Trusler, grov vold, rusmisbruk, voldtekter og tragisk dødsfall

 

«Det tyngste dette året var likevel på vårparten. Da døde en ung gutt av et nytt farlig rusmiddel. Det vi frykter mest skjedde med en av våre lokale ungdommer. Han ble 15 år.»

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.12.2017 kl 19:30

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: «Det nærmer seg jul, og vi ønsker å oppsummere året som har gått.» Slik startet Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon sin førjulshilsen på Facebook, som de la ut noen dager før julaften. I meldingen kommer politiet inn på utfordringene de og ungdommen står overfor, som misbruk av rusmidler, flere alvorlige alkoholforgitninger og grov vold i ungdomsmiljøene, blant annet.

Her kan du lese Ungdomsavsnittets beretning:

«Vi har fulgt mange ungdommer igjennom motgang og kriser. Vi kommer veldig tett på ungdommer og deres familie som står i vanskelige situasjoner. Vi har håndtert alt fra ungdom som stjeler til ungdom som er utsatt for eller har utsatt andre for alvorlig vold og voldtekt.

Mobbing, trusler og seksuell trakassering på sosiale medier er et stadig voksende problem. Her jobber vi med å følge opp ungdomsmiljøet og skolene. Avdekking er viktig. Trygge voksne som de kan fortelle til, er helt avgjørende for at de kan få hjelp. Vi forebygger, etterforsker, tilbyr oppfølging og prøver å nå ut med holdningsskapende arbeid.

Dette året har vi også sett grov vold i ungdomsmiljøene. Denne volden blir ofte filmet og delt på sosiale medier. Vi har hatt flere slike saker det siste året. Det tyngste dette året var likevel på vårparten. Da døde en ung gutt av et nytt farlig rusmiddel. Det vi frykter mest skjedde med en av våre lokale ungdommer. Han ble 15 år.

Vi ser ungdomstidens skyggeside, men vi ser også hvor gode og flinke ungdommene er. Sist helg ble en ungdom påkjørt av en bil som kjørte fra stedet. Ungdommene som var igjen på stedet gjorde alt riktig. De ringte 113 og gav livreddende førstehjelp. Ungdomspatruljen vår var første patrulje på stedet og snakket med og ivaretok de unge vitnene. Vår ungdomspatrulje prioriteres på ungdomsoppdrag og er et viktig kontaktpunkt for unge som ferdes ute.

Samtidig vet vi at de aller fleste unge i Oslo vest tilbringer mer tid hjemme. De drikker mindre. Men tilbakemeldingene fra legevakta er at de som først drikker, drikker mer. Stadig flere legges inn med alkoholforgiftning. Det er oftest i tilknytning til alkoholrus at andre rusmidler prøves ut. Fremover skal det fokuseres mer på hjelp og oppfølging av de som sliter med rusproblemer. Vi har i mange år kartlagt rusproblemer og vi legger til rette for ruskontrakt og hjelper ungdom videre til avvenning og oppfølging. Dette vil vi fortsette med i 2018. Mange unge ser ikke faren med cannabis før de opplever søvnproblemer, angst og svekkede skoleprestasjoner. Vi ser at de som får hjelp får en bedre ungdomstid uten rus.

Selv om vi kommer tett på ungdommene og får innblikk i deres utfordringer, er det dere foresatte som er de nærmeste og viktigste forebyggerne. Sammen med skole og helsesøstre og andre som følger ungdommenes hverdag på veien til voksenlivet, gjør dere en fantastisk jobb! Vårt motto er at det skal være trygt å vokse opp i Oslo Vest. Den tryggheten skapes sammen med dere, og med ungdommene selv. Og uansett hvor mye rart de finner på; med råd, korrigering, veiledning og støtte finner de sin vei. Nå er ungdommene ett år eldre. Og nye barn blir ungdommer i 2018. Vi kommer til å være her på jobb for dem også i året som kommer.

Da gjenstår det bare å ønske alle ungdommer, foresatte og samarbeidspartnere en riktig God Jul!»

LES OGSÅ: Økt narkobruk i vest: – Alvorlig utvikling

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse