- Kan gå riktig ille

BLIR SKREMT: Hege Brun-Hansen på hesten Desmo forteller om konflikten mellom hest og modellflyging. I bakgrunnen flystripen. Foto: Vidar Bakken

På jordene ved Bogstadvannet er det anlagt en flystripe for modellflyging. Hestene blir skremt av de summende objektene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.10.2017 kl 13:23

Akersposten
Akersposten Media

TANGEN: På et jorde ved Nordre Tangen gård, rett nord for Bogstadvannet, har modellflyentusiastene fått tillatelse til å opprette en flystripe. Det har ikke skapt begeistring hos hestefolket.

Kan få store konsekvenser

Akersposten fikk se flott luftakrobatikk over jordet før Brun-Hansen med hesten Desmo dukket opp. Da ble flyene satt på bakken.

– Vi har ikke noe imot modellflyklubben, men siden august har vi hatt flere tilfeller av at hestene er blitt skremt av modellflyene. Heldigvis har det vært erfarne ryttere på hestene i disse tilfellene, men selv en erfaren rytter kan få problemer om hesten skulle løpe ut. Da kan det gå riktig ille. Å bli kastet av hesten eller få en løpsk hest ut i for eksempel Sørkedalsveien kan få store konsekvenser, sier veterinær Hege Brun-Hansen, som er hesteeier og har Nordre Tangen gård som utgangspunkt for sine rideturer.

Les også: Kuzco så ingen grunn til å spytte

Fluktdyr

På gården 25 hester stallet opp. På de faste turene i området må hestene passere jordet med modellflyentusiastene.

– Hester er i utgangspunktet lettskremte når de blir utsatt for noe de ikke vet hva er. Hesten skjønner ikke hva de summende objektene i luften er. De blir urolige, stresset og skremt. Resten av turen fortsetter de å være stresset og blir lettere skremt av andre ting. Hester er fluktdyr og vil vekk fra det som uroer dem. Det kan være vanskelig å forutse hvordan de vil reagere, sier Brun-Hansen.

Les også: Tre ekvipasjer og en ukulele på langtur

Se bildet større

SUMMENDE OBJEKTER: Hestene reagerer når de får modellfly i synsfeltet over jordene. Foto: Vidar Bakken

Ser oss for sent

Rytterne har en avtale med dem som flyr, at flyene skal settes på bakken hver gang de ser hest og rytter komme til syne.

– De prøver å følge reglene, men problemet er at ofte ser de oss for sent. Det kan være på grunn av terrenget eller at de for opptatt av flygingen. Vi har også en fysioterapeut som organiserer terapiridning for barn og voksne med funksjonshemninger. De er spesielt utsatt om hesten blir skremt, sier Brun-Hansen.

– Vi har ikke noe mot flyklubben og forstår at de trenger et sted hvor de kan drive med flyging. Men kombinasjonen hest og modellfly fungerer ikke. Vi ber Oslo kommune, som har gitt tillatelsen, finne et annet sted for flygingen, sier Brun-Hansen, som tok opp saken i siste møte med bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker.

Åpen for andre løsninger

Det er en blid gjeng som holder til på jordet. Flere modellfly står klare og flystripen er nyklippet.

– Vi forstår at hestene kan bli skremte og vi forsøker etter beste evne å tilpasse oss når vi oppdager hestene. Vi ønsker å leve i fred og ro med omgivelsene og vi har et godt forhold til rytterne, men det er ingen ideell situasjon, sier Arne Husby fra modellflyklubben Flystua, som er en del av Oslo og Omegn Modellflyklubb.

Se bildet større

GØY: Pål Jensen og Arne Husby har en morsom hobby, men synes det er synd at flyene forstyrrer hestene. Foto: Vidar Bakken

Dette er den eneste flyplassen som modellflygerne i Oslo og Akershus har, som ble startet i august i år.

– Det har vært en lang kamp for å finne et egnet sted. Vi er åpen for andre løsninger. Kanskje et annet jorde lenger bort fra hestene kan være en løsning, sier Husby.

Les også:

Båter blokkerer den planlagte robanen i Bestumkilen
Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse