Studenter skal forme nye Skøyen

FREMTIDEN: Skal disse studentene komme med forslagene som gjør Skøyen til et levende bysentrum? Foto: A-lab

13 masterstudenter fra NTNU har tatt turen til det kjente arkitektkontoret A-lab på Skøyen for å skape et urbant pulserende bysenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.09.2017 kl 21:32

Akersposten
Akersposten Media

SKØYEN: NTNU-studentene skal de neste tre månedene jobbe med byforming og arkitekturforslag for hvordan området fra Skøyen Stasjon til Sjølyst Marina kan utvikles videre til et urbant pulserende kvartal. I løpet av det to uker lange Oslo-besøket til Trondheimsstudentene blir det presentasjoner, workshops og befaring med arkitektene i A-lab, Oslo Kommune/ Plan- og bygningsetaten og andre lokale aktører.

Les også:Oppgraderte et helt kvartal på Skøyen

Lærer av hverandre

– Det er viktig for oss å utforske den virkelige konteksten og å koble oss opp mot praksiser og miljø i Oslo, spesielt slik at arbeidet til studentene kan ha innvirkning på Skøyens fremtidige byutvikling. A-lab har mange prosjekter gående og jobber på hele skalaen fra byplan til arkitektur. Det er supert med denne typen erfaringsutveksling, sier professor i arkitektur og byforming, Kerstin Höger ved NTNU.

Les også: Skøyen: Dette er for dårlig arbeid!

A-lab har bred erfaring fra store byplangrep, for eksempel med masterplanen til Barcode og Bispevika i Oslo, som nå er under bygging og utvider Oslo videre mot sjøen.

– Gjennom dette samarbeidet kan vi og studentene lære av hverandre. De har ferske blikk, vi har erfaring. Vi håper på en verdifull diskusjon mellom oss som jobber med dette i praksis og studentene, sier daglig leder og partner i A-lab, Geir Haaversen.

Se bildet større

BEFARING: Studentene er i gang med arbeidet. Her på befaring på båtopplagstomten. Foto: Francesca Saveria Vicari

Knutepunktplaner med store konsekvenser

Knutepunktutbygging og konsekvensene av det på godt og vondt, blir et viktig tema for samarbeidet mellom universitetet og arkitektene i A-lab.

- Det er politisk enighet om at fortetting i Oslo skal skje rundt kollektivknutepunkt. Dette skjer nå i rekordfart og resultatet er ofte at tettheten gir dårlig bokvalitet og områder som mangler nabolagsidentitet, gode uteområder og møteplasser, skriver Grethe Kielland Jenssen, kommunikasjonsansvarlig i A-lab.

– Det er viktig at utvikling rundt knutepunkter ikke blir utskilte tette enklaver hvor ingenting skjer, men at man greier å koble det godt til de gode kvalitetene som eksisterer i området allerede, sier Haaversen.

– I et bærekraftperspektiv er det viktig at folk finner det de trenger i det daglige der de bor og jobber, sier han.

Byrom hvor forskjellige sosiale grupper kan leve og møtes, er avgjørende for å skape en levende, robust og åpen by, legger Höger til.

Les også:

«Oslo-passasjerene er ikke verdt det samme som andre passasjerer»

Kan ha drept titusener av lakseyngel i Lysakerelva

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse