ANNONSE
Annonse

Slik vedlikeholder du kroppen i sommer!

Legg inn en økt før andre står opp, er et av triksene til Astrid Moe Eikrem. Foto: Privat

Sommer og ferie... Er du av typen som tenker: Yes! Nå skal jeg toppe formen, og trene knallhardt, helst hver dag! Eller: Ferie, nei ”då skal eg ligga på ryggen og sjå – på lerka som svingar seg høgt i det blå..”?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Jeg har gjennom årene prøvd meg på begge variantene, mest den siste egentlig. Men jeg har funnet ut at ”vedlikeholdstrening” er den beste løsningen for meg.

Ferie er å ha tid til å være sammen med familie og venner, å gjøre ting felles. Fellesferie er et godt ord. Det kan passe dårlig å legge ut på en lang joggetur midt i oppkjøringa til felles lunch, felles tur til stranda, båttur eller felles shopping. Og den koselige fellesfrokosten, den kan man ikke ødelegge med å være ute på trening. På kvelden er det ofte sen fellesmiddag med god mat og drikke, da blir det litt sært å trene i stedet for å være sosial.

For å få trent i ferien er det tre ting som gjelder for meg: forberedelser, organisering og fellestrening!

Ha alltid med joggeskoene når du drar på ferie, slik som Astrid!


Forberedelser: Jeg tar alltid med meg joggesko uansett hvor jeg skal. De kan brukes til å gå tur, jogge om det er mulig, gå trapper på hotellet eller «run-seeing» når jeg kommer til en ny plass og vil se mye på kort tid. Ha med litt treningsklær også, det tar ikke store plassen i bagasjen.

Organisering: Det er hett og svett å løpe og trene i varmen, så jeg må få lagt treningen så tidlig på dagen som mulig. Jeg øver meg på å trene før frokost – og det er jo rett og slett fantastisk når jeg klarer å kreke meg opp før de andre! Beste oppskriften for å føle seg som en skikkelig friskus. Masse overskudd og energi til resten av dagen! Litt havregryn og melk, eller en banan, så har du drivstoff til en liten morgentrening. Planlegg dagen før når du skal få inn trening. Når kan jeg få det til?

Få med flere: Fellesferie og fellestrening passer godt sammen. Allier deg med en annen som har lyst til å få trent, og avtal når og hvor. Får du med hele gjengen og hyttenaboene også, er det ekstra moro! Det trenger ikke å være en lang joggetur der noen blir akterutseilt 100 meter hjemmefra. Hva med en liten runde, som noen løper én gang, andre kanskje to – eller tre? Eller noen gode intervaller i en trapp eller bakke. Og så litt felles styrketrening til slutt. Eller spille badminton, fotball eller noe annet fysisk moro for både store og små.

Hvis du har trent og holdt deg i form gjennom våren, så er det viktig å holde det ved like i sommer. Trening er ferskvare, og velger du fire uker rett ut på ryggen med mye god mat og drikke, vil det være tungt å komme i gang igjen etter ferien. Litt aktivitet jevnlig er mye bedre enn ingenting. Og det er ikke så mye som skal til.

Her er mine beste tips til sommertrening:

Kondistrening: Gå raskt/jogg/løp 30 minutter i naturen mens du nyter fuglesang, vakre omgivelser og god sommerlukt. Svømmebasseng? Svøm et kvarter her og et kvarter der, så blir det bra trening av det. Intervalltrening er effektivt og fort gjort. Husk en rolig oppvarming før du starter, så du ikke får strekk og kroppen er litt forberedt. Ta gjerne kortintervaller, så føles det ikke så tungt! For eksempel 5 x 2 min. Tabata-intervaller med 20 sek jobbing, 10 sekund pause 8 ganger (= 4 minutt). Gjenta 2-3-4 ganger. Eller løp/gå raskt opp bakke/trapp så mange ganger du orker, og jogg lett noen minutter etterpå.

Styrketrening: lag en sirkeltrening med 3, 4, 5, 6 øvelser. En runde er bra, to runder er enda bedre, og tre runder er superbra! Jogg / gå raskt 5-10 min før du starter med styrkeøvelsene. Her er en liten runde jeg gjorde på hytta i går: 1. Pushups (så mange jeg klarer, først strake, så evt ned på kne). 2. Gående utfall med lange steg. 3. Planken 4. Hoftehev. Med disse øvelsene får du trent de store muskelgruppene og får mye ”valuta for pengene”. Få med gjestene, familien, naboene – på med litt musikk –og du og du så godt det føles etterpå!

Morgentrening er mitt prosjekt for sommeren. På hytta sover vi så utrolig godt, både til 9 og 10! Da går jo halve dagen! Så målet mitt er å få til to morgentreninger i uka i sommer, og TOPPE det hele med et morgenbad etterpå på vei hjem. DET er et hårete mål for meg som er et B-menneske med (kaldt-)vannskrekk..!

God treningssommer!

Astrid Moe Eikrem

Astrid Moe Eikrem (49) er coach og treningsveileder og driver "Heile deg Coaching og trening".

Flere innlegg fra Astrid:

Dette er den beste unnskyldningen for ikke å trene

"Ikke spør meg om tida"

"Syns du jogging er et ord?"

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse