Slår tilbake mot kritisk medieoppslag

SOLEN SKINNER PÅ DISSE PERSBRÅTEN-ELEVENE: Ekam Singh (fra venstre), Olav Tryti, Marte Christophersen og Isak Torgersen snakker på entusiastisk vis om hvor bra livet er ved den videregående skolen. Rektor Elin Stavrum (innfelt) er på sin side kritisk til skriveriene i Dagsavisen.

Rektor ved Persbråten sliter med å forstå det negative fokuset Dagsavisen retter mot blant andre hennes videregående skole.

Tekst:

Publisert:

Akersposten
Akersposten Media

HOVSETER: – Jeg leste saken, men den blir helt feil sett fra vår side: Vi har jo snarere opplevd en økning antall søkere, sier Elin Stavrum.

Tall Dagsavisen har fått fra Utdanningsetaten i Oslo kommune, viser nemlig at kun 14 av 160 elevplasser ved Persbråten hadde skolens VG1 studiespesialisering som førstevalg ved årets opptak.

- På vei oppover

Oversikten viser også at noen skoler er svært ettertraktet mens andre står langt nede på elevenes ønskeliste. Nydalen og Ullern hadde for eksempel over 300 primærsøkere til henholdsvis 160 og 190 plasser. "Elevflukt fra utsatte Oslo-skoler," lyder overskriften, som rektor ikke kjenner seg igjen i ved Persbråten.

– Du kan ikke sammenligne tallene fra 2015, 2016 og 2017 og si vi har elevflukt, fordi det har vi ikke. Vi har bare omdefinert tilbudene. Vi har derfor opplevd det motsatte, og fått økte søkertall, sier rektor – og utdyper:

– Det som skjedde var at vi fikk et eget søkbart tilbud med studiespesialisering på toppidrett, og det fikk jo et stort antall søkere. I fjor søkte elevene på studiespesialisering, og deretter organiserte vi toppidrettselevene i egen klasse. I år kunne de imidlertid søke direkte på dette tilbudet, sier Stavrum.

– Føler du likevel at skolen har et b-stempel?

– Jeg tenker at vi er på vei oppover. Vi bygger oss opp som en skole med idrettsprofil, og det har vi lyktes med.

– En annen ting som viser at vi har gjort det bra, er at det i fjor var mange som sluttet mellom skolestart og 1. oktober fordi at de takket ja til andre skoler. I år har det derimot ikke skjedd i like sterk grad, sier rektor.

Utfordringer i kø

Stovner, Persbråten, Bjørnholt, Holtet, Hersleb, Ulsrud, Hellerud og Etterstad blir videre i Dagsavisen-artikkelen nevnt som skoler med store økonomiske utfordringer.

– Alle disse skolene har det til felles at de har mange elever med lave inntakspoeng og sårbar økonomi, fastslår Odd Erling Olsen i Utdanningsforbundet.

Rektor ved Persbråten legger ikke skjul på at skolen har sosioøkonomiske utfordringer, men passer på å korrigere Dagsavisens presentasjon av saken.

– Vi leser at det er blitt satt av millioner over tre-fire år til skoler som har sosioøkonomiske utfordringer. Sånn som det fremstilles i Dagsavisen kan det virke som om man får tildelt disse pengene fordi det er så mye vold og bråk på skolene. Men saken er jo at vi har en stor andel elever som har 3,5 og lavere i snitt. Denne elevgruppen er sammensatt. Det betyr at du trenger et spekter av tiltak for å få elevene gjennom opplæringsløpet, sier Stavrum.

– Er det noen fare for nedbemanning på grunn av økonomi?

– Nei, det er det ikke. Men: Vi ligger ikke godt an økonomisk, fordi det er utfordrende å drive en skole med sammensatte utfordringer. Vi tilhører også en bydel som ikke i så stort omfang har sosioøkonomiske tildelinger. Derfor matcher ikke Persbråtens utfordringer med bydelen skolen er plassert i, med tanke på helsetjenester, helsesøster etc.

- Motiverte lærere

Kontaktpersonen for de videregående skolene i Utdanningsforbundet Oslo forteller at mange lærere i hovedstaden opplever hverdagen som fullstendig uholdbar: Skolene havner i en økonomisk situasjon de ikke kan ha oversikt over, og de vet aldri hvor mange elever som kommer og hvor mange som faktisk velger å bli.

– Opplever du at lærerne synes situasjonen er uholdbar ved Persbråten?

– Nei, jeg tror ikke de vil hevde det. De vil nok si vi har utfordringer knyttet til elever som ikke er motivert for å lære. Men at det skaper utholdbare situasjoner, er ikke mitt inntrykk. Vi har lærere som er veldig dedikerte til jobben, og som har valgt å jobbe hos oss fordi de trives med å jobbe med denne typen ungdommer.

– Hvordan skal dere høyne skolens status?

– Vi er veldig glad for at vi i sommer fikk bygget inn de åpne undervisningslokalene, som har vært på skolen i over ti år. Det er kjempevanskelig å bedrive undervisning i åpne lokaler. Dette er et tiltak vi har merket veldig god effekt av.

– Vi jobber også aktivt med å ha gode standarder for læringsmiljøet, som å møte presist, ha med bøker og levere inn mobiltelefonene for å skape et godt læringsmiljø.

– Vi jobber også mye i team, og vi henter inn ekstern kompetanse ved behov. I tillegg forsøker vi å tilpasse undervisningen, slik at de som faller utenfor, blir fanget opp.

– Vi er i bedring

Når AKersposten besøker Persbråten videregående skole, kommer vi i kontakt med fire elever, Ekam Singh (fyller 18 søndag), Olav Tryti (18), Marte Christophersen (18) og Isak Torgersen (19).

De fire forteller de har det veldig bra i og utenfor klasserommene – og ser ikke på seg selv som representanter for en b-skole.

– Skolens rykte var verre før. Det har blitt bedre nå. Vi har et veldig godt samhold, jeg stortrives, sier Ekam.

– Det er en keeg skole, sier Isak.

Kvartetten, som vi møter, er avgangselever dette skoleåret og tilhører studiespesialisering. Men ved Persbråten kommer angivelig alle overens, som gjør at de kan dyrke interessene sine på harmonisk vis.

– Vi har mange elever som får drive med idretten sin. Vi som holder på med studiespesialisering, har også muligheten til å ha breddeidrett som valgfag. Alle trinnene kommer veldig godt overens og er gode venner. Det gjør spesielt friminuttene hyggelige! sier Marte.

LES OGSÅ: – Alle vil bringe revyånden videre, vi starter den bare på nytt

LES OGSÅ: Storebror er fotballstjerne – lillebror er ett av landets råeste alpintalenter

LES OGSÅ: Henrik Elvestad: «Det er ikke uvanlig å få handlevogner i leggen»

LES OGSÅ: Kreftdrama for Persbråten-elev: - Det var jævlig tøft å se hva «gutten vår» ble utsatt for


LES OGSÅ:
Røa-spilleren Gabrielle (19) har fått modelltilbud etter Instagram-innlegg

LES OGSÅ: Landslagsløper påkjørt - sjåføren stakk av

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse