– Mange faller av fordi de ikke har kjennskap til teknologien

Fra v: Arne Harald Foss, ordfører Marianne Borgen. eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen og Jan Herstad. Foto: Fredrik Eckhoff

Datacafeen på Røa seniorsenter har gjort seg så bemerket at tiltaket gikk hen og vant Seniorprisen i Rådhuset fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2016 kl 12:20

Akersposten
Akersposten Media

RØA/OSLO: – Dette er fjerde gang vi deler ut seniorpriser i Oslo kommune. Meningen er å stimulere til nytenkning og løfte frem gode tiltak for å vise frem det beste fra våre mangfoldige tjenester, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester Inga Marte Thorkildsen (SV).

Se bildet større

Vinnere: Fra v: Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen, Wenche Wangen, Helena Kahila, Kjell Råstad, Sidsel Wager, Jan Herstad, Arne Harald Foss og ordfører Marianne Borgen.

Ekstra gledelig for oss i vest er det at Røa seniorsenter stakk av med en av de to prisene, nemlig fagprisen for aldersvennlig tiltak.

Ordfører Marianne Borgen forklarte tiltaket ved Røa seniorsenter slik da prisen ble delt ut i Rådhuset fredag formiddag:

– Tiltakets formål er «å bidra til å øke seniorers kunnskap og interesse for teknologi som smarttelefoner, iPhone, iPad, apple-tv og chromecast» og øke kunnskapen om «alt fra vanlig telefon-, nettbrett og databruk, til bank/betalingsløsninger, ruter-appen og andre apper», sa ordføreren.

– Ferdigheter i bruk av datateknologi blir stadig viktigere. Disse verktøyene kan gi kontaktmuligheter, selvstendighet og trygghet for dem som bruker dem. Tiltaket kan gi seniorene disse ferdighetene og dermed også økt tilgang til å delta i samfunnet på lik linje med yngre, sa Borgen.

Brukerstyrt

Tiltaket er kommet i gang etter forslag fra en av de eldre frivillige på seniorsenteret.

– Det er brukerstyrt, og det er frivillige eldre som driver det. Dette gir en mulighet både for initiativtager og andre frivillige til å bruke sine ressurser og kompetanse innen datateknologi for å bidra til å øke seniorers ferdigheter og interesse for teknologien. Tiltaket er positivt både for dem som gir og dem som mottar veiledning, sa Borgen.

Tiltaket beskrives som et lavterskeltilbud som baserer seg på deltakernes behov og ønsker, med tilbud på ulike nivåer og innen ulike interesseområder, der seniorer kan komme med løpende spørsmål om bruk av teknologi. De som har behov for det kan få individuell veiledning.

Tiltaket er åpent for alle over 62 år i bydelen og gir muligheter for nye bekjentskaper.

– Fortjener oppmerksomhet, sier byråden

Fra juryens begrunnelse kan vi lese: "Gjennom bruk av disse verktøyene gis de eldre større tilgang til nyttig informasjon om bydelen, hva som skjer i nærmiljøet og dermed sterkere deltakelse i lokalmiljøet.

– Jeg er opptatt av at vi som en stor arbeidsgiver og som enkeltkollegaer klarer å se andre ansatte. Engasjerte og dyktige medarbeidere som hver dag gjør en stor innsats for byens eldre, fortjener oppmerksomhet og applaus. Når noen foreslår andre fordi de utmerker seg, er det ekstra artig å kunne tildele disse seniorprisene, sier byråd Inga Marte Thorkildsen.

– Utrolig viktig!

– Dette er utrolig viktig å drive med, det er et viktig tema, sa daglig leder på Røa seniorsenter, Arne Harald Foss, etter at det var avslørt at Røa Seniorsenter var vinneren.

– Mange faller av fordi de ikke har kjennskap til teknologien. Jan Herstad kom til oss og spurte om han kunne gjøre dette, fordi han hadde kunnskapen. Det viktig og bra er at ideene kommer fra de eldre selv. Det er de eldre selv som vet best hva de trenger. De kan fortsette å bruke kompetansen sin. Dette er veldig spennende, sa Foss. – Det er enkelt å si ja til noe sånt.

– Bestemor skal være like god på ipad som mitt barnebarn, sa Jan Herstad etter at prisen var gitt.

Kurset har pågått i et halvt års tid, det vokser og vil fortsette, ifølge Foss.

Årets medarbeider-pris gikk til Sagene

I den andre seniorpris-kategorien, Årets medarbeider i eldreomsorgen 2016, var det Kjersti Haug ved Sagenehjemmet som vant.

I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at: «Kjersti Haug er en glimrende representant for eldreomsorgen. Hun har stor kompetanse, lang erfaring, er alltid vennlig og interessert i alle hun møter, og er stabil, kreativ og har godt humør. Kan det bli bedre?"

Haug har snart 28 års erfaring fra samme arbeidssted. I tillegg til beboerne, samhandler hun med eldre som besøker cafeen, pårørende og frivillige. Kandidaten utmerker seg med å ha høy kvalitet på alt hun gjør. Hun planlegger nøye, og gjennomfører alle oppgaver på beste måte.

Gode sitater fra Ottersen

Som skuespiller Anne Marie Ottersen sa fra talerstolen i bystyresalen til de fremmøtte fredag formiddag: – Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle…

Så kan vi håpe at datacafeen på Røa gjør det ekstra spennende å bli gammel!

– Bedre å være 70 år ung enn 40 år gammel, sa den friske 71-åringen.

LES OGSÅ: – Barna våre blir topptrente til å velge feil

Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Nå gir nye Joker på Røa svaret på det "alle" lurer på

Flere overfall og voldtekt i området

Røa-dynamitt i en halvtime

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse