ANNONSE
Annonse

– Vi er absolutt ikke våkne nok når vi lager mat på komfyren

Mer enn 500 utrykninger skjer hver år i Oslo på grunn av tørrkok på komfyren. Foto: OBRE

– Det går ikke en dag uten at OBRE er ute på hjul grunnet matlaging, sier Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2016 kl 12:26

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Da det i løpet av et par timer tirsdag i forrige uke gikk ut melding fra Brann- og redningsetaten om to utrykninger på grunn av tørrkok på komfyrer i vår del av byen, tok vi kontakt med etaten for å finne ut av hvor stort dette problemet egentlig er. Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen kan bekrefte vår mistanke om at antallet utrykninger på grunn av tørrkok er i økning.

39 prosent av boligbrannene startet i 2015 på kjøkkenet. Foto: OBRE


Tallene for 2014 og 2015 viser at det rykkes klart mest ut til sentrumsbydelene. For våre to bydeler i vest, Ullern og Vestre Aker, var det tilsammen 10 utrykninger til tørrkok i 2014, mens det var 16 i 2015. Bydeler som Frogner (80) og Sagene (85) ligger på toppen av listen, og det er ikke nødvendigvis fordi man i sentrumsbydelene slumser mye mer under matlagingen.

Svært mange av de eldre bygårdene i Oslo er nemlig direkte koblet opp med brannvarsling rett til OBRE, og dermed blir det en del utrykninger til tørrkoktilfeller som ikke er dramatiske. I vår del av byen er de aller fleste husstander ikke koblet direkte opp mot OBRE, og dermed blir det færre utrykninger på grunn av tørrkok.

Mange branner på kjøkkenet

I de fleste tilfellene av tørrkok ordner de kokkelerende opp selv, men det betyr ikke at tørrkok ikke er farlig.

– Vi har en del tilfeller som utvikler seg videre til husbranner og i verste fall til dødsbranner. Det er jo kjøkkenet som er den store synderen når det gjelder brann, sier Folgerø Dalen. I 2015 startet 39 prosent av boligbrannene på kjøkkenet, og denne trenden ser ut til å fortsette i 2016.

– Det går ikke en dag uten at OBRE er ute på hjul grunnet matlaging, så samfunnet har en del å gå på, sier han og vektlegger samtidig at det er mye å gå på rundt vedlikehold av alarmanlegg, hvor tekniske feil og mangler ved alarmanlegget er en av årsakene til at brannalarmanlegg utløses.

– I sum står automatiske brannalarmer for cirka 4.000 utrykninger i året. Av disse gjelder brannhindrende tiltak på komfyren rundt 500, da inkludert de som varsler oss på vårt nødnummer 110, sier branninspektøren.

På Facebook har OBRE lagt ut noen tall for første halvår 2016, der det kommer frem at de fra januar til juni hadde 222 utrykninger til tørrkok i Oslo, mot for eksempel 129 i 2012. I hele 18 prosent av tilfellene var det faktisk ikke folk hjemme, til tross for at det var full fart på matlagingen på komfyren.

Av disse 222 tilfellene var bare 19 av tørrkokerne personer over 70 år.

Sovner eller glemmer

Branninspektøren ramser opp tre kategorier tørrkok:

  • Personer som sovner under matlaging.
  • Personer som har forlatt boligen med komfyrplater på, hvor kjeler, stekepanne eller andre objekter blir gjenglemt på en varm komfyrplate.
  • Personer som er våkene og tilstede under matlaging, men hvor godt stekt mat aktiverer brannalarmanlegg som er direktekoblet til 110-sentralen.

Så langt i 2016 har OBRE ved 61 tilfeller aktivt reddet ut personer ved tørrkok, viser statistikken.

– Hvem er det som glemmer maten på komfyren? Er eldre mennesker og fulle studenter som sovner fra matlagingen etter en fuktig tur på byen, gjengangere?

– Nei, det er ikke sånn! Tørrkokere er et tverrsnitt av befolkningen, sier Folgerø Dalen. – Men det er klart at mange av de alvorligste tilfellene gjelder de som er mest utsatt, og da snakker vi om for eksempel eldre mennesker og rusede mennesker.

Forebyggende tiltak:

Han avslutter med å gi oss følgende tips til forebyggende tiltak:

  • Vær våken og tilstede når man lager mat
  • Ikke lag mat i sterkt alkoholpåvirket tilstand. Spis nattmaten ute, eller ta deg en brødblings når du kommer hjem!
  • Sørg for god utlufting i de tilfeller hvor røykvarsler eller brannalarmdetektor er plassert nære komfyren.
  • Installer komfyrvakt på komfyren, slik at strømmen kuttes ved for høy overflatevarme. Komfyrvakten reduserer sannsynligheten for omfattende tørrkok og komfyrbranner betraktelig.
  • Sørg for god opplæring av hvordan brannalarmanlegget i bygget fungerer, og hvordan det best kan vedlikeholdes. Her slurves det voldsomt, og etaten rykker ut til et stort antall tilfeller som skyldes tekniske feil og svakheter på brannalarmanlegget. NB! Det er eiers ansvar, ofte via et styre, å legge til rette for en slik opplæring i borettslag og sameier.

LES OGSÅ: Neste stasjon: Tryvann

Lilleaker Vest så å si utsolgt på rekordtid

"Rask psykisk helsehjelp" for alle

Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse