– Vi er ikke offer for genene

– Vi er ikke et offer for genene. Tvert om. Hver og en av oss er medansvarlige for eget liv og egen helse, sier lege og tidligere helseminister Werner Christie til Akersposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2016 kl 15:55

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: En skal ikke så forferdelig mange år tilbake før det var opplest og vedtatt at det var genene som styrte våre liv. Det var ikke stort en kunne gjøre med det. Alt var forutbestemt.

– Slik er det ganske enkelt ikke, sier Werner Christie, som er førstelektor ved BI og NTNU. Onsdag 19. oktober klokken 12 blir han å høre på Ullern kultursenter. Foredraget heter: Hvordan skaper vi helse og velferd? Her vil han snakke om ferske framskritt i forskningen om biologi og evolusjon.

– De siste fem årene er det kommet så mye ny forskning at vi vet at vi ikke styres av genene.

Styres av

– Vi styres av maten vi spiser, av mikrobene i kroppen, og av miljøet og kulturen vi er en del av.

Ikke minst har tarmmikrobene vært i skuddet i noen år nå.

– Tarmbakterier er viktige, sier Christie, men legger til at forskere blir stadig mer opptatt av samspillet som skjer i hele kroppen.

– Men også av samspillet vi mennesker har med hverandre, sier han.

Et symfoniorkester

– En kan tenke seg at genene er som instrumentene i et symfoniorkester. De kan spille all slags musikk, men det er partituret og dirigenten som bestemmer hva slags symfoni det blir til. Mat, mikrober, miljø og kultur er det som dirigerer helsen vår. Vi vet jo at da er det snakk om å få alle parter – alle instrumenter og utøvere, dirigenten inkludert – til å få det hele til å bli harmonisk samstemt. Slik er på en måte kroppen vår også, sier Werner Christie.

– Dette betyr at selv om genene legger noen premisser for livet, men at forhold vi selv rår over så absolutt er like bestemmende for hvordan livet – og helsen – skal bli.

Evolusjon

– Den forskningen som foregår nå, er utrolig spennende. Vi vet blant annet at kulturen vi er en del av og det at vi er så godt utdannet – har gode kunnskaper – også er to faktorer som vil påvirke evolusjonen av oss som mennesker og samfunn inn i framtida. Vi vet ennå ikke hvordan, men evolusjonen stopper ikke opp, sier Werner Christie, som satt i Gro Harlem Brundtlands 3. regjering og var den første som brukte tittelen helseminister.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse