Plukker ørepropper og kondomer

RYDDET: Karoline Teksum, Charlotte Haug, Haakon Høvik fra Sentrum videregående skole, Kongsvinger, tok en dags jobb i Oslo og rensket skogkanten ved pakeringsplassen på Tryvann for søppel, engasjert av russefestarrangøren ROK. Foto: Fredrik Eckhoff

– Hva finner dere her? – Ørepropper og kondomer, sier en av jentene som har tatt turen fra Kongsvinger for å fjerne de verste sporene etter russens festligheter på Tryvann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2016 kl 12:29

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

ILLE: Flere uker med mange fester på Tryvann har satt sine spor.

TRYVANN: Akersposten fikk sent på kvelden 16. mai en epost fra en beboer i Ullveien, Jeanette Bretteville. Hun sendte oss bilde av hvordan det så ut etter at det siste russetreffet var avsluttet halvannet døgn i forveien. Særlig i skråningen fra parkeringsplassen, eller Tryvann stadion, ned mot turområdet, så det svært utrivelig ut, med plastposer, konfetti, russekort og all mulig annen søppel som lå nesten like tett som gresstråene.

– På selve plassen er det feid, men det er ikke ryddet utenfor plassen, sa Bretteville til Akersposten.

Til Oslo for å rydde

Akersposten tar saken og svinger en tur opp, og hva møter oss der onsdag formiddag? Jo, en gjeng blide ungdommer med søppelsekker, plasthansker og søppelklyper. Disse er engasjert av arrangøren, ROK. I tillegg har de et profesjonelt apparat med feiebiler, løvblåsere og voksne som har ryddet på plassen.

Ungdommene fra Kongsvinger har meldt seg til tjeneste fordi de har fri fra skolen i dag. Og skolen? Den ligger i Kongsvinger.

Se bildet større

FEST: Et stort område så slik ut da rydderne satte i gang onsdag formiddag på Tryvann.

– Vi gjør dette for å tjene penger, sier Haakon Høvik, den eneste gutten av de fem. Han forteller at de har fått beskjed om å fjerne alt unntatt konfetti i et belte fra parkeringsplassen og 15 meter ut i terrenget.

– Bare konfettien er helt umulig å få opp, og den forsvinner vel av seg selv etter hvert, sier han.

– Har dere funnet noe rart eller uventet så langt? spør vi.

– Nei, det er mest ørepropper og kondomer. Og masse russekort! sier en av jentene.

Kongsvinger-ungdommene, som går i første- og andreklasse, sier de gleder seg til å bli russ selv når de ser hvor moro russen har hatt det på Tryvann…

Fra ROK får vi opplyst at konfettien er lagd miljøvennlig maispapir som forsvinner ved regnvær.

– Vi plukker også mange tonn med avfall etter skisesongen ved Tryvann og rundt om i skogen, sier Anniken Jakobsen, daglig leder i ROK. Bleier, skismøring, brukne staver, sitteunderlag, Kvikk-Lunsj-papir og mye annet er blant det som plukkes opp da.

Tar med familien og rømmer

Vi tar kontakt med naboen, Jeanette Bretteville, igjen og overbringer budskapet om at oppryddingen slett ikke var over.

– Nå ble jeg glad! sier Jeanette Bretteville. Hun setter stor pris på at hennes og familiens nærmiljø på Tryvann kommer noenlunde tilbake til skikkelig stand.

Se bildet større

BARE KONFETTI lå igjen der rydderne hadde vært. Festen er nesten fjernet.

Hun forteller at hun har bodd i området hele livet og er vant til at våren preges av russearrangementene. Med to barn, på 10 og 7, er det imidlertid ingen spøk i dagene og nettene det står på. I år har russen hatt fest på Tryvann fem kvelder og netter, og familien har bodd på hotell disse nettene. Hotelloppholdet betales av arrangøren, ROK.

– Men det er belastende med barn å leve i bag i helgene, sier Bretteville, som forteller at de i år fikk en ekstra belastning en av helgene på Holmenkollen Park hotell.

– På hotellet var det sikkert 1000 russ som hadde fest. Vanligvis holdes vi adskilt, men på grunn av streiken var det ikke mange nok på jobb. Derfor var det nesten like mye bråk som om vi hadde bodd hjemme, sier hun.

Og hvordan det er å bo hjemme i Ullveien, som riktignok ligger flere hundre meter fra parkeringsplassen på Tryvann, illustrerer Bretteville med å fortelle at de vurderer å ta bilder ned fra veggene når de reiser bort.

– Må det være Roskilde-lyd?

Hun er kritisk til lydnivået på russefestene på Tryvann.

– Må det være Roskilde-lyd? Russen selv går jo med propper i ørene fordi lyden er så høy. Det ser vi i skogen, der er det fullt av ørepropper, sier hun.

– Disse proppene er det sikkert vanskelig å plukke opp, og bare tenkt på hvor skadelig disse kan være for dyrene, sier hun.

LES OGSÅ:
Pågrepet for voldtekt av russejente på Tryvann

– Jeg skal ikke ut i skogen med en gutt!

De gir blanke i russeknutene og ruller heller med foreldrene

Slik slår du et slag for Røarevyen 2016

10-etasjers blokker langs Mærradalen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse