– Mentale vitaminer like viktige som andre vitaminer

– Vi må sørge for å få nok også av de mentale vitaminene, sier psykolog Cathrine Lyse. Mandag kl. 12 snakker hun om lavterskeltilbudet «Rask psykisk helse» på Ullern kultursenter. Foto: Vidar Bakken

– Mentale vitaminer like viktige som de vitaminene vi får via kosten eller som kosttilskudd, sier psykolog Cathrine Lyse til Akersposten. Mandag klokken 12 forteller hun om lavterskeltilbudet «Rask psykisk helsehjelp» på Ullern kultursenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.02.2017 kl 10:15

Akersposten
Akersposten Media

LILLEAKER: Når en snakker om god psykisk helse og mentale vitaminer, er det først og fremst trygghet, mestring, tilhørighet og ikke minst at en opplever en mening med livet. Å håndtere vonde eller vanskelige opplevelser er også essensielt.

– Dette må en være med på å skape selv. Av og til trenger en hjelp til å komme på rett spor, slik at en får påfyll av de mentale vitaminer, sier psykolog Lyse. Det er bakgrunnen for at Bydel Ullern i fjor høst kom i gang med lavterskeltilbudet «Rask psykisk helsehjelp» for dem over 16 år i Bydel Ullern.

– Er det en øvre aldersgrense?

– Overhode ikke.

Suksess-kurs

Tilbudet har vært en suksess så langt. Lavterskeltilbudet består blant annet av kurs på fire samlinger over fire uker og med to timer hver gang. Til nå har kursene – som har plass til 14-15 stykker – vært fulltegnet.

– Er dette tilbudet tilstrekkelig?

– For noen er det det. Hvis folk har behov for ytterligere hjelp, så får de det, sier Lyse og legger til at det ikke alltid er behandling som er løsningen, men å få verktøy eller hjelp til å finne den riktige retning videre.

– Ofte er det nok med kunnskap, råd og veiledning for å få et bedre psykisk liv, sier Lyse.

Alle opplever vi opp- og nedturer. Når nedturene kommer, kan andre mennesker hjelpe en til selv å gjøre god valg, slik at en får det bedre eller helt bra. Som mennesker er vi alltid avhengig av andre mennesker. Men det er også velkjent at det vi selv tenker, har stor påvirkning på hvordan vi har det.

Forebygging

Psykisk helse bør trolig inn i skolen i større grad enn i dag. En vet at mange unge mennesker sliter psykisk. Større kunnskap om psykisk helse i ung alder, vil i mange tilfeller kunne forebygge lidelser eller sørge for at fagfolk kan komme inn på et tidligst mulig tidspunkt.

– Forebyggende arbeid er viktig – uansett alder, sier Lyse. - Det er ikke ukjent at en del eldre mennesker strever med angst og depresjon. Til nå er det en del eldre som har benyttet seg av dette lavterskeltilbudet. God psykisk helse skapes oftest utenom terapirommet, og tilbud som Stoppestedet for de unge og Ullern kultursenter for dem over 60, er gode forebyggende tiltak.

Det å sette ord på opplevelser og situasjoner, kan ofte være et svært godt hjelpemiddel for å komme ut av noe som oppleves vanskelig.

– Dessverre er forebygging ikke lett å måle effekten av, sier Cathrine Lyse. Hun er svært opptatt av å se på psykisk helse i sammenheng med samfunnet for øvrig. Psykisk helse er en del av folks totale helsesituasjon – ikke noe som er spaltet vekk fra fysisk helse.

Les også:

Nå vet Esther hva Ullern IF bør bruke Medmenneske-pengene på

Ulv eller gaupe på ferde i Sørkedalen?


En utrolig kafé feirer 10 år


Tre til 16 etasjer på "nye" Montebello


Stor oppslutning rundt "Stopp raseringen av Smestad"

Planlegger 280 boliger og lokk over t-banen på Slemdal

Følg Akersposten.no på Facebook her.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse