ANNONSE
Annonse

Ris-ungdommer trår til for andre i nærmiljøet

Leksene har blant annet vært å samle inn penger til Demensaksjonen til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Elevene som har bidratt til dette prosjektet på Ris skole, er (fra v: Sofie Horn, Bertine Bøhn, Kaia Falkenstein, Christina Sundlo og Peder August Arntzen Sørbotten. Foto: Fredrik Eckhoff

Elever på Ris ungdomsskole legger bort de vanlige pensumbøkene og bretter opp ermene og gjør en real innsats for medmennesker i nærmiljøet sitt gjennom valgfaget «Innsats for andre». Innsamling til Demensaksjonen er ett av temaene dette skoleåret.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2016 kl 10:16

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

RIS: De har hjulpet eldre på Hovseter dagsenter, bidratt med lesetrening for seksåringer på Huseby skole, assistert i barnehage og gått fra dør til dør og samlet inn penger til Demensaksjonen. Elever på åttende og niende trinn på Ris ungdomsskole lærer hver uke stadig mer om verdien av frivillig arbeid i samfunnet rundt seg gjennom faget «Innsats for andre».

I den store valgfagklassen som samler elever fra hver av åttendeklassene på Ris, er det foredrag fra en representant fra Leger Uten Grenser den dagen Akersposten er på besøk. Det er «glemte kriser» som står på agendaen denne timen.

Lærer teori og utfører praksis

Vi tar en prat med fem av elevene, som de siste ukene har konsentrert seg om Demensaksjonen, som er ett av temaene klassen har tatt for seg denne høsten. De fem forteller at de har lært mye om utfordringene rundt demens.

Lærer Ingunn Parker Bekkhus har fått "Innsats for andre" på timeplanen på Ris.


– Demens er verre enn jeg trodde. Det er en sykdom man kan dø av, sier Kaia Falkenstein, som i tillegg til å lære om demens på skolen, har vært ute i felten med bøsse og samlet inn penger til aksjonen. I en uke var nemlig leksene at de fem ungdommene skulle gå fra dør til dør i nærmiljøet sitt, og resultatet var slett ikke verst.

– De klarte å samle inn over 8000 kroner til aksjonen, sier læreren deres, Ingunn Parker Bekkhus.

– Mange ga penger, de aller fleste vi spurte, sier Bertine Bøhn, og de andre nikker.

– Drømmen er at det skal bli mulig for forskerne å lage en vaksine mot demens, eller medisiner mot demens. Det er denne forskningen pengene går til, sier Kaia.

De fem ungdommene angrer ikke på at de valgte det relativt nye faget «Innsats for andre» dette skoleåret.

– Jeg valgte det fordi det hørtes interessant ut, også er det noe litt annet enn de andre, vanlige fagene, sier Sofie Horn.

– Vi gjør dette for å hjelpe andre mennesker til å få et bedre og lettere liv, sier Kaia.

– De gjør en forskjell

Det var læreren deres, Ingunn Parker Bekkhus, som fikk faget på timeplanen, og det skjedde på åttende trinn i fjor. I år er faget både på åttende og niende trinn på Ris.

– Målet med faget er å lære om frivillig arbeid, ikke bare i klasserommet, men også planlegge og gjennomføre frivillig arbeid, sier læreren. – Elevene vært flere steder. I fjor var vi for eksempel en gang i uken på Hovseter dagsenter. Også var vi og hjalp til på Huseby skole, hvor elevene hjalp til med lesing, men også med konfliktløsning mellom elever og sånt.

Demensaksjonen 2016

Parker Bekkhus forteller også om elever som har hatt hjelp til uteliggere i Oslo som tema, og da er de ute og hjelper i praksis, for eksempel kjøper inn mat til dem.

– Hvorfor er dette et viktig fag?

– Det bidrar til å utvikle medfølelse, selvtillit og selvstendighet hos elevene. De ser at de kan gjøre en forskjell. Her er de med selv og finner ut hvordan de skal gjøre jobben, sier læreren, som sier at hun ser andre – og positive – sider av elevene når de er ute blant dem som trenger hjelp.

– Så faget er kommet for å bli?

– Ja, i hvert fall så lenge jeg er lærer her på Ris, smiler hun.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Tok smuglere i "Scarfaces" nettverk på Ris

Bydelen krever 10 prosent av utbyggere

– Jeg drømmer om å lage ungdomsklubb på Røa

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Tilbake til forsiden på Akersposten.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse