ANNONSE
Annonse

Private sykehjem i vest må kutte 21 årsverk

IKKE NØDVENDIG: Carl Oscar Pedersen mener at det nye byrådet kunne ha funnet budsjettløsninger som ikke rammet bemanningen av sykehjemmene. Foto: Vidar Bakken

Hovseterhjemmet, Smestadhjemmet og Madserud sykehjem mister 21 årsverk når byrådet vil redusere driftsrammen på sykehjemmene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2016 kl 14:28

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Sykehjemsetaten må spare inn 50 millioner kroner. 40 av disse millionene må spares inn ved å reduksjoner av driften på sykehjemmene. Det at byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har varslet at også de kommersielt drevne sykehjemmene må belage seg på bemanningsreduksjon og reforhandling av kontraktene med kommunen, har vakt betydelig oppsikt, ikke minst blant politikere i bydelene Ullern og Vestre Aker.

Godt drevet

– Ikke før har de samme sykehjemmene fått beskjed om at kommunen skal overta driften når kontraktene løper ut, blant annet på grunn av bemanning og ansattes rettigheter, før de nå får beskjed om å nedbemanne. Går det an da? spør leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).
(Saken fortsetter under bildet)

SYND: Carl Oscar Pedersen mener det synd med reduksjon av bemanningen på et veldrevet sykehjem som tidligere hadde problemer. Foto: Vidar Bakken

Vi befinner oss på Smestad sykehjem, som driftes av Unicare. Pedersen peker på at dette er et veldrevet sykehjem som for noen år tilbake var et «problemhjem».

– Her er det lagt ned mye arbeid for å få til et godt drevet sykehjem. Så får de nå beskjed om at sykehjemmet skal nedbemannes med 4 årsverk, fordi de private sykehjemmene skal ha samme bemanningsnorm som de kommunale. Totalt skal nedbemanningen føre til en innsparing på 40 millioner kroner. Dette hørte vi ikke noe om da budsjettet ble behandlet i bystyret før jul, sier Pedersen.

I tillegg til å være bydelsutvalgsleder på Ullern, sitter han i bystyret og byutviklingskomiteen i rådhuset.

Overkapasitet

I likhet med Smestad sykehjem må Madserud sykehjem redusere bemanningen med 4 årsverk. Hovseter sykehjem i Bydel Vestre Aker må redusere med 13 årsverk. En av grunnene til at Sykehjemsetaten totalt sett må spare inn 50 millioner kroner, skyldes blant annet overkapasitet i sektoren, ifølge eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen.

Det tidligere borgerlige byrådet har satset mer ressurser på blant annet hjemmesykepleie/hjemmehjelp, slik at de eldre kan bo lenger hjemme før de havner på sykehjem. Det blir videreført av dagens byråd.

– Gjennom mange år i bydelsutvalget har jeg sett svingningene når det gjelder kapasiteten på sykehjemmene. Det er ikke noe man kan forutse på ethvert tidspunkt. At de eldre nå kan bo lenger hjemme er positivt, men det betyr jo også at de blir enda eldre og enda mer pleietrengende når de så kommer på sykehjem. Det gir i hvert fall ingen grunn til bemanningsreduksjon, sier Pedersen.

– Jeg mener saken burde vært løst på en helt annen måte gjennom en budsjettløsning. Den nye eiendomsskatten burde kanskje kommet de eldre til gode, sier han.

Løftebrudd

I et intervju med NRK Østlandssendingen 15. desember i fjor, dagen før budsjettforslaget fra det nye byrådet ble lagt frem, sa eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen i forbindelse med nødvendig innsparing på 50 millioner blant annet: «Vi skal ikke kutte i bemanningen. Det er veldig viktig for meg å få sagt det.»

– Det er et rent løftebrudd. Sammen med valgkampløfter om flere varme hender blir dette et kontraktsbrudd med velgerne, brukere, pårørende og ikke minst drifterne. Dette kunne som sagt blitt ordnet opp i ved behandlingen av totalbudsjettet for Oslo kommune. Jeg ser at Thorkildsen skylder på forgjengerne, noe som er en vanlig politisk øvelse, uten at det styrker troverdigheten eller løser utfordringene. Her gjør man tiltak som gå utover brukerne. Ikke rart at brukere og pårørende reagerer på dette, sier Pedersen.

Ikke løftebrudd

Inga Marte Thorkildsen er ikke enig i at det er snakk om et løftebrudd.

– Debatten den gangen handlet om pleiefaktoren i de kommunale sykehjemmene. Min klare beskjed til Sykehjemsetaten og til Oslos innbyggere var at pleiefaktoren ikke skulle endres. Det vil si at de som står i direkte pleie skulle skjermes fra kuttene i budsjettet. Det var nødvendig å sende dette signalet tidlig, fordi Oslo allerede ligger lavt sammenliknet med andre kommuner, sier Thorkildsen.

Nå står vi i en ny situasjon, som vi ikke debatterte før jul. Det handler om forhandlinger med de kommersielle sykehjemmene som har langt bedre rammevilkår enn kommunens egne sykehjem. Høyre kan derfor ikke komme og si at dette er løftebrudd, sier hun.
(Saken fortsetter under bildet)

HELT NØDVENDIG: Inga Marthe Thorkildsen mener at de tar ansvar for det underskuddet som ble opparbeidet under det borgerlige byrådet. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven

Ta av overskuddet

Byråden mener at selv om rammene for de kommersielle sykehjemmene skal ned på samme nivå som de kommunale, så betyr ikke det automatisk at sykehjemmene må redusere bemanningen.

– Flere kommersielle aktører, som for eksempel Unicare som drifter Smestadhjemmet og Hovseterhjemmet, driver med solide overskudd. Unicare hadde, i følge Fri Fagbevegelse, et overskudd på 35 millioner kroner i 2013-14. De fire største velferdskonsernene hadde et overskudd på 89 millioner på tre år, ifølge dette nettstedet. Dette er penger som er overført fra fellesskapet. Det er rimelig å be dem ta av dette overskuddet, i stedet for å redusere bemanningen, selv om Høyre mener det er uhørt.

– Vi aksepterer ikke uten videre at Hovseterhjemmet må redusere bemanningen med 13 årsverk. Det er andre veier å gå. Vi har ikke lagt skjul på at hva vi mener om kommersiell drift av sykehjem, og folk flest støtter vårt syn, ifølge flere meningsmålinger. Folk skjønner at det stedet man kan skaffe seg profitt, er gjennom å kutte i bemanning, lønn og pensjoner. Det er her de store utgiftene ligger. Derfor vil vi at kommunen, sammen med ideelle som ikke har profittmotiver, skal stå for omsorgen i framtida. Det var også det vi lovet velgerne i valgkampen, sier Thorkildsen.

Riset bak speilet

– De kommersielle drifterne har fått beskjed om at kommunen vil overta driften når kontraktsperioden løper ut. I dagens forhandlinger om reduksjon av driftsrammen, kan ikke da disse bare si nei og vise til kontrakten? Riset bak speilet er jo på en måte borte, sier hun.

– Da må vi naturligvis finne andre løsninger, men jeg tror de fleste forstår at de kommunale sykehjemmene ikke kan ta hele støyten. De kommersielle sykehjemmene som vi mener ble forfordelt i siste runde av konkurranseutsettingen, må vise ansvar, særlig med tanke på de overskuddene de har av driften.

Byråd Thorkildsen slår tilbake mot kritikken fra Høyre når det gjelder budsjettbehandlingen i saken.

– Som tidligere sagt så arvet vi underskuddet fra det forrige byrådet. De borgerlige hadde ikke noen løsning på hvordan man skulle dekke dette underskuddet i sitt budsjettforslag. Vi har holdt løftene om å styrke bydelene og hjemmetjenestene og måtte finne en løsning for dekke underskuddet opparbeidet i Sykehjemsetaten. Jeg ser at Høyre viser til at vi kan bruke eiendomsskatten til å dekke underskuddet. Eiendomsskatten vil ikke ha noen effekt før tidligst i 2017, mens det er nå vi må gjøre tiltak som har effekt i 2016.
(Saken fortsetter under bildet)

NEDBEMANNING: Daglig leder ved Smestadhjemmet, Anne Limi Lind, vurderer konsekvensene av en eventuell nedbemanning. Foto: Vidar Bakken

Daglig leder ved Smestadhjemmet, Anne Limi Lind, er stolt av det som har skjedd på sykehjemmet.

– Vi har fått til mye bra. Vi har det siste året også bemannet noe opp, sier Lind.

Hun avventer hva som blir resultatet av forhandlingene med kommunen.

– Det er litt tidlig å si noe om resultatet av forhandlingene og hvilke konsekvenser fire årsverk eventuelt vil ha for driften. Det er ikke ønsket, men må vi så må vi. Vi er uansett fokusert på oppgaven, sier Lind.

Du følger ved Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Flere nyheter på Akersposten.no:

Sjekk når din vei skal ryddes

Høyhus skal femdoble folketallet på sentrale Skøyen

Mener disse husene aldri skulle vært tillatt

Byantikvaren vil sette Kirkenær-huset på Gul liste

– Vips, så var sykkelen borte!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.