Petanque-feber i Vækerøåsen

SAMKAST: I første rekke står ildsjelene Lisbet Natland, Irja Trøften, Jan Heber og ikke minst den tidligere norgesmesteren, Arvi Tikkanen. Foto: Vidar Bakken

Det er nesten sikkert at dette er den eneste opparbeidede petanque-banen i Bydel Ullern, med Sollerud Vel i spissen og 10.000 kroner fra politikerne i Bydel Ullern.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.10.2016 kl 19:39

Akersposten
Akersposten Media

Faktaboks

Fakta om Petanque:
Petanque er et boulespill, som spilles med stålkuler på grus. En kamp går til 13 poeng. Målet med en kamp er å komme nærmest «grisen», som ofte kalles målkulen, slik at du til slutt oppnår de nødvendige 13 poeng. På lik linje med curling, teller man poeng når alle kulene er kastet. Det antallet kuler du har nærmere «grisen» enn motstanderen gir deg poeng. Har du tre kuler nærmere «grisen» enn motstanderen får du tre poeng. Petanque er ikke det samme som boccia. En forskjell er f.eks. at Boccia spilles med trekuler på hard og slett sand.
Kilde: Wikipedia

VÆKERØÅSEN: Fredag ble petanque-banen offisielt åpnet i Vækerøåsen, på den gamle lekeplassen mellom Vækerøåsen 10 og 12. Da var naturlig nok Norges første norgesmester i Petanque også til stede.

Skal aldri bygges ut

– Det er viktig å markere dette lille men flotte friområdet, som aldri skal bygges ut. Det gjør vi blant annet med å anlegge denne pentaque-banen for bydelens beboere. Vi skal også pusse opp det gamle benkebordet og i tillegg komme med et nytt benkebord, slik at det også blir hyggelig å sitte her, sier en av ildsjelene for den nye banen, Irja Trøften i Sollerud vel.

Hun kan fortelle at det tidligere var husker og lekeapparater på plassen.

– Om vinteren er det en flittig brukt akebakke her. Vi skulle for eksempel gjerne hatt en vippehuske her, men det kan ikke Sollerud vel ta ansvaret for slik de strenge reglene er i dag. Hvis det går en tann eller to, så ville vi måtte ta ansvaret, sier Trøften.

Var konsentrasjonsleir

Banen har kommet i stand i et samarbeid mellom Sollerud Vel og Bydel Ullern, hvor bydelen bevilget 10.000 kroner mens Sollerud Vel påtok seg ansvaret for å anlegge banen.

En annen ildsjel er Jan Heber, som har vært prosjektansvarlig for banen.

– Her har ungene holdt på i alle år. Jeg vokste opp rett her nede. Under krigen var det forresten konsentrasjonsleir på dette stedet, for russere som bygget Festung Furulund. Da jeg var liten var jeg med på å stikke matpakker til stakkarene som ble tvunget til å arbeide med festningsanlegget. Etter krigen ble det igjen et lekeareal for barna, sier Heber.

Leder av Sollerud Vel, Lisbet Natland, kan fortelle at tanken om en pentanque-bane kom opp under et idé-møte i velet.

– Dette er ett av de få fellesområdene vi har i bydelen. Disse er det viktig å ta vare på. En måte å gjøre det på er å legge til rette for at de blir aktivt brukt. Nå kan dette være et samlingssted for både barn og voksne. Vi har også fått 2500 kroner fra Esso, for å holde stedet ved like, sier Natland.

– Og vi kan fortsette med grilling og ha sommerfester her, tilføyer Heber.

Kom i 1979

Før selve åpningen møtte vi den første norgesmesteren i Petanque, Arvi Tikkanen, som sammen med sin far var foregangsmannen for å etablere Petanque i Norge, i dag organisert i Norges Fleridrettsforbund.

- Min far og jeg tok med sporten til Norge i 1979. Vi etablerte en klubb på Frogner og siden flere klubber for så å etablere Norges Petanqueforbund. Deretter har sporten spredd seg over hele landet, sier Tikkanen, som gir en rask innføring i reglene med info om riktig tyngde og omkrets på kulene.

At Tikkanen har teknikken inne er ikke vanskelig å se med den presisjonen han demonsterer. Spillet kan minne om det mange kjenner som Boccia (se faktaboks).

Glede for nærmiljøet

Så var den høytidelige åpningen forestående. Snorklipper er leder av Ullern kultur- og oppvekstkomite, Knut Egner (H), som representerte sammen med leder av bydelsutvalget, Carl Oscar Pedersen (H).

Se bildet større

SAMARBEID: Knut Egner understreker det gode samarbeidet og klipper mens ildsjelene holder snoren. Til venstre for Egner, bydelsleder Carl Oscar Pedersen. Foto: Vidar Bakken

– Jeg må si at det hyggelig å se at det er kort vei mellom vedtak om bevilgning til handling. Dette er et konkret bevis på at et initiativ og godt samarbeid med nærmiljøet gir resultater. Det setter vi pris på og er et godt eksempel til etterfølgelse. Nå blir dette realisert til glede for nærmiljøet, sa Egner blant annet, før snoren ble klippet.

Deretter var spillet i gang med en norgesmester som instruktør.

Vernet

Lekeplassen ligger mellom Vækerøåsen 10 og 12. Området ble vernet for bebyggelse da Løvenskiold og Petterson på 1920-tallet bygget ut skogen på Furulund. Den ble overdratt Aker kommune og senere innlemmet i Oslo under betingelse av at tomten ikke skulle bebygges. Denne åpne plassen for allmenheten har vært lekeplass med dumphuske og akebakke for barna i området og lenge huset en barnepark.

Flere nyheter på Akersposten.no:

300 kvadrat for 30 millioner i Bydel Ullern

"Ding, ding, ding" på Abbediengen blir gransket

Ullern midtbanejuvel prøvespiller for europeisk storklubb

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse