Overrask med denne godbiten på grillen!

Blåskjell på Henriks vis.

Hvordan tilbereder du blåskjell til å bli fantastiske på grillen? Trenger du litt syrlig tilbehør til kjøtt eller fisk? Grill sitron eller lime! Henrik gir deg tipsene som får tennene til å løpe i vann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.06.2016 kl 09:37

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

Grillet sitron og chilli til kjøtt eller fisk. Herlig tilbehør!

OSLO VEST: – Ja, du kan bare legge lime og sitron rett på grillen, sier kokken Henrik Isaksson. Han mener det gir en ekstra dimensjon til både fiske- og kjøttretter på grillen.

Ikke bare i Italia...

– Du skjærer bare lime eller sitron i to og legger dem på et middels varmt sted på grillen, med snittflaten ned mot grillen. Så griller du den til den blir det jeg kaller «gyllensvart», sier Henrik, som mener at det aller beste er å være i Italia og plukke sitronene rett fra treet og legge dem på grillen, men det funker i Norge også...

Et annet tips for å få litt sprekere smak på maten, er å grille hele chillier som tilbehør.

– Da får maten litt ekstra karakter. Og det er et fint tips for deg som liker litt sterk mat, men har familie som ikke gjør det! Da kan de velge, sier han.

Deilige blåskjell

– Blåskjell på grillen er en fantastisk forrett. Men husk for all del å sjekke at skjellene ikke har åpnet seg, at de fremdeles lever, sier han.

Så er det bare å skylle dem i vann og legge dem i folie, for eksempel en halv kilo blåskjell pr person.

– Ta dobbelt lag med folie og et lag bakepapir på toppen. Så er du sikker på at det ikke blir lekkasje. Bruk rikelig med folie, slik at det blir tett, sier Henrik.

For å få den ekstra gode smaken er det viktig å krydre, og da kan du bruke hakket hvitløk, bladpersille og sjalottløk som blandes mellom blåskjellene. Bruk også én til to teskjeer med salt.

– Du bør også ha i mer krydder, for eksempel timian eller basilikum. Her er det lov å eksperimentere! sier han.

Så dynker du skjellene med en desiliter hvitvin og litt fløte.

– Lukk folien helt på toppen, og grill i 10-15 minutter på sterk varme. Blåskjellene er ferdige når de har åpnet seg, men husk at du ikke må åpne folien for mye underveis. Det blir aller best når gjestene får retten servert ved bordet, og de kan åpne folien selv, sier Henrik, som blir såpass inspirert av sin egen beskrivelse av denne lille delikatessen at han vet hva han selv skal ha på grillen i dag!

– Også skal jeg servere litt ferskt surdeigsbrød som man kan dyppe i kraften. Det blir fantastisk, sier han.

Inspirert? Det er lov å gjøre dette hjemme!

Om kokken:

Henrik Isaksson (40) har jobbet som kokk siden han var 16 år, før han tundt 10 år senre, i 2001, var med og startet et firma som spesialiserte seg på teambuilding-events. Der var det matlaging var hovedaktiviteten.

Se bildet større

Kokk Henrik Isaksson fra Matkomfort gir deg grilltipsene som gjør at du kan utvide ditt repertoar. Foto: Fredrik Eckhoff

I 2008 var han en av gründerne bak matkassekonseptet Matkomfort, som har etablert seg som en solid aktør i Stockholm siden den gang. Nå har han tatt med seg familien til Oslo og lansert Matkomfort her.

Vi i Akersposten skal benytte oss av hans ekspertise på kjøkkenet, og hver uke fremover gir han oss nyttige, annerledes og spennende tips til hvordan vi skal utvikle våre matlagingsferdigheter.

Nå har Matkomfort lansert Foodcourt på sine nettsider, et forum for deg som liker å få tips og ideer innen mat og drikke.

Flere tips fra Henrik:
– Kjøp aldri ferdig marinert!

Gass eller kull?

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse