Miso på Røa har alt på stell, men serveringsbransjen sliter

VELDREVET: Daniel Choi (til venstre) er glad for å høre av Øystein Falch ved Majorstuen politistasjon at hans serveringssted er uten lyter av noe slag. Foto: Vidar Bakken

Ordensavdelingen ved Majorstuen politistasjon har sammen med Næringsetaten storkontroll av serveringssteder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2016 kl 15:10

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: – Jeg har sett kjøkkenpersonale slippe det de har i hendene og rømt ut bakdøren når vi har kommet inn døren. Det tyder på at ikke alt er i orden, sier samfunnskontakt ved Majorstuen politistasjon, Øystein Falch.

Stenger utesteder

De siste ukene har Ordensavdlingen ved Majorstuen politistasjon besøkt 30 ulike serveringssteder sammen med Næringsetaten i Oslo kommune og kemneren. Bare i forrige uke ble to serveringssteder stengt på grunn av manglende bevilling for alkoholservering, i tillegg til bruk av ulovlig arbeidskraft.

– Når vi kommer til serveringsstedet, ber vi om å få snakke med daglig leder eller stedfortreder, der man er pliktig til å ha stedfortreder. Flere ganger har vi opplevd at personalet ikke vet at det skal være en stedfortreder som er ansvarlig for driften i styrers fravær. Så ber vi om å få se personallistene på stedet. Vår erfaring er at føringen av personallistene kan si mye om hvordan stedet ellers blir drevet. Enkelte steder vet de ikke en gang hva personallister er. Da er det grunn til å undersøke videre, sier Falch.

Sosial dumping

11 av 30 serveringssteder har fått anmerkninger på grunn av manglende eller ufullstendige personallister. Manglende personallister kan forekomme på grunn av at arbeidsgiver for eksempel ønsker å skjule ulovlig arbeidskraft, svart arbeid eller brudd på arbeidstidbestemmelser, som igjen rammes av Arbeidsmiljøloven.

– Vi ber om ID fra personalet på stedet. Da hender det at vi møter personer uten papirer eller med falsk ID. Vi sjekker dette grundig. I de tilfeller det er snakk om ulovlig opphold i landet, blir vedkommende brakt til politiarresten og det blir opprettet sak. Arbeidsgiver blir også anmeldt. I noen tilfeller har vi oppdaget former for sosial dumping, hvor vi finner spor av at personalet for eksempel bor på et bakrom på serveringsstedet eller er stuet sammen i en mindre boenhet under dårlige forhold, sier Falch.

Undergraver lovlig virksomhet

Han kan fortelle at de som driver «rent» i bransjen, er positive til de grundige kontrollene.

– Det er hard konkurranse i denne bransjen, og det er klart at de som driver med ulovlig og/eller underbetalt arbeidskraft, får en urettmessig fordel, som undergraver lovlig virksomhet. Gjennom disse aksjonene skal de som driver ulovlig i bransjen vite at oppdagelsesrisikoen er større enn tidligere. Disse kontrollene er også ett av flere tiltak mot organisert kriminalitet. Vi har blant annet sett at serveringssteder brukes til hvitvasking av penger, sier Falch.

Overrasket over omfanget

Hittil foreligger det 12 anmeldelser fordelt på åtte serveringssteder. Det betyr at to av tre serveringssteder har blitt direkte anmeldt eller fått anmerkninger på grunn av ufullstendige personallister.

Brudd på arbeidsmiljøloven, overtredelse av utlendingsloven og opphold uten tillatelse, ulovlig arbeidskraft, svart arbeid, dårlig hygiene, mistanke om økonomisk svindel er ting som avdekkes og krever samarbeid med forskjellige organer utenom Næringsetaten og de ulike avdelingene i politiet. Det betyr at blant andre kommer Skatt øst, kemner, NAV, Arbeidstilsynet og Mattilsynet inn i bildet.

– Jeg er overrasket over hvor mye vi har funnet i løpet av kort tid. Disse kontrollene viser at det er behov for å føre tilsyn med serveringsbransjen. Det er likevel viktig å understreke at mange steder driver under gode og ryddige forhold, sier Falch.

Politiet er her

Han kan fortelle at på enkelte steder går «alarmen» fort når kontrollen kommer, men den kan også komme for sent.

– Ordensavdelingen hadde akkurat kontrollert 1. etasje på et serveringssted og hadde kommet opp i 2. etasje, som tilhørte samme etablissement. Da hørte de over callinganlegget, Politiet er her. Politiet er her. For å si det sånn, da er det noe som tyder på at ikke alt er i orden.

Glad for kontrollene

Akersposten ville gjerne møte daglig leder på et sted i vårt område som har en ryddig drift. Falch foreslo Miso café på Røa, og som sagt så gjort, vi dro sammen til Miso.

Der møtte vi daglig leder, Daniel Choi, som var svært opptatt med full restaurant ute og inne.

– Det er veldig hyggelig å høre Falch si at vi har en god og ryddig arbeidsplass. Det har alltid vært viktig for oss å gjøre alt riktig etter boken. Kontrollene som gjøres hjelper oss, slik at vi kan bli kvitt blant annet svart arbeid og underbetalt arbeid i bransjen og annet som setter serveringsbransjen i dårlig lys, sier Choi.

Miso er blitt et populært sted på Røa siden starten i 2009. Nye kunder strømmer på, og Choi blir opptatt en stund før han kommer tilbake.

– Jeg er glad for at politiet og Næringsetaten følger opp. De useriøse aktørene må tas. Det virker som det mer orden nå som politi og etater følger med. Det blir på en måte et pusterom for oss når vi ser at ting fungerer og at det er mulig å drive ordentlig, sier Choi som igjen har fokus på nye kunder.

Falch er glad for å få en slik positiv tilbakemelding fra Choi.

– Dette er et godt sted som har alt i orden. Det er faktisk litt deilig å komme hit, hvor alt er ryddig og på stell. Det skjer ikke altfor ofte.

Les også:

Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt

Går for det største alternativet i Aslakveien

Orkla får bygge 16 etasjer på Skøyen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse