Jada, det er bensinstasjonen på Røa!

UKJENT ÅRr: Bensinstasjonen på Røa, ved Røakrysset. Vi i redaksjonen gjetter på at det er huset til Hans Mehlum vi ser i bakgrunnen, der Røa Senter ligger i dag. Eller tar vi feil? Foto: Ukjent

Fra i dag kan hele Norge ta i bruk Arkivverkets samling av historiske foto. Vi har sjekket det og kommet over mange spennende bilder, ikke minst fra vår del av byen. Blant annet fant vi et par klassiske bensinstasjoner!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2016 kl 19:24

Akersposten
Akersposten Media
Se bildet større

UKJENT ÅR: Holmenkollbakken, men når? Det står det ingenting om i arkivet. Foto: Ukjent

OSLO VEST: 13.000 bilder fra hele Norge venter på å bli oppdaget og delt på nett. Det er Riksarkivet og statsarkivene som har gjort bildene tilgjengelig for alle i dag.

– Riksarkivet og statsarkivene forvalter rundt 6,5 millioner fotografier. Nå blir en del av dette historiske materialet langt mer tilgjengelig for alle gjennom lanseringen av en ny digital fototjeneste. Tjenesten vil fortløpende bli utvidet etter hvert som flere historiske bilder blir digitalisert, står det i pressemeldingen fra Riksarkivet.

– Arkivverkets fotosamling tilhører folket. Ved å åpne bildesamlingen for allmennheten ønsker vi å gjøre denne norske kulturarven tilgjengelig for alle, sier fotoarkivar Anette Walmann.

I fotoarkivet kan du finne bilder fra 1880-tallet og frem til ca 1980, sortert etter fylker, men du kan også søke etter enkeltord. Samlingen inneholder bilder fra statlige arkiver og ulike privatarkiver, som for eksempel familearkiver, bedriftsarkiver og fotograf- og pressearkiver.

Du finner flere bilder i det digitale fotoarkivet her.

PS! Etter at vi publiserte artikkelen, har vi fått flere hyggelige tilbakemeldinger, blant annet fra Hans Magnus Borge, som påpeker at bildet fra folkehavet i Holmenkollbakken må være fra før 1960-tallet, ettersom vi antakelig ser Kong Haakon på bildet. Kongen havnet i rullestol etter et slag i 1955, så bildet må være tatt før det.

Da heller vi vel egentlig mot at dette rett og slett kan være fra selveste olympiske vinterleker i 1952? Noen som vet helt nøyaktig?
Send oss i så fall tips til tips@akersposten.no!

Nedenfor ser du et utvalg av bilder fra Oslo vest.

Se bildet større

60-TALLET: Fra Holmenkollrennet, årstallet er ikke nevnt, men folkemengden er voldsom! Kan det være fra VM i 1966? Foto: Ukjent

Se bildet større

1920-30: Skjennungstua i Nordmarka. Foto: Ukjent

Se bildet større

Mai, 1940: Tyske tropper ankommer Oslo i mai. Foto: Ukjent

Se bildet større

1968: Vielse av Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Oslo Domkirke. Foto: Bjørn Glorvigen

Se bildet større

UKJENT ÅR: Esso bensinstasjon, Skøyen, Oslo. Foto: Ukjent

Se bildet større

1988: Bygging av Essos hovedkontor på Skøyen.

Se bildet større

1937: Bogstadvannet, Bogstad gård fra en ikke så vanlig vinkel, til venstre. Fossum bruk til høyre. Fotograf: Thomas Neumann

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse