– Russefeiringen er fullstendig energi på avveie

Persbråten-rektor Elin Stavrum mener at russefeiringen bør endres, men understreker at langt fra alle ødelegger eksamenstiden med festing. Foto: Fredrik Eckhoff

– Akkurat nå holder vi på med eksamensforberedelser. Da velger mange elever å feste. Det syns jeg er rart, sier Persbråten-rektor Elin Stavrum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2017 kl 20:01

Akersposten
Akersposten Media

PERSBRÅTEN: Russetiden er godt i gang. Tusenvis av tredjeklassinger feirer 13 års skolegang med mer eller mindre heftig festvirksomhet. De siste dagene har feiringen gitt seg utslag i bråk flere steder. Særlig i Bergen har russen skapt overskrifter etter at festlighetene gikk over styr, der blant annet tre russ ble siktet for vold mot politiet.

Nå har Bergensavisen snakket med rektorer ved flere skoler i Bergen, og der er holdningen svært negativ til dagens russefering.

– Hele russetiden har utspilt sin rolle. Det henger ikke på greip at man skal kunne oppføre seg som noen gjør, sier rektor Inger Lise Thorstensen ved Olsvikåsen videregående skole til Bergensavisen. Ifølge avisen får Thorstensen støtte fra sine kolleger på andre videregående skoler i byen.

Variert festnivå

Rektor Elin Stavrum på Persbråten videregående skole sier til Akersposten.no at hun er helt enige med rektorene i Bergen.

– Russefeiringen er fullstendig energi på avveie. Når man har eksamener, fester man ikke hardt i en hel måned i forveien, sier Stavrum.

Men hun konstaterer at det er det mange som likevel gjør.

– Mange elever prøver å få til begge deler, både mye fest og skole, men vi vet jo hvordan det er når man er ute kveld eller kveld, sier hun.

Rektor Stavrum forteller at første eksamen for elevene på Persbråten er 19. mai. De fleste elevene skal ha tre skriftlige eksamener i mai, og så er det én eller to muntlige eksamener i juni.

Hun understreker at de på skolen ser lite til selve russefeiringen, heller ikke til russebussene. Hun forteller imidlertid at de allerede har måttet sende noen elever hjem fra skolen fordi de ikke helt var ferdig med festen.

– Elever kan ikke være påvirket av alkohol eller lukte som om de har vært på bar. Det kan bare ikke skje, sier hun.

– Og det har skjedd i år?

– Ja, det har allerede skjedd, men vi lager ikke noe svære greier ut av det. Vi sier hva slags regler vi har, og da blir det ikke noe krangling, sier Stavrum.

– Legg om feiringen

Persbråten-rektoren vil gjerne understreke at hard festing ikke er noen selvfølge for alle tredjeklassingene ved Persbråten videregående.

– Ja, det er viktig å si at dette ikke gjelder alle. Noen elever er russ og har bare russeklærne på, og satser mest på skolen, mens andre tar feiringen helt ut. Det fins også elever som har tatt et klart valg og velger kun fokus på skolen, sier hun. – Jeg mener at færre involverer seg i feiringen nå enn tidligere. For elevene på vår skole virker det som det er færre som er fulltidsengasjert i russefeiringen. Men en veldig høylytt, uttalt motkultur mot feiringen ser vi ikke.

Stavrum understreker at det også er veldig kostbart å være med på hele russeferingen.

– Det gjør hele russefeiringen både usmakelig og uforståelig, særlig for oss som driver skole, sier rektor.

Stavrum har følgende forslag til russefeiring:

– Feiringen burde reduseres betraktelig. Se på hvordan de andre nordiske landene. De tar en stor fest når det er ferdige. Slik bør det være her også.

LES OGSÅ: Persbråten – den store forvandlingen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse