Sjekk hva CC Vest skal bruke taket sitt til

Taket på CC Vest er nærmest skapt for solcelleanlegg. Til våren installeres det! Foto: Damian Heinisch

Mustad eiendom, som eier CC Vest, går helt nye veier når de til våren tar i bruk sitt helt spesielle tak til noe nyttig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2017 kl 16:00

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: CC Vest blir det første kjøpesenteret i Oslo som satser på et solcelleanlegg, og dette blir faktisk det 6. største solcelleanlegget i Norge. Arbeidet med montering av de 99x164 centimeter store panelene starter opp i februar eller mars og er forventet ferdigstilt i mai.

På taket av kjøpesenteret skal det monteres 1354 solcellepaneler. Det skal gi en årlig el-produksjon på 369.000 kwh, som tilsvarer strømforbruket til 16 eneboliger.

Perfekt tak

Et spesielt poeng med CC Vest er det karakteristiske taket. Det er Solel A/S som skal levere solcellepanelene, og daglig leder Per Urdahl sier til Akersposten.no at det var taket på CC Vest som gjorde kjøpesenteret spesielt interessant.

Se bildet større

Per Urdahl i Solel A/S.

– Sagtanntoppene på CC Vest har en perfekt retning og vinkel for å oppnå optimal produksjon. Med lavere vinkel og/eller øst-vest-retning på panelene ville en få et lavere utbytte. Mustad Eiendom har valgt å installere maksimal løsning på sagtanntoppene, og de vil ha mulighet for å utvide anlegget senere til andre takflater hvis ønskelig, sier Urdahl.

Solel har installert en rekke solcelleanlegg rundt om i Oslo, som i barnehager, på skoler og en svømmehall samt privatboliger. CC Vest blir altså det første kjøpesenteret som satser på solenergi. Markedssjef i Mustad Eiendom, Cathrine de Lange, sier til Akersposten.no at når anlegget settes i drift, vil det dekke cirka 5 prosent av senterets energibehov – noe som vil bety en reduksjon i leietakernes felleskostnader på rundt 300.000 kroner i året.

Trenger kun dagslys

Noen tror kanskje at et slikt anlegg kun produserer strøm ved direkte sollys, men faktum er at anlegget vil produsere så lenge det er lyst og panelene ikke blir dekket med skygge.

– I januar og februar blir det lite produksjon på grunn av svært korte lyse dager. Vår og høst er nesten like bra produksjonstid som sommer, da panelene – som for øvrig er produsert i Sør-Korea eller Kina, produserer best med kaldt vær, sier Per Urdahl i Solel A/S.

LES OGSÅ: Kommer det bysykler i ytre vest?

Daisy på Vinderen: – Jeg vet hva kunene vil ha når de kommer inn døren

Toppmodellen Eline fra Besserud: – Tøft for ungdom å vokse opp i Oslo vest

Vinderen bo- og servicesenter best i vest

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse