Quizling-makker levde i sus og dus under krigen

Boken er ute i disse dager, om nazisten Hagelin, som var Quizlings høyre hånd, og som levde et godt liv på Bygdøy under krigen.

Nina Drolsum Kroglund fra Skøyen har skrevet en biografi om stornazisten Albert Viljam Hagelin. Han var innenriksminister i Quislings regjering og levde i sus og dus på Bygdøy under krigen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.09.2016 kl 14:56

Akersposten
Akersposten Media

SKØYEN/BYGDØY: – Albert Viljam Hagelin var under krigen en av de fremste nazister i Norge. Han var Quislings fortrolige og nære medarbeider, forteller Kroglund. Som innenriksminister var han ansvarlig for Quisling-regjeringens jødelover.

Møtte Hitler i 1939

I sin bok Hagelin – Quislings høyre hånd forteller Nina Drolsum Kroglund om Hagelins familie og om hvorledes Hagelin, som da bodde i Tyskland, klarte å få i stand et møte mellom Quisling og Hitler allerede i 1939.

Se bildet større

Forfatteren Nina Kroglund fra Skøyen har skrevet om krigen før. Nå er hun bokaktuell igjen. Foto: Privat

– Hagelin hadde god kontakt med toppene i det tyske nazipartiet og spilte en avgjørende rolle da møtet mellom Hitler og Quisling fant sted i 1939. Han var da Quislings medarbeider og tolk, og hadde det mål at Quisling skulle ta over makten i Norge, forteller Kroglund.

I sin tid som innenriksminister bodde Hagelin, med sin tyske kone Gudrun, på eiendommen Nedre Bygdøylund, som han leide av enken etter grunnleggeren av Norsk Hydro, Sam Eyde. Det store huset lå like ved Villa Grande, der Vidkun Quisling bodde – der Holocaust-senteret nå ligger.

Kroglund fant under sitt arbeid med boken kvitteringer som viste at ekteparet Hagelin levde et luksusliv. Her var det ingen matmangel som i resten av Oslo. Regninger på flere tusen flasker vin og flere tusen sigarer, lå blant papirene Kroglund fant i arkivene. Ofte fikk Hagelin også sendt luksusmat fra Grand Hotel hjem til Bygdøy.

Hvem stjal Hagelin-kunst?

Etter at Hagelin ble arrestert, flyttet britiske militære inn på Nedre Bygdøylund. Hagelin hadde i en årrekke samlet pels, dyre klær, kunst og smykker. Dette ble låst inn i et rom og døren ble forseglet.

[img925LT]
– Hushjelpen fortalte at folk fra Hjemmefronten brøt opp den forseglede døren og forsynte seg, forteller Kroglund.

Noen måneder etter at krigen sluttet, ble Hagelin, etter en rettssak der han forsøkte å renvaske seg, dømt til døden for landssvik. I mai 1946 ble han henrettet på Akershus Festning. Han ble gravlagt på Vestre Gravlund, men denne graven ble slettet for noen år siden. Han kone levde mange år i Nannestad etter krigen.

LES OGSÅ: – Barna våre blir topptrente til å velge feil

Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Nå gir nye Joker på Røa svaret på det "alle" lurer på

Flere overfall og voldtekt i området
Røa-dynamitt i en halvtime

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse