Vestre Aker har bosatt flest flyktninger i 2017

GODE KOLLEGER: Imad Usman er glad for å ha gode kolleger i praksisplassen hos Mester Grønn. Her flankert av nestleder Gina Lystad og butikkleder Lillian Vo. Foto: Vidar Bakken

Bydel Vestre Aker har bosatt rekordmange flyktninger det siste året, og Akersposten fikk møte en med grønne fingre.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

RØA: For litt under to år siden kom Imad Usman som flyktning fra Syria. Nå er han bosatt i Vestre Aker og har praksisplass hos Mester Grønn på Røa Senter.

- Jeg trives selvfølgelig. Her på Mester Grønn er det hyggelige kolleger og bare hyggelige og snille folk som kommer og handler. Folk som kommer og kjøper blomster til noen er jo snille, åpner en blid Usman samtalen med Akersposten.

En stor ressurs

I halvannen måned har han jobbet hos Mester Grønn og blir satt stor pris på av sine kolleger.

- Imad er en stor ressurs. Han er flink, ansvarsfull og lærer fort. Han har blant annet ansvar for påfylling av varer og at blomster og planter hele tiden har nok vann. Julestjerner og Azalea går det mye av og særlig Azalea må ha vann hver dag, sier en travel butikkleder, Lillian Vo.

- Vi er veldig glade for at arbeidsgivere i nærmiljøet stiller opp, sier fungerende NAV-leder i Bydel Vestre Aker, Ingrid Ringhus, som kommer sammen med Delaram Dashti. Hun er programrådgiver for introduksjonsprogrammet for flyktninger i bydelen.

- Det er viktig at vi som arbeidsgivere er med å ta samfunnsansvar og hjelper folk som blant annet trenger språkpraksis. Mester Grønn er opptatt av dette og vet at det å lære norsk er en viktig del av det å bli integrert, sier Vo.

Vinn-vinn-situasjon

- Vi ønsker også flere arbeidsgivere. Det er en vinn-vinn-situasjon, fordi flyktningene er veldig motiverte. Det å få arbeid har førsteprioritet hos flyktningene. De er veldig selvgående og står i kø for å skrive praksiskontrakter. Det viser seg også at et flertall av arbeidsgiverne ansetter de som har hatt praksis på en arbeidsplass gjennom introduksjonsprogrammet, sier Dashti.

Les mer om introduksjonsprogrammet her

Se bildet større

TRIVES: Imad Usman forsikrer Delaram Dashti og Ingrid Ringhus om at han trives godt i bydelen. Foto: Vidar Bakken

Bor sammen med søster

Usman er utdannet jordbruksingeniør i hjemlandet. Han er bevisst på å tilegne seg et godt språk muntlig og skriftlig, slik at han gjennom siste norskeksamen kan komme inn på universitetet og senere få godkjent sin utdannelse.

- Jeg har en plan om etter hvert å få jobb i et drivhus og så kunne få studere til master på universitetet, sier Usman, som også har en søster som er flyktning til Norge.

- Alt går veldig bra nå. Jeg har det fint der hvor jeg bor. Min søster og jeg bodde på to forskjellige flyktningmottak i Norge og nå bor vi sammen i en leilighet i Aslakveien. På fritiden spiller jeg sjakk og går turer. Jeg har vært på bymuseet og nylig var jeg på Nationaltheatret og så en veldig morsom forestilling sammen med en frivillig, forteller Usman, som synes nordmenn er veldig humoristiske.

Bosatt 80 flyktninger

- Arbeidet som de frivillige gjør er svært viktig og er en del av det som viser at bydelen vår er en inkluderende bydel, i likhet med arbeidsgivere som stiller opp. Jeg synes også det er hyggelig å fortelle at Bydel Vestre Aker er den bydelen i Oslo som har bosatt flest flyktninger i 2017. I år er cirka 80 flyktninger bosatt i bydelen, sier Ringhus.

Usman synes det er godt å komme til bydelen.

- Folk har det bra her og det er som sagt veldig mange hyggelige mennesker. Jeg har ikke truffet noen som har vært negative til meg som flyktning. Når folk er så positive, så hjelper det oss til å bli bedre. Jeg forstår at julen er noe spesielt for nordmenn og det skaper en spesiell stemning. Folk går rundt og smiler og da smiler jeg også. God jul, sier Usman.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse