Kuzco så ingen grunn til å spytte

Lamaen Kuzco og ponnien Lillebror storkoser seg sammen med eldre mennesker som gir dem masse oppmerksomhet og ett og annet å tygge på. Her er det Helga Horn som tar en prat med dem. Foto: Fredrik Eckhoff

At lamaer kan spytte både hardt og langt, er en kjent sak, men det er når de føler seg truet. Hos de eldre på Vinderen bo- og servicesenter satt spytteklassene langt inne, for der var bare kos å få!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2016 kl 14:54

Akersposten
Akersposten Media

VINDEREN: Ut av heisen i sjette etasje på Vinderen bo- og servicesenter tusler 150 kilo tunge Lillebror og hans gode kompis Kuzco, henholdsvis ponni og lama fra Nordtvet i Groruddalen. De to koser seg når de er ute på tur, og onsdag er det brukerne på Vinderen bo- og servicesenter som fikk gleden av å kjenne god, varm og myk pels mellom fingerne.

Se bildet større

Grethe Fuglevand har bakt kromkaker på dagsenteret i dag, før hun møtte både en ponni og en lama. Her sammen med dagsenterleder Åse Westbye

Rundt bordet sitter fire av beboerne og skal spise litt, men Lillebror får raskt de fire til å utsette måltidet noen minutter.

– Er det virkelig en hest. Han er veldig liten, sier Helga Horn og klapper Lillebror ved manen. Kuzco oppdager at det er både epler og pærer på et fat på benken, og da er han raskt frempå.

– Dette er veldig morsomt, og jeg er ikke det minste redd, sier Helga Horn til Akersposten.no. Hun har vært vant til hunder hjemme tidligere, men hest og særlig lama har hun ikke fullt så god kjennskap til.

– Gjør noe med oss

– Dyr gjør noe med oss mennesker, både brukerne og personalet. Det er varmt og trygt, sier Åse Westbye, som er leder for dagsenteret og ansvarlig for kultur- og aktiviteter. Hun forteller at hun har invitert dyrene fra Nordtvet gård etter oppfordring fra brukere og beboere.

– Man har ikke noe mindre ønsker selv om man blir eldre, men det kan være vanskeligere å få dem frem, sier Westbye, som sier at besøk av dyrene bidrar til at personalet lærer mer om hvordan de eldre har hatt det tidligere i livet.

– Nå snakker vi om å skaffe en huskatt på demensavdelingen, sier hun.

Lamabesøk og kakebakst

På dagsenteret kan Grethe Fuglevand, som kommer innom tre dager i uken, fortelle at hun heller ikke har sett lama på så nært hold før.

– Veldig koselige dyr, sier hun og forteller at i dag har baking av julekaker stått på programmet.

– Jeg har alltid vært glad i å bake. Jeg har ofte vært oppe i minst syv sortere tidligere, sier den blide kvinnen, som setter stor pris på dagsenteret, ikke minst å kunne hjelpe til selv.

– Disse dagene på dagsenteret er viktige. Dette senteret er gull verdt, sier hun. Vi er heldig som bor i Vestre Aker, det må du få med! sier hun til Akersposten.no.

Les også:

Planlegger 167 boliger her

Tenk om jeg hadde fått hjerteinfarktet et annet sted

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse