som nå jobber iherdig med å gjøre banen klar til sesongstart.

– Hva tenkte du da du så været i morges?

– Det er klart jeg blir litt lei meg. Jeg tenkte at den kortsiktige planen ryker, sier han.

– Når vi får veldig varierende temperaturer, som vi har hatt denne våren, avtar veksten. Det kan gi sykdom. Vi kan få runde, brune flekker på greenene, det vi kaller fusarium. De er på størrelse med femkroninger, sier han. Slike merker er veldig vanskelig å bli kvitt, så nå jobbes det på spreng for at dette problemet ikke skal oppstå.

Riiber forteller at temperaturer rundt frysepunktet om natten, og snøvær, gjør at jobben blir krevende.

– Vi i blir satt tilbake når det blir null tilvekst. Vi må opp i 17-18 grader om dagen og miinst fem grader om natten. Ellers blir gjennomsnittstemperaturen for lav til at gresset vokser, sier han.

Ekstremvinter

Når man jobber med golfbaner i Norge, er man vant til utfordringer. Men denne vinteren har vært av de virkelig utfordrende, ifølge Riiber.

– Det har vært en veldig vrien vinter, sier han og forklarer litt om problemene som oppstår når lange perioder med relativt mildt vær blir avbrutt av sporadiske kuldeperioder med snøfall.

– Vi fjernet all snøen på greenene både i slutten av januar og i slutten av februar, forteller han. Det var rett og slett for å unngå faren for såkalt isbrann. Det vil si at det legger seg et islag på gresset, og når solen står på, og det blir lite lufttilgang til gresset, dør det ut.

I mars var det nok en gang et stort snøfall, som ble fulgt av masse regn. Det skapte enorme området med snø, vann og sørpe, som igjen ble til masse is. Da ringte varsellampene hos banesjefen på Bogstad.

– Vi må alltid ha en plan b og en plan c. Når vi fjerner snø tidlig, må vi passe ekstra på. Da er vi avhengig av vann, og så kommer frosten… En av de verste skadene som kan oppstå, er frysetørking av gresset. Det skjer når det er bart, og det for eksempel blir sterk vind og én minusgrad. Da kan gresset være gone! sier han og viser med finrgene hvor små gressplantene er på greenene. Det er mer snakk om millimetre enn centimetre.

– Det er klart disse er veldig sårbare, sier han.

Riiber understreker hvor viktig det er for en golfklubb å ha folk som klarer å forebygge og forutse hva som kan skje.

– Å forebygge er ekstremt mye billigere enn å reparere, sier han.

– Timing er veldig viktig, at vi er i forkant av de gode periodene, sier han. Hittil denne våren kan han egentlig telle på ganske få fingre hvor mange gode perioder det har vært. Vi kommer frem til at det var noen gode dager i starten av påsken, i tillegg til de varme dagene sist uke.

– De som bommer på denne timingen, kan risikere at hele forsommeren ryker. Da kan levebrødet til en golfklubb ryke!

Men snart spilles det golf

Én ting som er sikkert, er at det kommer til å bli spilt golf på Norges mest kjente golfbane i år også. Og det er ikke lenge til, selv om det er hvitt på banen akkurat denne dagen. I flere uker har mange av medlemmene vært «på» banesjefen for å finne ut av om banen snart er klar. Riiber er imidlertid klar på at han, som vanlig, må fungere som bremsekloss.

– Men det er 10. mai, og det er klart kundene våre er keene på golf. De vil gjerne slippe til. Men vår oppgave er at alt skal være klart, at banen skal tåle slitasjen som kommer. Når vi åpner på Bogstad, skal det være veldig bra. Vi kan ikke bare «litt åpne». Her er det fullt trøkk fra den dagen vi åpner! sier han.

Og datoen er satt, det blir åpning på selveste nasjonaldagen, altså om en uke. Litt utrolig egentlig, når vi ser banen i dag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse