ANNONSE
Annonse

– Klippfisk har vind i seilene

Ullern kultursenter får onsdag 2. mai klokken 12 besøk av Karsten Alnæs, som skal holde foredrag om klippfisk.

– Klippfisk har virkelig vind i seilene. Vi eksporterer klippfisk for fem milliarder kroner, sier forfatter og journalist Karsten Alnæs (79) til Akersposten. Onsdag kan du høre ham fortelle om klippfiskens historie på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Vi eksporterer først og fremst til Brasil, Portugal og Angola og en god del også til USA, sier Alnæs, men kan fortelle at også nordmenn har oppdaget delikatessen. Matkjeden Meny økte klippfisk-salget i fjor med 30 prosent.

– Klippfisk er et produkt vi her i landet egentlig ikke trodde på.

Vestlandet

Møre er klippfiskens arnested her i landet. Fisken er saltet og tørket – og det trengs mye salt. Det er først og fremst torsk som brukes, men hyse, lange, brosme og sei kan også brukes. Det er et mer foredlet produkt enn tørrfisk.

– Klippfisk tørkes nå innendørs, sier Alnæs. Han er en av fire forfattere av boken Klippfiskboka, som kom ut sist høst. Den er både om maten og historien.

– Jeg tar for meg den historiske delen.

Nært knyttet til troen

– Klippfisk er nært knyttet til troen. Jeg tenker her på den katolske fastetiden på 40 dager, sier Alnæs og legger til at spanske og portugisiske fiskere på 14-1500-tallet reiste til Newfoundland og fisket til bruk i den tiden en ikke skulle spise kjøtt.

En kan på en måte si at de «oppfant» klippfisken fordi de trengte et konserveringsmiddel – saltet – for å ta med fisk hjem.

– Her i Norge begynte vi å produsere klippfisk først på midten av 1700-tallet. Det var skottene som lærte oss og lage klippfisk, sier Alnæs. Saltet fikk vi fra Frankrike.

– De som på den tid saltet og tørket fisken var kvinner og barn – og selvsagt var de underbetalte, sier Karsten Alnæs. Han er kanskje mest kjent for de historiske bokseriene Historien om Norge og Historien om Europa. Han slo igjennom med Felttoget i 1976.

Onsdag 2. mai klokken 12 kan du oppleve Karsten Alnæs på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse