– Lovstridig og sterkt kritikkverdig

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen. Foto: Privat

– Byrådet bør bestrebe seg på en linje hvor man ikke forskjellsbehandler medier, mener Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.04.2017 kl 13:31

Akersposten
Akersposten Media

OSLO VEST: Akerspostens kommentarsak fredag om byrådets bruk av eksklusivitet, som gjorde at kun én avis fikk se høringsutkastet til Kommuneplanen før en del lokalaviser i Oslo, skaper sterke reaksjoner.

LES kommentaren fra Akerspostens redaksjon her

– Kan ikke nekte innsyn

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, skriver til Akersposten.no i en epost at «en kommune eller en annen offentlig etat kan selvsagt «selge inn» saker til medier de regner med å få gjennomslag hos. Så kan man diskutere om det er bra eller ikke.» Han fortsetter:

– Men det de ikke kan gjøre, er å nekte et medium innsyn i eller tilgang til et offentlig dokument, så lenge de har allerede har gitt det til et annet medium. Det er eklatant lovstridig og sterkt kritikkverdig, skriver Jensen til Akersposten.no.

Tomme ord fra byrådsleder?

– Ekstra spesielt blir det at dette skjer med et byråd hvor byrådslederen, før han tok over, gikk ut med om sterke ønsker om mer journalistikk på Oslo kommune. Han vil sågar bidra med stipender for å få det til. Når man da i neste omgang legger hindringer i veien for Oslos lokalaviser, som har klare ambisjoner om nettopp å lage slik journalistikk, så fremstår byrådslederens tidligere formuleringer som tomme ord, skriver Arne Jensen.

– Byrådet bør bestrebe seg på en linje hvor man ikke forskjellsbehandler medier. Det er i strid med grunnleggende prinsipper for informasjon fra det offentlige, sier han.

Presseforbundet også kritiske

Til våre naboer i Nordre Aker Budstikke sier Norsk Presseforbunds spesialrådgiver Nils E. Øy:

– Det er forkastelig at byrådet forfordeler en avis slik. I tillegg er det i strid med offentlighetslovens intensjoner når det gjelder at ingen skal forfordeles og gi ulik behandlin.

– I tillegg er jo dette helt i strid med byrådsleder Raymond Johansens lovprising av små lokalaviser i Oslo. Raymond Johansen var for en tid tilbake også på besøk i Pressens Offentlighetsutvalg, og la da vekt på hvor glad byrådet er for at det fortsatt er lokalaviser i hovedstaden, og hvor viktige disse er i Oslo kommune, legger Øy til.

LES kommentaren her

LES OGSÅ: "Røa/Hovseter, Borgen og Montebello blir nye fortettingsområder"

Sjekk om ditt nabolag står på fortettingsliste

– Underlig at ingen har tenkt på konsekvensene

Obos sier nei til blokker på Smestad

Utbygger i dialog med naboer på Montebello

Planlegger 132 leiligheter på Slemdal

Vil ha 280 boliger og lokk over t-banen på Slemdal

Ønsker 21 etasjer på Skøyen

Følg Akersposten.no på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse