Renate hylles for å ha reddet Ullern-mann

Renate Hermansen fra Hjemmetjenesten på Ullern kom i grevens tid til den eldre mannen i Ullern allé. Nå hylles hun for innsatsen. Foto: Brann- og redningsetaten

– Det kommer røyk fra en leilighet, og vi ser umiddelbart at det er boligen til en av våre brukere. En kollega hadde vært der på besøk tidligere på dagen, sier Renate Hermansen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2017 kl 09:51

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Mye farlig røyk fra leiligheten i Ullern allé etter at beboeren er reddet ut. Foto: Brann- og redningsetaten

ULLERN: Nå hylles Renate av Brann- og redningsetaten. Onsdag skrev de om henne på Facebook, for å rette fokuset på de gruppene som er spesielt utsatt nå brann oppstår.

Her kan du lese hele historien brannvesenet har skrevet om dramaet Renate opplevde i romjulen i Ullern allé, og om hvorfor hun gjorde alt rett. De har også lagt ved en video:

"HURRA FOR HJEMMESYKEPLEIEN! Renate Hermansen i hjemmesykepleien i Bydel Ullern holdt hodet kaldt, og reddet en eldre mann fra en brennende leilighet. Les den fine historien, og send en varm tanke til hverdagsheltene i helse- og omsorgssektoren!

Det er en helt vanlig arbeidsdag for Renate og kollegaen i hjemmesykepleien. I løpet av noen hektiske timer skal de besøke flere eldre og pleietrengende, for å gi dem hjelp og omsorg i hverdagen. Plutselig blir rutinen brutt av en dame som skriker at det brenner.

– Det kommer røyk fra en leilighet, og vi ser umiddelbart at det er boligen til en av våre brukere. En kollega hadde vært der på besøk tidligere på dagen, sier Renate.

Hun hamrer på den låste døra, og prøver febrilsk å få kontakt med mannen på innsiden. Samtidig ringer hun brannvesenets nødnummer 110. Operatørene oppfatter alvoret, og forstår at den eldre mannen er i livsfare. Flere brannbiler og røykdykkere sendes derfor raskt mot adressen.

– Etter noen minutter får jeg kontakt med mannen, og får ham til å låse opp døra. Men i stedet for å komme ut, snur han og går tilbake i den brennende leiligheten. Han vil slokke brannen selv, og spør om jeg kan hjelpe ham. Men røyken er voldsom og gjør det vanskelig å puste. Jeg skjønner at dette er veldig farlig, sier Renate.

Hennes eneste tanke er å få den eldre mannen ut. Det klarer hun så vidt. De kommer seg ut i frisk luft, og setter seg sammen på en benk utenfor bygningen.

– Samtidig som vi setter oss ned, slår flammene gjennom vinduet. Da skjønner jeg at vi har kommet oss ut i siste sekund, sier Renate.

Vi i brannvesenet er veldig bekymret for slike branner, som skjer hos eldre, pleietrengende, rusmisbrukere, personer med funksjonsnedsettelse, og andre utsatte grupper. Disse brannene får ofte et mye mer alvorlig utfall, fordi disse personene ikke klarer å komme seg i sikkerhet når brannen oppstår. Statistikken viser at de utsatte gruppene har langt større risiko for å dø i brann, enn andre.

Målet vårt er å hjelpe disse utsatte gruppene med å leve brannsikkert. Men da trenger vi gode hjelpere der ute. Det kan være familie, venner, naboer og hjemmesykepleiere. Det kan være DEG! Det viktigste er å passe på at disse personene har fungerende røykvarslere og komfyrvakt, at de ikke er uforsiktige med levende lys, og at de ikke har usikre røykevaner. Røyking på senga kan være veldig farlig!

SE DENNE KORTE VIDEOEN OM HVORDAN ANSATTE I HJEMMETJENESTEN KAN BIDRA TIL BEDRE BRANNSIKKERHET.

Renate gjorde en fantastisk jobb under brannen, og berget sannsynligvis liv. Et skoleeksempel på «VARSLE – REDDE – RØMME». Men samtidig var ikke det hun gjorde helt risikofritt. All brannrøyk er giftig, og når det brenner i sofaputer, sengetøy og tekstiler utvikler det seg også dødelig blåsyregass. En god regel er derfor alltid å ringe brannvesenet etter hjelp, og aldri puste inn brannrøyken! I byer og tettsteder – der brannvesenet kommer på få minutter – er det for eksempel veldig dumt å prøve å slokke brannen selv, hvis det innebærer at man puster inn mye røyk. Da er det bedre å trekke seg tilbake, lukke døren etter seg, og vente på hjelp.

Brannkonstablene som var på brannen ble veldig imponert av Renate. Men da de var ferdig med å slokke brannen, fant de henne ikke igjen.

– Jeg gikk for å fortsette runden, for det var så mange som ventet på oss. Jeg var nok litt full av adrenalin, sier Renate og ler.

Tusen takk til alle omsorgspersoner som finnes der ute! Takk til hjemmesykepleierne, helsepersonell, familie, naboer og alle som bryr seg for at ALLE kan få leve brannsikkert!"

Les også:

Byantikvaren om Smestad: Høy arkitektonisk verdi og viktig kulturhistorie

Stor boligutvikler kjøper opp ved Røakrysset

De var lykkelig uvitende om hva som skulle ramme dem

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse