Vet du når du skal stoppe for skolepatruljen?

Når du nærmer deg gangfelt og ser skolepatruljen stå enten med flagget ned (til venstre) eller i sperrestilling (til høyre), hva er forskjellen? Når kan du kjøre? De fleste kjører uansett. Men ved sperrestilling, er det barn som skal over, og da skal bilister og syklister stoppe og slippe dem over. Illustrasjon fra Bymiljøetaten

Vet du egentlig forskjellen på hva du skal gjøre som bilist når skolepatruljen står slik som vist på denne illustrasjonen? Ikke helt sikker? Da bør du finne det ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2018 kl 11:05

Akersposten
Akersposten Media

OSLO/HUSEBY: Akersposten besøkte mandag morgen skolepatruljen ved Huseby skole, der de ved tre ulike lysregulterte fotgjengeroverganger assisterer skoleelever med å komme seg trygt over veien på vei til skolen i morgenrushet.

Når skolepatruljen får hjelp av trafikklys, er det enkelt for både myke og harde trafikanter å vite når det er greit å kjøre – det er lysene som bestemmer.

– Skolepatruljen blir da en ekstra påminning til de gående om at de må stoppe, eller eventuelt minne de som skal svinge på at nå går det elever over veien, sier Klara Elisabeth Antonsen, førstekonsulent på trafikkopplæring i Bymiljøetaten.

Vanskeligere uten lys

Antonsen er mer opptatt av problemene som dukker opp når skolepatruljen skal hjelpe til der det er fotgjengerovergang uten trafikklys.

– Det er et større problem for skolepatruljen i gangfelt som ikke er lysregulert. Da er det ikke så mange som stopper for skolepatruljen, sier hun.

Her forklarer Antonsen hvorfor:

– Når de står i sperrestilling (se jenta til høyre på illustrasjonen, red.anm.), det vil si at det er noen som skal krysse veien – nikker og smiler de kjørende blidt fordi skolepatruljen har holdt de gående unna slik at de bare kan kjøre. Egentlig skal de stoppe for skolepatruljen når noen skal over.

Dermed kan de gående bli stående en god stund og vente på bilister som altså tenker at det er fritt frem å kjøre – fordi skolepatruljen holder igjen de gående skoleelevene.

Antonsen nevner naboskolen til Huseby, Voksen, som et eksempel på en skole i vest som har skolepatrulje i nettopp et slikt gangfelt, i Arnebråtveien.

Husk neste gang!

Så da vet i hvert fall du som har lest dette, at neste gang du er ute og kjører eller sykler og nærmer deg en skolepatrulje ved et gangfelt som ikke har trafikklys: Står skolepatruljen i sperrestilling med elever bak sperringen, venter de på at du skal gjøre det eneste rette, nemlig stoppe og slippe barna over veien.

LES: – Her er det mange små og særdeles myke trafikanter ute og går

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse