ANNONSE
Annonse

Ullern: Kommunen la ut fødselsnummeret til 1100 personer

HOVEDSAKLIG ULLERN: Den lengste delen av strekningen for den planlagte Fornebubanen går gjennom Bydel Ullern. Dermed er det veldig mange i denne bydelen som er rammet.

Fødselsdato, personnummer og privatadresser lå åpent på Plan- og bygningsetaten nettside, fritt tilgjengelig for dem som ville kopiere disse.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2018 kl 13:12

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLERN: I påsken publiserte Plan- og bygningsetaten to nabolister på sin nettside, med 1100 navn som inneholdt fødselsnummeret til disse. Dette ble gjort i forbindelse med kunngjøring av reguleringsvedtaket om Fornebubanen. Det betyr at 1100 personer, hovedsakelig Bydel Ullern, fikk fullt fødselsnummer med privatadresse offentliggjort.

Det var nettavisen VårtOslo som ble oppmerksom på dette og varslet etaten om forholdet.

Lå ute i ett eller seks døgn?

— Dette er sterkt beklagelig. Vi sender nå brev til alle berørte og beklager. Dette er en menneskelig svikt hos oss, og det er fryktelig leit at slikt skjer. Vi sperret nettsidene med personnumrene umiddelbart da VårtOslo ringte oss. Da hadde opplysningene ligget på nettet i seks dager, sier kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen i plan- og bygningsetaten til VårtOslo.

Så ble det sendt ut brev til alle berørte parter. En leser har sendt oss et eksemplar av dette brevet. Men, det står noe helt annet i brevet som etaten har sendt ut. Der står det at etaten publiserte listen med fullt fødselsnummer den 3. april og at den så ble fjernet 4. april (se brevet under). Det er stor forskjell på om offentliggjøring av fødselsnummer blir liggende i ett døgn eller i seks døgn.

Saken fortsetter under bildet.

BREVET: Rutinesvikt som det tok ett døgn å rette opp?

Veldig lei oss

Akersposten kontaktet sier kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen for å få vite hvor lenge fødselsnumrene hadde ligget ute.

- Det riktige er at de lå ute i seks dager. Da brevet gikk ut til dem som skulle varsles, var vi ikke på det tidspunkt klar over at listene ble lagt ut natt til skjærtorsdag. Det var viktig for oss å varsle de det angikk så raskt som mulig. Vi er veldig lei oss for det som har skjedd. Dette var et rent arbeidsuhell og vi snakker om menneskelig svikt. Vi har gjennomgått rutinene våre og vil sørge for at dette ikke skjer igjen, sier Isaksen.

Ingen garanti

- I og med at listene har ligget ute i seks døgn, så har det jo vært god tid til å laste ned disse listene?

- Selv om det er fare for at det kan skje, så er det i vårt saksinnsyn lagt inn sperre mot såkalt google-skraping. Det betyr at man for eksempel ikke kan google fødselsnummer og så komme inn på den omtalte siden hos etaten. Man må i tilfelle gå inn i selve saken om Fornebubanen og i det aktuelle dokumentet for å finne listene og det skal litt til for at noen vil gå den veien for å finne fødselsnumre.

Se hva Datatilsynet sier om ID-tyveri

- Når det er snakk om så mange personer som dette gjelder, så kan det jo være at det befinner seg en kriminell som bor i det planlagte området for Fornebubanen og som har interesse av selve saken og dermed kommer over listene?

- Dette blir spekulasjoner og vi kan ikke garantere for at det ikke har skjedd, men jeg vil gjenta at vi er svært lei for det som har skjedd.

- Vil det gå ut et nytt brev til dem som er rammet av dette, med informasjon om at listene lå ute i seks døgn?

- Vi har varslet Datatilsynet om uhellet slik at dette er registrert riktig hos dem, men vi vil nå ikke sende nytt brev. Det viktigste for oss var å si fra så raskt som mulig til de berørte innbyggerne at opplysningene var blitt offentliggjort. Totalt har vi fått fem henvendelser fra berørte som har hatt spørsmål om dette, og det har vært en god dialog med de som har tatt kontakt, sier Isaksen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse