Regnværet ødelegger badevannet

Badevannet har fått seg en real trøkk av kloakk som er pumpet rett i fjorden på grunn av enorme nedbørsmengder. Det advares mot å bade innen ett døgn etter kraftig regnskyll, som her på Hydrostranden. Arkivfoto: Vidar Bakken

De siste dagers store nedbørsmengder skaper trøbbel for de badeglade. Det frarådes å bade i ett døgn etter kraftige regnskyll på grunn av tarmbakterier.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.08.2016 kl 11:22

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: Vannet i Oslofjorden er nå så dårlig at kommunene rundt fjorden advarer folk mot å ta seg en dukkert. Lederen i Oslo Kajakklubb forteller om illeluktende vann. Dette melder VG tirsdag.

Bymiljøetaten har ikke lagt ut målinger av vannkvaliteten på badeplassene de siste dagene, men en generell advarsel for strendene våre lyder slik: "Store nedbørsmengder kan gi dårlig badevannskvalitet. Etter kraftig regn bør man vente i inntil ett døgn med å bade i fjorden.»

Den samme beskjeden gir Bymiljøetaten når det gjelder bading i ferskvannene, som Bogstadvannet, der de også advarer mot at det tidligere er påvist ikter i vannet, som kan forårsake kløe.

Kloakk rett ut i fjorden

Men langt verre plager enn kløe kan tarmbakterier gi, og det er disse som er problemet når vi har så mye nedbør som vi har hatt den siste uken.

Flere overløp har pumpet kloakk ut i fjorden de siste dagene. Vannet kan inneholde så store mengder med tarmbakterier at du kan bli syk. Bakteriene kan være sykdomsfremkallende hvis vannet svelges eller kommer i kontakt med sår. Det gjelder spesielt små barn som har en tendens til å få i seg mer badevann enn voksne, skriver VG, som har snakket med leder av Oslo Kajakklubb, Sveinung Oftedal.

– Vannet er brunt og lukter ille. Klubben vår ligger ved Mærradalsbakken, og der har det alltid kommet kloakk ned ved store nedbørsmengder. Men jeg husker ikke at det er blitt advart mot å bade i fjorden før, sier Oftedal til VG.

– Om dette vedvarer så kan vi ikke la barna bade i vannet. Men vi kommer ikke til å fraråde voksne erfarne medlemmer om ikke å padle. Og vanligvis pleier vannet å bedre seg etter noen dager, sier Oftedal.

Kan bedres raskt

Men det er håp om bedring så fort vi slipper kraftige regnskyll omtrent daglig: – Når det endelig slutter å regne, er det forbløffende hvor fort vannkvaliteten bedrer seg. Det vil nok uansett ikke ta mer enn et døgn fra forrige regnskyll, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen til VG.

Les også:

Fullstendig kaos

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse