ANNONSE
Annonse

– Skal øke ungdommenes mestringsfølelse

Ungdomslos Rebecca Mittun (t.h) og SaLTo-koordinator i Bydel Ullern, Sara Adolphson. Foto: Fredrik Eckhoff

Ullern-ungdom har fått sin egen los, som skal hjelpe dem gjennom utfordringer i ungdomstiden.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2018 kl 12:47

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BYDEL ULLERN: – Jeg jobber oppsøkende på de arenaer hvor ungdommer befinner seg. Jeg skal blant annet jobbe med å forhindre dropouts og skolevegring og være en ekstra støtte i forhold til hjelpeapparatet som allerede fins. Et av målene er å øke ungdommenes mestringsfølelse i hverdagen, sier Rebecca Mittun, den nye ungdomslosen i Bydel Ullern.

Det var i januar i år Rebecca Mittun startet i den nyopprettede stillingen, med midler fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet.

– Det er en funksjon som skal stimulere, en konkret rolle som vi har mulighet til å tilpasse til ungdommer i vår bydel, sier SaLTo-koordinator i Bydel Ullern Sara Adolphson.

– Jeg skal hjelpe til med å lose ungdom gjennom ungdomstiden, blant annet med overgangen mellom ungdomsskole og videregående. Jeg er også en samtalepartner, sier ungdomslos Mittun.

Konsekvenser av press

Akersposten møter henne og SaLTo-koordinator Adolphson til en prat på Stoppestedet på Lilleaker, et av ungdommenes møtesteder i Bydel Ullern. De to er ungdommens viktigste forkjempere og støttespillere og jobber daglig tett på ungdommer og deres utfordringer.

Mittun har base flere steder i bydelen, blant annet på Øraker skole, på Stoppestedet på Lilleaker og i bydelsadministrasjonen i Hoffsveien.

– Etter tre måneder i jobben, hva slags inntrykk sitter du med? Hva møter deg der ute blant Ullern-ungdommen?

– Mitt inntrykk er at det er utrolig mange fine, sunne og fornuftige ungdommer, men dem jeg ser mer til, er de som har utfordringer. Mange ungdommer har bagasje på grunn av ting som har skjedd tidligere, hjemme eller på skole, sier Mittun.

– Det jeg ser mye til, er at mange lever under et enormt press. Før var det gjerne sånn at ungdom gjorde opprør utover. I dag ser jeg tendenser til at mange tar det innover seg. Her på Ullern vokser man opp til at man kan bli hva man vil. Det er faktisk ikke sånn at alle kan bli hva de vil eller ha verden for sine føtter. Hvem kan de «skylde på» hvis det ikke går akkurat som de vil? Mange skylder på seg selv, for at de ikke har den kuleste jakken, eller fikk den sekseren på prøven, sier hun.

– Når man tilsynelatende har alle muligheter, men ikke lever opp til forventningspresset, kan fallhøyden bli stor, sier Adolphson. – Og forventningene setter de ofte til seg selv. Vi opplever at mange ungdommer er for selvkritiske, og de setter seg ofte veldig høye mål.

SaLTo-koordinatoren påpeker også effekten av nettbruk og sosiale medier. Det blir veldig lett for ungdommer å sammenlikne seg med andre.

– Vi ser at det er mye enklere i dag enn før for ungdommer å observere andres liv og suksess. Nå har vi en gjennomsiktig og globalisert verden. Synligheten er så stor, sier hun.

Selvkritiske unge

– Hvordan gjør disse utfordringene seg utslag hos ungdommene?

– Dette utspiller seg på veldig mange måter. Bekymringene kan gå utover søvn for eksempel. Mange går og kverner på mye, og når man er for selvkritisk, kan man ende opp med en mindre heldig indre dialog. Når det går utover nattesøvnen, kan det igjen gå utover skolegang. Så kommer man inn i en ond sirkel, sier Mittun.

Hun sier at hun også ser en tendens til bekymring hos foreldre, som ikke nødvendigvis er hos ungdommen selv. Det kan være ungdommer som klarer seg helt fint, og så er kanskje mor eller far kjempebekymret likevel og tar kontakt med for eksempel lærer eller ungdomslos.

Sara Adolphson påpeker at det i dag er veldig mye snakk om psykisk helse, om hva som er normalt.

– Det blir ofte vinklet i media på at ungdommer ønsker å bli sett og anerkjent. Det er viktig at Rebecca kan fortelle ungdommer at det kan være vanlig at man ikke alltid ønsker å gå på skolen, at det noen ganger er slitsomt å stå opp om morgenen. Dette er helt greit og normalt. Det betyr ikke nødvendigvis at man er dypt deprimert eller har en psykisk lidelse. Vi er alle sammen forskjellige, sier hun.

– Her skal Rebecca komme inn og forebygge – og se hva som er behovet og lose videre. Hun har den innsikten, sier SaLTo-koordinatoren.

Ungdommenes advokat

– Jeg jobber ikke behandlende, men med psykologisk førstehjelp, med enkle verktøy. Mange av ungdommene syns for eksempel det er utrolig deilig å sette seg ned og snakke om hvordan den siste uken har vært. Så kan de få rom til å tenke litt, sier Mittun.

– Funksjonen min som ungdomslos kan også være et mellomledd, en slags «ungdommenes advokat», hvis det for eksempel er en ungdom jeg følger opp på en skole. Så kan jeg ta ting videre med læreren, eller vi kan ta møtet sammen. Samarbeid er et nøkkelord, sier ungdomslosen.

Hun understreker at ungdomslosen er et lavterskeltilbud, og det er bare å ta kontakt med Rebecca Mittun: rebecca.mittun@bun.oslo.kommune.no

LES OGSÅ: Barne- og ungdomsskole på Hoff utsatt

Eksperten på småprat og sømløse overganger

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse