– Vi ser ungdomsfester som er rene fylleslag

Politiet må stadig oftere rydde opp i fyllefester der ungdommer ned i 15-årsalderen ikke klarer å gjøre rede for seg, senest i Sørkedalen onsdag denne uken. Illustrasjonsfoto

Onsdag måtte politiet avslutte en fest for videregående-elever i Sørkedalen på grunn av overstadig berusede ungdommer helt ned i 15-årsalderen. – Vi ser ungdomsfester som er rene fylleslag, sier Anne Merete Ansok hos Majorstuen politistasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2016 kl 12:59

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: Det var en far som tok kontakt med politiet onsdag kveld og varslet politiet om overstadig berusede ungdommer ved et festlokale inne i Sørkedalen.

– Han ringte oss og sa at det var som å «kjøre inn i helvete», sier leder for Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, Anne Merete Ansok, til Akersposten.no.

Politiet tok turen inn i Sørkedalen, og de kunne raskt fastslå at de så akkurat det samme som denne faren.

– Det var det samme vi så, at dette var et alkoholfritt arrangement, men mange var helt åpenbart overstadig beruset. Vi anså det som uforsvarlig, sier Ansok. – Dette var ikke en fest i regi av skolen, men i regi av elevrådet. Det var vakthold, blant annet fra foreldre. Likevel gikk det ikke bra, for ungdommen festet for tungt.

Politiet fikk avsluttet festen raskt.

– I Vestre Aker har vi utforidringer med fester som blir arrangert inne i Sørkedalen, der det gjerne er helt fravær av voksne, det er langt fra allfarvei, det er mørkt, og det er gjørmete. Det er det vanskelig bare ved sin tilstedeværelse å regulere atferden, slik vi kan gjøre i sentrum, sier hun.

Flere stygge tilfeller

Flere ganger denne høsten har fester for videregående-elever gått fullstendig av hengslene, og dette har gjerne vært arrangementer som i utgangspunktet er ment å være rusfrie, noe som jo er en selvfølge når man inviterer ungdommer helt ned i 15-årsalderen på fest.

I praksis er disse festene langt fra rusfrie, ifølge Ansok.

– Festdeltakerne er en miks mellom myndige, som drikker alkohol med begge hender, også har du de som akkurat kommer fra 10. trnn, som er umyndige, som ikke kan drikke og feste med 18-åringer, sier hun og forteler om flere fester som har gått over styr de siste ukene.

– Noen har leid et utested i sentrum, og det er i utgangspunktet i ordnede former. Det skal være alkoholfritt, men ungdommer som kommer dit, er svært beruset. De smugler med seg alkohol inn og har gjerne mer på utsiden, sier hun. – Så arrangementene blir slett ikke rusfrie.

Ansok forteller om et tilfelle for to uker siden, der to ungdommer ble sendt til legevakt, og begge var mindreårige.

– Legevakten varsler også om et økende antall mindreårige som kommer inn med alkoholforgiftning, sier Ansok.

Fra høyskole til videregående

Poitiet ser nå en generell trend, og det er festkulturen som har tilhørt høyskole, som fadderuke og så videre.

– Dette gjelder egentlig for dem som er over 18 og skal studere, de skal bli kjent med hverandre, de flytter gjerne til en ny by. Denne festkulturen har flyttet ned til videregående trinn, og det er et problem, for da er man bare et steinkast fra 10. trinn, sier Ansok.

I kjølvannet av slike arrangementer, har politiet fått flere voldssaker å jobbe med, følge Ansok.

– Vi har måttet ta hånd om personer som ikke klarer å gjøre rede for seg selv, og dette er ungdommer helt ned i 15-årsalderen. De er svært urutinerte til å håndtere både sin egen og andres beruselse. De er ikke skodd til å være på andre.

– Hva gjør dere i forhold til de ansvarlige? Hva med elevrådene som arrangerer? Hva med de som leier ut lokaler til slike fester?

– Vi ser et behov for at skolene må komme på banen og ta mer ansvar, selv om dette ikke er arrangert av skolen. Dette kalles gjerne revyfester, eller bli kjent-fester, og arrangeres for eksempel av elevrådene.

– Har dere kontakt med elevrådene?

– Ja, det prøver vi. Vi ser at de ikke helt forstår konsekvensene. De har et ønske om et flott arrangement, men de åpner for omfattende fyll.

Når det gjelder utleiere, forteller Ansok at det ikke alltid er utleiere involvert når ungdom møtes til fest i stort antall.

– Vi følger opp private aktører som tilbyr festlokaler, men det vi ofte ser, er at en del fester er er utendørs. Det inviteres til festilgheter på øde områder, uten voksne tilstede. Også er det egentlige rene fylleslag.

Alkoholen er verst

For det er nettopp alkoholen som er hovedproblemet, og selv om Ansok påpeker at det også er festdeltakere som holder seg unna ulovlige drikkevarer, er det alkoholen som setter sitt preg på disse arrangementene.

– Alkohol er hovedproblemet. Vi ser også andre rusmidler, men i Oslo vest er det alkoholkonsumet som er størst blant ungdommene, sier Ansok, som har følgende råd til foreldre med ungdommer i huset:

– Forsøk å skaffe mest mulig informasjon, gjennom egne og andre ungdommer – og ved å snakke med andre foreldre. Engasjer deg sterkt når de har begynt på videregående. Kjør og hent barna. Hold deg edru når barna er ute. Ikke ta det for gitt det barna sier! sier hun.

Ansok advarer foreldre mot å la seg lure av at fester arrangereres under såkalt ordnete former.

– Står det at det skal være voksne vakter, an godt være noen storebrødre som står vakt i døren, som kanskje selv er berusede, sier hun.

LES OGSÅ: – Barna våre blir topptrente til å velge feil

Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Nå gir nye Joker på Røa svaret på det "alle" lurer på

Flere overfall og voldtekt i området

Røa-dynamitt i en halvtime

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse