– Mer enn fantastisk nok å ta med hendelser fra virkeligheten

André Kirsebom fra Smestad har skrevet bøker om healing og mediumskap før, og nå har han debutert som krimforfatter. Den åndelige verden er naturligvis en del av handlingen. Foto: Fredrik Eckhoff

– Harry Potter og sånt er jo spennende, men man trenger ikke å ha med kosteskaft og sånt. Jeg syns det er mer enn fantastisk nok å ta med hendelser fra virkeligheten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.10.2016 kl 17:51

Akersposten
Akersposten Media

SMESTAD: Det sier André Kirsebom, som i disse dager er aktuell med sin første roman. Boken tar for seg tidsaktuelle temaer som flyktningstrømmen fra Syria og – ikke minst – det forfatteren selv omtaler som den åndelige oppvåkningen i samfunnet.

Romanen som har fått tittelen «De privilegerte», er en krimroman, hvor en ung politikvinne i Kripos får tilbud om å lede en privat etterforskning av drapet på sin halvbror, en politimann som ble drept mens han etterforsket ulovlig innvandring. En internasjonal liga som spesialiserer seg på ulovlig innvandring av velstående mennesker fra Midt-Østen, er sentral i handlingen.

Til grenselandet

Med André Kirseboms bakgrunn som healer, medium og leder for Norsk Spiritualistisk Trossamfunn og Norsk Spiritualist Forening, er det ikke overraskende at når ordinære etterforskningsmetoder kommer til kort, får teamet i boken hans hjelp fra ånden til den avdøde politimannen.

«Boken tar deg med på en fantastisk reise til grenselandet av hva som er mulig,» kan vi lese på baksiden av boken, og nettopp en slik reise kan man vel si at forfatteren selv også har vært på siden han endret karrierevei i 2005.

Tidligere har Smestad-mannen jobbet blant annet innenfor reiseliv og hotell- og restaurantbransjen, og han har også jobbet i flere år i Telenor med prosjektledelse. Så, i 2005, begynte han å skrive på en bok, som han hadde gått og tenkt på en stund. Det var også da han endret karrierekurs.

Flere bokforsøk

– Jeg skrev 150 sider på en bok, og jeg drev mye research, hvor jeg intervjuet både medium og healere. Etter hvert fikk jeg beskjed fra dem at disse tingene kunne jeg gjøre selv også, sier Kirsebom. En bok han fikk, som handlet om mediumskap, gjorde såpass sterkt inntrykk på ham, at han valgte å kaste de 150 egenskrevne sidene rett i bøtta.

– Jeg hev hele manuskriptet, men noen år senere begynte jeg på nytt igjen. Da stoppet jeg på 70 sider, og så hev jeg dem også, sier han.

I den samme tidsperioden, fra 2005, bygde Kirsebom sin nye virksomhet, og han gikk grundig til verks da han skulle lære seg sitt nye håndverk innenfor mediumskap og healing. Han dro blant annet til England for å ta kurs innenfor disse temaene.

– Men da var du jo allerede godt voksen. Har du fundert på slike ting tidligere i livet også?

– Jeg hadde stor interesse for parapsykologi i ungdommen, samtidig som jeg hadde en stor motvilje mot hvordan den norske og den katolske kirken ble drevet. Jeg mente det måtte være mulig å lage noe bedre og fant dette i spiritualismen, sier Kirsebom, som forteller at en opplevelse gjorde at han la bort engasjementet og interessen for dette den gang.

– Jeg tenkte ikke noe særlig på dette de neste 30 årene faktisk, før altså 2005, sier han.

Omdiskutert bransje

I 2007 etablerte han både Norsk Spiritualistisk Trossamfunn og Norsk Spiritualist Forening, som i dag har henholdsvis rundt 850 og 1200 medlemmer. Samtidig praktiserer han som healer og medium i lokaler hjemme i Sørkedalsveien på Smestad.

Kirsebom er klar over at han driver innenfor et felt som er kontroversielt, der meningene er mange – og sterke.

– Havner du selv ofte i diskusjoner om din egen bransje?

– Nei, jeg gidder stort sett ikke. Jeg har ikke noe behov for å overbevise skeptikere, sier han og peker på at det er en gryende interesse for det åndelige.

– Se på alternativmessene for eksempel, der har det jo nesten eksplodert, sier Kirsebom, som selv mener han har kontakt med ånder, noe han bruker i det daglige i sitt arbeid. Han mener at han har kontakt med døde, og han ufører gjerne en husrens hjemme hos folk.

– Og da opplever du skumle ting, slike ting vi ser på «Åndenes makt»?

– Hehe, jeg jobber mye med husrens ja, men jeg har aldri møtt en ond ånd ennå, bare gode. Jeg vet ikke hvorfor de fremstiller det slik på tv, sier han og lar det skinne gjennom at han ikke helt har sansen for hvordan slike tv-programmer er lagd.

– Vi må skille mellom åndeverden og det åndeverden faktisk gjør. Det ånder gjør, kan skape frykt, men det kan bare være deres måte å få kontakt på, mener han.

Tredje forsøk ble bok

Kirsebom hadde altså forkastet to ærlige forsøk på en roman, før boken ble gjennomført på tredje forsøk. Han understreker at det ikke er blitt noen "Harry Potter-bok".

– Harry Potter og sånt er jo spennende, men man trenger ikke å ha med kosteskaft og sånt. Jeg syns det er mer enn fantastisk nok å ta med hendelser og ting fra virkeligheten. Det er mange som ikke kjenner til virkeligheten, sier han.

– Virkeligheten er fantastiske healinger som skjer, uten at man helt kan forklare hvordan ting skjer. Det er mer enn nok bevis, mener Kirsebom.

Handlingen i boken er ellers tatt fra den pågående flyktningkrisen som preger Europa. Kirsebom har tatt for seg en liten, men interessant, flik av problemet, nemlig den delen av flyktningene som ikke sto på bar bakke før flukten.

– Hva med de i Syria som er rike, men må flykte? Hvordan kommer "Rolls Royce-klassen» seg inn i Europa? sier Kirsebom. Han har sett for seg hvordan de med midler kan tenke seg å utnytte systemet.

– Hva gjør disse menneskene? Jeg har sett for meg hvilket land jeg selv ville valgt, men hvordan ville jeg få tak i de riktige papirene? spør han og understreker at mye av disse problemstillingene er aktuelle også for andre som ønsker å komme seg ut av landet, kanskje fordi de ønsker å flykte fra en kriminell fortid. Han nevner nazisters flukt fra Tyskland til Sør-Amerika etter krigen som eksempel.

Og så gjenstår det å se hvordan den unge politikvinnen tar i bruk hjelp utenfra for å komme til bunns i mysteriet.

PS! Boken «De privilegerte» kan du nå få kjøpt hos Røa Bok, Tanum på CC Vest og på Ark Vinderen. Eller du kan bestille hos andre bokhandlere. Den kan også bestilles fra forlaget på Kolofon.no.

Flere saker om lokale forfatter som gir ut bøker i år:

Reiste gravid til Syrias grense for å skrive bok

Ungdomsopprør og hverdagschampagne på Vinderen

99-åring kom frem til viktig konklusjon og ga ut sin første bok

– Jeg ble overrasket da det dukket opp et mord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse