– Nå kommer oppgjøret med 80-tallet

– Jeg tror ikke folk er klar over de store endringene som er i ferd med å skje i Europa. Vi er midt inne i en dramatisk utvikling og forandringene skjer i et forrykende tempo, sier NRK-veteranen Christian Borch til Akersposten. Onsdag 26. oktober snakker han om det historiske veiskillet på Ullern kultursenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.10.2016 kl 20:27

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: – Europa gjennomlever store endringer og det vil fortsette i lang tid framover, sier Borch, som har fulgt den europeiske utviklingen gjennom mange år. Han har vært utenriksreporter og kommentator i en årrekke samt nyhetsanker både i Dagsrevyen og i URIX. Han ble kåret til årets nyhetsformidler i 2001 og fikk Gullruten for beste nyhetsanker i 2004.

– De fem-seks siste årene har vært dramatiske. Ungdommen som vokser opp i Europa i dag, vil gå inn i et helt annet samfunn enn det vi er en del av.

– Brexit et oppgjør

Europa før og etter finanskrisen i 2010 ser helt forskjellig ut. I Norge opplevde vi bare krusninger i forhold til de fleste europeiske land. I dag ligger arbeidsledigheten blant de unge i den sørlige delen av Europa, på rundt 50 prosent. Det får konsekvenser for utviklingen. Det samme får Brexit.

– Brexit var på mange måter et oppgjør mellom forbrukersamfunnet og solidaritetssamfunnet.

Bli rik-bølge

– Ungdommen som skal overta etter oss, blir en meget velutdannet generasjon. Morgendagens Europa blir helt annerledes enn dagens. Vi kan snakke om en gjenfødelse, sier Borch.

Europa har siden Thatcher-tiden surfet på en "jeg skal bli rik"-bølge. En materialistisk tsunami med personlig grådighet som det helt sentrale.

– Nå kommer oppgjøret med 80-tallet, og fornyelsen kommer nedenfra, sier Christian Borch. Han mener at pendelen er i ferd med å svinge tilbake til solidaritet.

Onsdag 26. oktober kl 12 på Ullern kultursenter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse