– Viktigere å legge til rette for gjenbruk og deling enn for høyere forbruk

Eli Lysgaard Stockfleth (t.v) og Helle Viksjø Skarlund tenker gjenbruk døgnet rundt. Foto: Hanne-Karine Sperre

Stadig hører vi om nye trender som skal bidra til en mer bærekraftig og grønn hverdag. På Holmen har to inspirerende sjeler tatt et ansvar for bruk- og kast-kulturen, da det ganske enkelt kjøpes og kastes alt for mye.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2018 kl 14:57

Akersposten
Akersposten Media

HOLMEN: Gjenbruk angir bruk mer enn én gang. Konseptet er sterkt knyttet til miljøvern som det andre nivået i avfallshierarkiet, men gir utvidet mening i alle situasjoner der en eksisterende gjenstand eller et konsept brukes på nytt.

Fra en bruker til en annen

Blant boligstrøk og blokker på Holmen ligger den lille butikken Usato. I en verden som fokuserer på å være økovennlig, har begrepet secondhand blitt svært populært. En av grunnene til dette, er nok også at klærne gir et unikt og spennende utrykk. Secondhand er klær som er brukt.

I butikken har de fokus på klær av nyere dato, selv om begrepet secondhand ofte tegner plagg fra rundt 1980. Klærne er uansett brukt og overføres fra en bruker til en annen. Usato betyr «brukt» på italiensk.

Usato drives av Eli Lysgaard Stockfleth og Helle Viksjø Skarlund, og butikken fikk nytt liv i 2013 etter at eieren av Spar Dame ville legge ned driften. Eli er inngiftet i bydelen, opprinnelig fra Bærum, mens Helle er født og oppvokst her.

– Være tilstede

Tilbake i tid var Eli kunde hos Spar Dame, og da eieren ville gi seg, øynet Eli muligheten til å få jobbe med noe hun brenner for.

– Det koster engasjement å drive egen virksomhet, og driften krever at man må være til stede med hele seg. Jeg visste med dette at jeg trengte en partner med den samme forståelsen. I tillegg må man være glad i folk, gi kundene den lille ekstra, personlige servicen, samt skape en hyggelig atmosfære, sier Eli.

Hun har lang fartstid og interesse for mote, og hun har alltid jobbet med sko.

Eli og Helle ble kjent da barna deres begynte i 1. klasse sammen. Helle er opprinnelig utdannet modellbygger, og gjennom virksomheten på Frysja jobbes det med arkitektmodeller av boligprosjekter. Hun har alltid vært kreativ og opptatt av klær, men understreker at Eli var den som var mest oppdatert om mote og trender.

Bærekraftig forbruk

– Det å gå for secondhand-klær handler ikke bare om gjenbruk og å kjøpe brukte plagg som andre ikke ønsker å bruke selv. Det dreier seg like mye om å være miljøbevisst, være snill mot lommeboken og å skape sin egen unike stil, sier Eli. – Her kan du glede deg over å finne noe unikt, samtidig som du gir tilbake til andre, fortsetter hun.

Saken fortsetter under bildet.

Butikken har nylig hatt 5-årsjubileum og lever godt på brennende engasjement i Luftfartsveien 18.

Det har nok skjedd de fleste at man har kjøpt klær, i en størrelse for lite i håp om at de vil vide seg ut eller gå seg til, eller vekten gå ned. Og nettopp derfor finnes det uendelig mange pent brukte klær der ute, som kan få nytt liv hos oss, til svært gode priser, forteller Eli entusiastisk. Det behøver heller ikke være nytt, for å føles nytt. Og med dette bidrar vi med å redusere det materielle forbruket, noe som er godt for lommeboken også.

I det samme smetter en dame inn døren og etterlater seg to store poser midt på gulvet. Der strålene fra vårsola blant annet treffer en veske fra Prada. Den elegante kvinnen veksler noen ord med Eli, mens Helle forteller meg om butikken.

Hvorfor moms på brukte klær?

– Den lokale forretningen bør få sette større preg på bydelen og økt innpass i vår bevissthet, mener Helle. Hun sier at det er tøffe tider i norsk detaljhandel.

– De lokale butikkene må ofte lide fordi forbrukerne i større grad handler sine varer på nettet. Det er mange små butikker, og små marginer. Derfor er det ofte vanskelig å konkurrere, sier hun.

Helle påpeker at i de fleste næringslokaler er husleien høy, og det skal lite til for å gå over ende.

– Det er også viktigere å legge til rette for gjenbruk og deling enn for høyere forbruk, men moms på brukte klær og sko er et godt eksempel til hinder for dette. Det ble betalt moms den gang det var nytt, slik at momsen som må betales på ny, er å anse som et hinder for miljøvern. Det er en åpenbar miljømessig gevinst i å kutte moms slik at brukte varer blir rimeligere, og stimulerer til gjenbruk, sier hun.

Skaper gode følelser

Møtet med Eli og Helle er et møte med det uegen­nyt­ti­ge en­ga­sje­men­tet som smit­ter, og som ska­per de gode fø­lel­se­ne. Det er for­fris­ken­de å møte men­nes­ke­ne som bren­ner det de holder på meg, det er nok også derfor kunder velger å holde venninnetreff i den lille butikken etter arbeidstid. Treffene er populære og skyldes nok at det bor svært mange flotte skatter som får sirkulasjon, gjennom nye eiere som gleder seg over et nytt antrekk til en god pris.

Og det finnes alle slags kunder her. Yngre. Eldre. Miljøbevisste og trendy. Det finnes kunder som kjøper alle sine klær her. Det finnes kunder som bruker ekstra tid. Det finnes kunder som drikker sine kopper med kaffe her. Kunder i dialog og kunder som inspirerer hverandre.

Det er mye idealisme i slik drift, da det ikke er et nevneverdig overskudd på secondhand.

Ikke helt vanlig lørdag

Lørdag 21. april er det «Super-lørdag» hos Usato med utvidet åpningstid fra 10-16. Butikken bugner av vår- og sommerklær, gode tilbud og gavekort, ifølge de to damene. I tradisjon tro følger god stemning og trivelige kunder.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse