ANNONSE
Annonse

Russen får fjernet snødeponi på Tryvann

STORT OPPMØTE: 10 - 12 lastebiler dukket opp på Tryvann onsdag kveld og skulle hente snø til manges overraskelse. Foto: Per-Trygve Hoff

Den «rene"» snøen på Tryvann skulle bli liggende, men plutselig var en karavane med lastebiler på vei mot sentrum fylt med snø.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2018 kl 12:30

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

TRYVANN: Selv om byrådet hadde bestemt at det omdiskuterte snødeponiet på Tryvann skulle nyte godt av vårsolen og smelte vekk av seg selv, går det nå en kolonne av lastebiler fra Tryvannsområdet til snøsmeltingslekteren. Men, det var slett ikke meningen.

Vi spurte Bymiljøetaten om årsaken til at det som ble karakterisert som «ren», nå blir fjernet fra Tryvann-området. Var den ikke fullt så ren likevel – som blant andre bystyrerepresentant Per Trygve Hoff (H) har vært tvilende til?

Så viser det seg at russen er årsaken.

Les også: P-plasser i marka fylles opp med skitten bysnø

Russens sikkerhet

Kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien, svarer på mail:

– De svært store mengdene med snø vi har hatt i år, og den sene smeltingen har ført til at snøhaugene på Tryvann er veldig store i år. BYM har de siste ukene jobbet med å få tømt og kjørt bort snøen fra de midlertidige lagringsplassene rundt om i Oslo. Når denne jobben nå stort sett er ferdig, har vi ledig restkapasitet og muligheten til å ta unna en del av snøen som er lagret på Tryvann. Vi har forlenget leien av smeltelekteren så lenge som mulig, og vil derfor kjøre vekk snø fra Tryvann frem til fredag.

– Planen var i utgangspunktet å la snøen smelte, slik det har blitt gjort i alle år. Men om tre uker skal det være et stort russetreff på området, og vi har vurdert at en reduksjon av snøhaugene er et godt sikkerhetstiltak.

– Bymiljøetaten er, som et ledd i evalueringen av vinterens vedlikehold, nå i dialog med Fylkesmannen, om praksisen med å lagre lokal snø på Tryvann skal fortsette.

På oppfølgingsspørsmål om hvilket synspunkt Fylkesmannen har på snødeponi på Tryvann, svarer Kongsteien:

– De har sagt at de ønsker å diskutere praksisen opp mot den stedsspesifikke miljøvurderingen som er gjort der. For vår del ønsker vi en tydelig avklaring på om praksisen er i henhold til fylkesmannens miljøkrav, og vil sette rutinene våre etter det som blir avgjort.

Les også: De holder hva de lover

Saken fortsetter under bildet

FARE FOR RUSSEN? Det er uvisst i hvilken grad snøen på utsiden av parkeringsplassen er farlig for russen om tre uker.

Flere forklaringer

Per Trygve Hoff har i bystyret i flere sammenhenger bedt byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), om å redegjøre for praksisen med å deponere snø på Tryvann.

– I første omgang fikk Samferdsels- og miljøkomiteen høre at snøen deponert ved Tryvann kom fra villaveiene i Holmenkollen og ble karakterisert som ren. I neste omgang fikk jeg i bystyrets spørretime vite at all ureglementert deponert snø innenfor markagrensen ville bli kjørt bort. I tredje omgang leser vi et hennes etat har bestemt seg for å la snøen ved Tryvann bli liggende, og at det å kjøre snøen ned fra Tryvann igjen med et stort antall dieselbiler, er en større miljøbelastning enn å la den bli liggende. Dette er overraskende og upresise svar fra byråd og etat som vitner om liten respekt for bystyret, sier han.

– Jeg er, som tidligere sagt, svært tvilende til hvor ren denne snøen er. Jeg og flere beboere i området har med selvsyn sett tunge lastebiler med skitten snø krabbe opp Holmenkollveien fra tett bebygde områder nær Smestad eller lenger unna. I tillegg har Fylkesmannen påpekt at også de bratte veiene i åsen er preget av mye salting og dermed forurenset, sier Hoff.

Saken fortsetter under bildet

TROR IKKE DEN ER REN: Selv om dette bare er det ytre laget av snødeponiet, tror ikke Per-Trygve Hoff at snøen er særlig ren innover heller. Foto: Per-Trygve Hoff

Sterkt forurenset

Han viser også til det som skjedde med det som skulle være et midlertidig snødeponi i nærheten av Maridalsvannet.

– Byråden forsikret om at snøen som var lagret besto av ren snø fra lokale veier som ikke utgjorde noen fare for drikkevannet og at det bare skulle være midlertidig. Vann- og avløpsetaten, som er ansvarlig for drikkevannet, ba likevel om full stans av snølagring i dette området og om at snøen som var lagret skulle fjernes umiddelbart. Det måtte Bymiljøetaten gjøre, men Lan Berg forsikret igjen om at det dreide seg om ren snø, uten at hennes etat hadde tatt prøver av denne. Det gjorde derimot Vann- og avløpsetaten, og det viste seg at snøen var sterkt forurenset. Da er det grunn til å spørre om snøen på Tryvann er like skitten som den i Maridalen. På Tryvann vil det bli liggende igjen store mengder med snø i skogen og nedover skråningen som det neppe er mulig å fjerne, sier Hoff.

Også i 2011

Han viser til hva som skjedde i 2011.

– Da var det også snakk om store mengder snø som ble dumpet i Marka bak Frognerseteren. Jeg pekte på de store skadene snøen gjorde på skogbunnen i området, og Akersposten gjorde en sak på det. Jeg gikk i rette med mitt eget byråd og ba om en forklaring på dette. Den gang byråd Kallmyr beklaget sterkt det som hadde skjedd, sier han.

– Senere vedtok bystyret å stoppe dumpingen av skitten snø i fjorden, og det borgerlige byrådet satte også i gang ulike alternative tiltak som blant annet en snøsmeltingslekter og et snødeponi på Åsland, som Fylkesmannen gir tillatelse til. I år har Fylkesmannen på eget initiativ gitt midlertidig tillatelse til å utvide snødeponiet på Åsland. Det har hjulpet, men på grunn av de store snømengdene og byrådets økte fokus på å holde sykkelveiene fri for snø, er det ikke gjort nok forberedende tiltak for å håndtere større snømengder, siden det nye byrådet tok over i 2015.

– Alle forstår at det er et problem med slike snømengder, men jeg savner redelig og åpen informasjon fra byrådet om nødvendige strakstiltak som kan komme i konflikt med gjeldende lov og regler. De mange underlige forklaringene eller snarere bortforklaringene bystyret og bymiljøkomiteen har fått fra denne byråden viser at byråden har manglende respekt for bystyret og manglende kontroll og styring med sin etat, sier Hoff.

– Jeg tolker blant annet «dialogen» med Fylkesmannen som at alt slett ikke er i orden med hensyn til det enorme snødeponiet på Tryvann. Jeg savner også at det foreligger planer fra dagens byråd for å forberede seg til kommende vintre. I stedet blir vi opplyst om at alt er i orden og at det dreier seg om ren snø. Et annet poeng er jo den totale mangelen på kapasitet vi har sett for å holde veier og fortauer fri for snø og is og dertil mangel på strøing av vei og fortau. Mange er jo blitt isolert i sine hjem denne vinteren på grunn av dette. På toppen av dette skal det nå være kapasitetsproblemer med å feie bort grusen som tross alt er strødd, sier Hoff.

Akersposten har sendt spørsmål til byråd Lan Marie Berg om hvilke tiltak som vi bli gjort for å møte en eventuelt tilsvarende vinter neste år og hvilke garantier byråden kan gi for at snøen på Tryvann er ren.

Les også:

Droppet å taue varebilen – så måtte søppelbilen gi opp

«Naboer på Montebello anbefaler bymessig fortetting på det varmeste»

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.