Oslo vest kan takke denne mannen for mye

– Thomas Heftye er noe langt mer enn en gate i Oslo, sier historikeren Eystein F. Husebye. Onsdag 16. november klokken 12 forteller han om mannen på Ullern kultursenter.

– Christiania og Thomas J. Heftye står i sentrum under onsdagens foredrag på Ullern kultursenter, sier lokalhistoriker Eystein F. Husebye til Akersposten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2016 kl 10:37

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: – Jeg tar utgangspunkt i innvandrerfamilien Heftye. De kom til Norge fra Sveits på slutten av 1700-tallet, fortsetter Husebye. Han kommer til å legge vekt på Thomas Johannessen Heftye (1822-1886) – tredje generasjons innvandrer – og den store innflytelse han har hatt på Christiania og dermed også dagens Oslo.

Tømmereksport

De fleste tenker nok på Thomas Heftyes gate når navnet hans nevnes i dag. Gaten ligger i sin helhet innenfor arealer, som opprinnelig lå innenfor Frogner hovedgård, men Thomas Heftye er noe langt mer enn en gate.

– Familien Heftye har virkelig satt spor etter seg. Vi har svært mye å takke dem for, sier Husebye. På den tid var Christiania en liten by på 8-10 000 innbyggere og det var tømmereksport, som hadde fått Heftye-familien til våre egner.

Mer enn en gate i Oslo

– Familien ble en pådriver for blant annet Norges Bank og Børsen. Thomas Heftye reformerte norsk finansverden og fikk nordmenn ut i naturen. Han stiftet Den norske turistforening. Han satset også innen kunst og kultur – ja, han var på mange måter den tids finansgeni, sier Eystein Husebye, som legger til at Thomas Heftye også er mannen bak det første tårnet på Tryvann.

Se bildet større

Lokalhistoriker Eystein F. Husebye. Foto: Vidar Bakken

Thomas Heftye er blitt hedret i mange land og ble tildelt en rekke utmerkelser og ordener både her til lands og i utlandet.

Du kan få med deg foredraget onsdag 16. november klokken 12 på Ullern kultursenter på Lilleaker (Stoppestedet).

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse