Kan ha drept titusener av lakseyngel

En fluefisker fisker etter laks i Lysakerelva ved Fåbrofallet. Søndag ble vannet dramatisk senket. Foto: Anders Høilund

Titusener av lakseyngel kan ha mistet livet etter at vannstanden i Lysakerelva ble senket dramatisk i en periode søndag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2017 kl 21:21

Akersposten
Akersposten Media

LYSAKERELVA: Ved 1430-tiden i søndag ettermiddag sank vannstanden i Lysakerelva fra 10 kubikkmeter i timen til nesten ingenting. Årsaken var at bedriften Løvenskiold Eiendom AS nesten helt stengte de to damlukene fra Bogstadvannet.

Dette skriver VårtOslo.no.

Det plutselige bortfallet av vann kan ha ført til stor skade på laksebestanden i elva. I mai satte Lysakerelvas Fiskerlag og Sollerudstranda skole ut rundt 40.000 laks- og ørretyngel i elva. Det er nå uklart om disse har overlevd.

— Vi frykter at yngelen har tatt stor skade av søndagens plutselige endring i vannstanden. Vi vet foreløpig ikke hvor stor skaden er, sier oppsynsmann Frode Dalen til VårtOslo.

Dalen sier at de ansvarlige reagerte raskt og fikk åpnet portene, slik at vanntilstrømningen ble bedre.

– Problemet er at det tok tid for vannet å forflytte seg de 8-9 kilometerne fra Bogstadvannet til nedre del av elva, forteller oppsynsmannen.

Damleder Morten E. Johannessen, i Løvenskiold Eiendom AS, bekrefter at han fikk beskjed om at det var lite vann i Lysakerelva.

— Jeg fikk beskjed på søndag ettermiddag. Vi åpnet lukene, og utpå kvelden økte vannstanden i elva, sier Johannesen til VårtOslo.

Les hele saken her.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse