Politikere vil slå ring rundt Kirkenærhuset

Det blå huset: Politikerne vil slå ring rundt Kirkenær Ballettskole. Foto: Fredrik Eckhoff

Politikerne i Bydel Ullern skal ta stilling til forslag til reguleringsplanen, som innebærer riving av det Blå huset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2016 kl 15:29

Akersposten
Akersposten Media

SØRBYHAUGEN: Eiendomsutvikler som har kjøpt eiendommen med Kirkenær Ballettskole, har fremmet en reguleringplan som innebærer riving av det blå huset. Det har Byantikvaren liten sans for.

Les saken her: Vil rive Kirkenær Ballettskole

Ikke endret seg

Bydelspolitiker Margrethe Geelmuyden (V) var den som oppdaget at eiendommen var i salg tidligere i år og varslet Byantikvaren om salgsprosessen. Byantikvaren satte så eiendommen på Gul liste. Forslag til reguleringsplan skal behandles av bydelsutvalget i Bydel Ullern, som så vil komme med en uttalelse.

– Bydelsutvalget har tidligere uttalt seg i forbindelse med å få ballettskolen på Gul liste. Nå skal vi uttale oss til forslaget til ny reguleringsplan og det er lite som har endret seg siden vi sendte vedtok uttalelsen til Byantikvaren i mars i år, sier Geelmuyden.

Vedtaket i mars

Et enstemmig bydelsutvalg vedtok da:

"Bydel Ullern er opptatt av å bevare gode tilbud til barn og unge. Jorunn Kirkenær ballettskole har gjennom flere generasjoner, i over femti år, undervist barn og unge i bydelen i ballett og andre former for dans og fysisk aktivitet. Skolen er et betydelig idrettstilbud til jenter i nærmiløet, men også i andre bydeler. I dag har skolen i underkant av 400 elever, nesten utelukkende jenter.

Bydel Ullern er også opptatt av å bevare bydelens kulturhistorie og lokale identitet. Jorunn Kirkenær balletskole og "Det blå huset på Sørbyhaugen" med den spesialbygde ballettsalen, er kjent og kjær for mange generasjoner kvinner i bydelen.

Jorunn Kirkenærs arbeid nasjonalt som pioner og pådriver for balletudanningen i Norge er uløselig knyttet til huset på Sørbyhaugen. Huset har betydning i norsk kulturhistorie og norsk kvinnehistore, og det har stor betydning for lokal identiet i bydelen.

Bydel Ullern ønsker at nevnte tomt på Sørbyhaugen bevares til formål for barn og unge, og ber Byantikvaren vurdere bevaringsverdien av bygget på bakgrunns av skolens kulturhistoriske verdi."

Unikt bygg

– Det var enstemmighet om å bevare ballettskolen i Bydelsutvalget. Det er som sagt ingen grunn til å tro at det har endret seg når saken kommer til politisk behandling. Kirkenær-bygget er tegnet av to av landets fremste arkitekter, Blakstad og Munthe. Det unike ved bygget er at formålet for bygget er ballett, hvor arkitektene har tegnet ut den kjente ballettsalen. Den er startet og drevet av en av få kvinnelige gründere i sin tid, Jorunn Kirkenær. Her går kulturhistorie og kvinnehistorie hånd i hånd, sier Geelmuyden.

Hun minner om at mange tusen barn har gått på ballettskolen, og hvor mange senere har blitt blant de ypperste ballettdanserne i landet.

– Det er i tillegg et idrettstiltak. Flere hundre barn går på ballettskolen. Det er ikke noe annet lokale i Oslo hvor du får så mye fysisk aktivitet per kvadratmeter som på Kirkenær Ballettskole. Dette skal vi ta vare på, sier Geelmuyden.

LES OGSÅ: Lilleaker Vest så å si utsolgt på rekordtid

"Rask psykisk helsehjelp" for alle

Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse