ANNONSE
Annonse

«Pilotfrue»: – Jenter kan føle seg utenfor om de ikke har bunad 17. mai

VELKLEDD: Julianne «Pilotfrue» Nygård (fra Østfold) og ektemannen Ulrik (fra Sogn) er opptatt av tilhørighet til bunadene sine. Foto: Privat

Men hvor viktig er det med tilhørighet til festantrekket på nasjonens storslåtte grunnlovsdag?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2017 kl 08:58

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VINDEREN: – For min del hadde ikke nasjonaldagen blitt den samme uten bunad. Jeg hadde rett og slett ikke følt meg vel i noe annet festplagg. Det finnes ingen fine alternativer i mine øyne, i hvert fall ikke 17. mai, sier Julianne Nygård (26), kjent som toppbloggeren «Pilotfrue».

Norges store festdag er bare noen uker unna. For deler av Akerspostens nedslagsfelt er imidlertid jåleri og antrekk viktigere enn alt annet denne høytidsdagen: Å se og bli sett går gjerne på bekostning av bunadens opprinnelige status som tradisjonsbasert kulturuttrykk.

Utenkelig uten tilhørighet

Men for «Pilotfrue» og ektemannen Ulrik, som bor på Vinderen, er det utenkelig å skulle bære klær de ikke har tilhørighet til. Paret er henholdsvis fra Østfold og Sogn.

– Nå skal det sies at jeg tidligere har vurdert Telemarksbunaden fordi den er utrolig flott. Jeg klarte derimot ikke å gjennomføre kjøpet da jeg følte det ble helt feil, siden jeg ikke har noen form for tilhørighet til Telemark, sier Julianne – og legger til at også ektemannen er bevisst festklærnes opprinnelse.

– Han hadde aldri kjøpt en bunad fra fylket sitt, om han likte en annen bedre. Da hadde han heller latt være, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

BUNADSENTUSIASTER: Ekteparet Nygård ser frem til 17.mai-feiring i hver sin nykjøpte bunad. Foto: Privat

For hvor moralsk riktig er det for eksempel at folk fra Oslo vest bærer den nevnte Telemarksbunaden – uten at de kan knytte forbindelser til området?

«Pilotfrue» forteller hun kan forstå at folk ikke ønsker å bruke tusenvis av kroner på en bunad de ikke liker, og at tilhørigheten gjerne er en konservativ tenkemåte.

– Men på en annen måte så forstår jeg ikke at folk ikke synes det er flaut å kjøpe en bunad bare fordi den er fin. Etter å ha tenkt på dilemmaet nå i ett års tid, har jeg kommet frem til at vi burde ta bunadens tradisjon litt mer høytidelig enn som så, og velge ut ifra tilhørighet, sier 26-åringen.

– Negativ trend

Toppbloggeren synes derfor det er trist at bunadens opprinnelige betydning er i ferd med å svekkes på vestkanten, og håper at trenden snur.

– Det er virkelig ikke noe som er flottere enn menn og kvinner som stolt bærer bunader fra det fylket de faktisk kommer fra, sier Julianne.

Saken fortsetter under bildet.

NY BUNAD: Toppbloggeren "Pilotfrue" fra Fredrikstad solgte den gamle bunaden for et år siden, fordi hun ønsket klærne i en annen farge. Her er hun ikledd det nykjøpte festantrekket. Foto: Privat

Ifølge «Pilotfrue» fremstår eierskap til det populære festantrekket, som svært viktig på Oslos vestkant.

– Du kan fort føle deg litt utenfor om du ikke har bunad på nasjonaldagen, spesielt vi jenter, sier hun.

Går du med bunad 17. mai? Eller ikke? Svar på gallupen vår!

Selv solgte toppbloggeren fra Fredrikstad bunaden sin for et år siden, fordi hun ønsket antrekket i en annen farge.

Bunad vs. uniform

Nå venter hun på at de nye festklærne skal bli klar til den store dagen, og avslører at ektemannen Ulrik er å foretrekke i jobbklærne, tross alt.

– Han er definitivt kjekkest i pilotuniformen sin. Den har han jo jobbet for og fortjent, ikke bare kjøpt for penger eller fått sponset. Dessuten er det lite som generelt slår menn i uniform. Men menn i bunad er en god nummer 2, avslutter toppbloggeren med et glimt i øyet.

Juliannes blogg kan du lese her!

Går du med bunad 17. mai? Eller ikke? Svar på gallupen vår!

Følg Akersposten.no på Facebook

LES OGSÅ: Sjekk den ville farten på sykkel fra Tryvann til Gressbanen!

Toppbloggeren «Pilotfrue»: – Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: Iskalde russ lovpriser "den beste bussen"

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse