ANNONSE
Annonse

Tørt vær og mye grus skaper elendig Oslo-luft

Rødt på rødt i Oslo mandag. Dette kartet er fra klokken 12.50. Rødt betyr "høy luftforurensning". Kartet er fra Luftkvalitet.info.

Tørt vær og masse grus etter en hard vinter med mye strøing, gjør at det lyser rødt på omtrent hele Oslo-kartet for luftkvalitet mandag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2018 kl 18:07

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Veiene er fulle av grus og sand etter en hard vinter med mye strøing. Mandag viser kartet på Luftkvalitet.info at det lyser rødt på nesten alle de 13 målestasjonene i Oslo. Skøyen, Smestad, Kirkeveien og Bygdøy allé er blant de røde punktene på kartet som oppdateres jevnlig i løpet av dagen.

En Akersposten-leser på Smestad gjør redaksjonen oppmerksom på dette. Hun skriver blant annet:

«I dag var det rett og slett ubehagelig å gå ved Smestad. En støvsky ligger som et lokk over veiene. I tillegg er vinduer, utemøbler etc. mer skitne enn noensinne.»

Mye grus – tørt vær

– Nå er det mye veistøv på grunn av mye grus og asfaltstøv. Så lenge det samtidig er tørt vær, blir det fort mye svevestøv i luften, sier overingeniør Åsne Løseth til Akersposten.

– Hvor mye støv som virvles opp, kommer mye an på været. For luftkvaliteten i Oslo nå kunne det passet godt med litt regn, sier hun.

Regn er det imidlertid ikke meldt om de neste 10 dagene i Oslo.

Skalaen har fire nivåer, fra grønt, via gult, til rødt og lilla. Lilla betyr «svært høy», mens rødt betyr «høy» luftforurensing.

– Når det er rødt, har det en negativ helseeffekt, for eksempel for astmatikere, sier Løseth, som minner om at det er mulig å abonnere på sms-varslinger om luftkvaliteten.

Løseth minner om at vårrengjøingen av veiene vil ha stor positiv effekt på luftkvaliteten. Rengjøringen er godt i gang.

– I løpet av få uker forventes det derfor god luftkvalitet i Oslo, sier Løseth.

Her kan finne mer informasjon om luftkvaliteten i Oslo.

Bedre med piggdekk?

Smestad-kvinnen som henvendte seg til Akersposten om temaet, stiller også spørsmål ved om det er fornuftig med piggdekkforbud, hvis dette fører til mer strøing og dermed dårligere luftkvalitet.

SJEKK HER når din vei skal rengjøres

Les også: Trær kappet på Huseby: – Er ikke dette ulovlig da?

Her er planene for Smestadkvartalet

"Umulighetsstudier på Smestad"

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse