Utrolig fortjent heder av evigunge Brit Sørum

SJOKKERT: Lite visste Brit Sørum om hva som skulle skje denne lørdagen på Røabanen. Mottakelsen var varm og hjertelig. Foto: Benedicte H. Simonsen

18 år gammel ble hun leder i Bogstadkameratene. I en alder av 80 år er "håndballdronningen" fremdeles leder av klubben etter 61 års lederskap. Det måtte feires.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2017 kl 10:16

Akersposten
Akersposten Media

RØA: Flere generasjoner spillere fra den lokale håndballklubben Bogstadkameratene, tok imot Brit Sørum til surpriseparty på Røabanen sist lørdag kveld. Her ble hun hedret med brask og bram og det er mer enn vel fortjent.

Lurt av Aamodt

Lite visste Sørum om hva som skulle skje da hennes gode venn, viktige støttespiller og Røa-entusiast Henning Aamodt kom for å hente henne til middag på Holmenkollen Park Hotell. Plutselig måtte liksom Aamodt en liten tur nedom Røabanen for å hente noe. Der ble ildsjelen, og ikke minst den råspreke damen, mottatt med den honnør hun fortjente. 61 år sammenhengende innsats som henholdsvis leder, oppmann og trener for en og samme klubb, gikk ikke upåaktet hen.

Rollemodellen

Talene og historiene var mange da jubilanten ble hedret. Mange husket Brit som utrettelig kjørte rundt i sin blå folkevognbuss og hentet spillere overalt til trening og kamper. Når det var Cup ble hele laget stablet inn i bussen. Andre fortalte om hvilken betydning Brit hadde for en families liv gjennom 50 år, som både hadde spilt med jubilanten og senere under hennes ledelse.

At den lille klubben også har fostret spillere som senere har blitt toppspillere både hjemme og ute ble også trukket frem. Røa-jenta Ine Karlsen Stangvik spiller i dag i toppserien i Danmark. Det var likevel først og fremst det flotte miljøet med spilleglede som ble skapt i klubben som det var fokus på. Brit ble beskrevet som engasjert, lojal, alltid godt humør og en god rollemodell, som lærte spillerne god sportsånd og ekte idrettsglede.

Se bildet større

HYLLET AV SPILLERE: Brit Sørum flankert av spillere fra ulike perioder. Fra venstre: Inger Nordby, Tove Brandal, Brit Sørum, Janne Osland og Bente Håkerud. Foto: Benedicte H. Simonsen

Sjokkskadd

Jubilanten selv ble overrasket og rørt over all viraken.

- Jeg var sjokkskadd. Jeg trodde jeg skulle til Holmenkollen Park. Det var utrolig å møte alle jentene som jeg har opplevd så mye sammen med. Det var en stor opplevelse og med mange utrolige taler, sier Røajenta, som i dag er bosatt på Konnerud i Drammen. Herfra drar hun fremdeles hver uke inn til Røa og Hovseter for å tjene klubben i sitt hjerte.

- Det var litt rart å høre alt som ble sagt. Man tenker jo aldri over hva man bidrar med, så får man plutselig bekreftet at det har betydd noe. Jeg må si jeg ble rørt, sier Sørum.

15 år gammel begynte hun som håndballspiller i Bogstadkameratene. 18 år gammel ble hun leder av damegruppen før hun ble leder av hele klubben.

- Det lett å bli valgt når man begynner å bry seg, ler Sørum.

For ti år siden, da klubben var 75 år, hadde Akersposten et intervju med Brit Sørum. Da hadde hun tanker om å kanskje gi seg.

- Det ble ikke noe av. Dette blir jo aldri kjedelig. Jeg skal holde på så lenge det er gøy og så lenge helsa holder. Jeg får ta ett år om gangen, sier de blide jubilanten som altså fylte 80 år i januar og som er født og oppvokst på Røa.

- Selv om jeg nå bor på Konnerud er jeg Røa-jente og har veldig tilknytning til Røa. Min far var også en av de eldste beboerne på Røa, understreker Røa-jenta.

Se bildet større

HURRA FOR BRIT: Her sitter Brit Sørum omkranset av spillere, tidligere spillere og ikke minst støttespillere. Foto: Benedicte H. Simonsen

Historikken

En av de som var med å feire henne var Benedicte H. Simonsen, som selv har vært aktiv i Bogstadkameratene siden hun begynte som håndballspiller i fjortenårsalderen. Deretter ble det 20 år med håndball før skader stoppet henne som aktiv. Hun kan fortelle om hvilken betydning den spreke 80-åringen har hatt for flere generasjoner håndballspillere. Hun har også tipset redaksjonen og gitt oss historikken til jubilantens innsats for en liten, men viktig klubb i lokalmiljøet. Den kommer her:

Brit Sørum (80) har nemlig mesteparten av æren for at håndballklubben, Bogstadkameratene IF, har eksistert i 85 år (mot alles spådommer) da hun overtok ledelsen av klubben som 18-åring. Bogstadkameratene ble stiftet på Bogstad Gård 7. august 1931. I begynnelsen av 50-årene ble driften på Bogstad Gård nedlagt og området var preget av mye fraflytting, som også fikk konsekvenser for klubben. I 1955 kom forslaget om sammenslåing med Sørkedalen. Sørum, som den gang var 18 år og leder for klubbens damegruppe, var i mot forslaget, kjempet imot, og vant til slutt. Herrelaget ble på det tidspunktet nedlagt, og den unge Sørum ble plutselig valgt til leder av Bogstadkameratene. Klubben gikk da fra å være allidrettsklubb, til ballidrettsklubb med håndball på programmet.

Klubben har gjennom tidene bestått av både jentelag i alle aldre, damelag, herrelag og guttelag. I de siste ti-årene har Hovseterhallen vært fast hjemmearena og mange i nærområdet har fått gleden av Brit sitt engasjement opp gjennom årene. Brit har alltid vært navet i klubben. Noen ganger har egne trenere vært ansatt, men Britt har selv tatt trenerrollen når det har vært behov. Når kamper skulle spilles kjørte Brit rundt i sin blå folkevognbuss og plukket opp alle spillerne enten om de bodde på Røa eller i byen og kjørte de hjem igjen. Folkevognbussen var også transportmiddelet når lagene skulle på cup`er i både Kristiansand, Drammen og Partille Cup i Sverige. Klubben har blitt mindre med årene og består i dag kun av et damelag som koser seg i 5. divisjon.

I alle år har Brit jobbet i banken på Røa og bodd i Sørkedalsveien sammen med mannen sin Bjørn, og sine kjære elghunder. Visste man ikke hvem hun var visste man ihvertfall hvor hun bodde, med de store grå hundene som gikk i hagen. For 15-20 år siden arvet Sørum en gård i Drammen, som hun flyttet til. Hver uke kjører hun allikevel fra Konnerud til Oslo for å låse opp hallen, holde oppsyn med håndballlaget og koordinere driften. Hver kamp stiller hun opp på benken med kaffe og noget attåt og på hjemmekamper sitter hun bak sekretariatet og serverer oppkuttet frukt til laget i pausene. Brit får god hjelp av Henning Aamodt, som også er en lokal patriot for Fotballaget Dynamite Girls. De hjelper hverandre med å holde styr på "jentene" og skravler seg gjennom både treninger og kamper.

For ti år siden skrev Akersposten om 69-åringen Brit Sørum som da hadde ledet den lokale håndballklubben på Oslo Vest i 51 år. I artikkelen blir hun sitert på at hun som 70-åring og pensjonist, nå vurderer å gi seg. Men det gjorde hun aldri. Denne fantastiske damen ble 80 år 8. januar i år og er fortsatt 100% aktiv.

Les også:

Derfor er Norge best på ski

Historisk høye tall for Akersposten

Nå vet Esther hva pengene skal brukes til

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse