Suksesskonsept åpnet på Røa torsdag

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (i midten) fant seg vel til rette på nylig gjenåpnede Røa bibiliotek, som fra torsdag er meråpent. Her sammen med en far (Lars Gravråk) og en datter (Tora Losnedahl Gravråk) som hadde tatt turen tidlig. Foto: Røa bibliotek

347.000 ganger har Oslo-folk låst seg inn på bibliotekene i Oslo i 2017. Nå har Røa også fått det ettertraktede konseptet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.12.2017 kl 11:04

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Røa Vel-leder hadde stått opp tidlig for å si noen ord om hvor viktig biblioteket er i nærmiljøet. Til høyre: Daglig leder Ragnhild Stuler.

RØA: De var der grytidlig torsdag for å feire åpningen av Deichmanske bibliotek på Røa, kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), Røa Vel-leder Anne Bjørnebye Vik, representanter for Deichmanske bibliotek og et par morgenfugler som hadde stått opp tidlig.

Endelig har bibliotekbrukerne i ytre deler av Oslo vest fått sitt meråpne bibliotek, noe som i korte trekk betyr at biblioteket er åpent også utenom betjent tid. I praksis får man adgang til biblioteket alle dager mellom klokken 7 og 23. Det eneste man trenger, er et kort, som man kan skaffe seg på biblioteket.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Daglig leder Ragnhild Steinulvsdatter Stuler (fra v), barnebibliotekar Carmen Carrillo, enhetsleder filial Kari Ravnaas og gruppeleder Mette Digerud.

Rekordår

Akkurat klokken 7 torsdag, neppe et tilfeldig valgt tidspunkttet, tikket det inn en pressemelding til Akersposten fra Deicmanske bibliotek, som forteller om et rekordår for Oslos meråpne biblioteker.

Hele 347.000 ganger har oslofolk låst seg inn på biblioteket i 2017. Nå trapper Deichmanske bibliotek opp det populære selvbetjeningstilbudet.

– Meråpent bibliotek er en dundrende suksess, sier konstituert biblioteksjef Knut Skansen.

Tilbudet lar brukere med oppgradert bibliotekkort selv låse seg inn på biblioteket utenom vanlig åpningstid.

Brukerne har tilgang til biblioteket fra klokka 07 til 23 hver eneste dag, hele året. I meråpent-tiden kan de låne, levere, bruke publikums-PC-er, møte venner, eller bare lese og jobbe i ro og fred.

Eksplosiv vekst

I hele 2016 registrerte Deichmanske bibliotek 269.773 besøk i meråpent-tiden. I år har bruken skutt i været: Fra januar til november 2017 er antall besøk 347.063. Samlet sett utgjør meråpent-besøket over 14 prosent av det totale besøket på Deichmanske bibliotek i år.

Bibliotekene på Bjerke, Bøler, Furuset, Lambertseter, Majorstuen og Tøyen er allerede meråpne. Fra og med torsdag 21. desember kan altså folk på Røa også låse seg inn på biblioteket når det ikke er betjent.

(Saken fortsetter under bildet.)

Se bildet større

Bibliotet har fått ny, egen inngang til den meråpne tiden, rett til høyre for hovedinngangen til Samfunnshus Vest. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det er åpenbart at dette tilbudet fyller et behov som svært mange oslofolk har, så vi kjører på videre. I dag ble Røa meråpent, og i januar åpner vi et flunkende nytt og meråpent bibliotek på Stovner. Innen 2020 er målet at alle Deichmanskes bibliotek skal være meråpne, sier Skansen.

Meråpent i julen

– Dette er så gøy. Nå kan folk fritt bruke biblioteket akkurat når det passer dem selv best, sier Ragnhild S. Stuler, fungerende avdelingsleder for Deichmanske bibliotek på Røa.

– Jeg er spesielt glad for at vi kan tilby brukerne våre et meråpent bibliotek akkurat nå som julen står for døra. Hit kan man komme uansett om man trenger litt alenetid eller man har lyst til å være sammen med andre.

Tilgang og sikkerhet

For å få tilgang til meråpent bibliotek, må brukere skaffe seg bibliotekkort og skrive under på en meråpent-kontrakt. Så snart man leverer kontrakten på sitt lokale Deichmanske bibliotek, blir bibliotekkortet oppgradert til nøkkelkort.

Av sikkerhetshensyn er biblioteklokalene videoovervåket i meråpent-tiden. På enkelte av de meråpne bibliotekene er også sikkerhetsvakter til stede.

LES OGSÅ: – Dette skal bli et sted å være

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse